sâmbătă, 16 aprilie 2011

Un alt fel de saracie

          Saracia prin lipsuri reflectata intr-un stomac gol e una. Saracia prin incultura si imposibilitatea de a te dezvolta ca om, reflectata intr-un suflet si intr-o minte goala e cu totul altceva.
          La fel cum am spus si in Ne distrugeti ca oameni, strategia lor de a ne tine piciorul pe cap nu ne obliga numai la o buna administrare a celor 100 de lei ramasi de la salar, la economii explicate prin consumul de sucuri de 2 lei si de alimente obtinute prin reactii chimice, prin practicarea unui turism virtual, fie pe internet, fie privind carti postale, ci ne obliga la blocarea procesului de evolutie si de perfectionare ca oameni.
          Ma refer strict la imposibilitatea de a-ti imbunatati biblioteca, de a frecventa regulat un teatru sau o sala de sport, de a vizita obiective turistice, de a te relaxa intr-un parc curat, de a organiza o petrecere, de a participa la conferinte, de a face lucruri care contribuie la dezvoltarea intelectuala si culturala. Aceasta imposibilitate nu e data neaparat de lipsa de bani, ci si de lipsa de timp sau de energie. Lupta pentru mai bine,sau pentru decent, e atat de dura incat ni se pare un moft sau un rasfat sa citim o ora pe zi, sa detinem o bicicleta cu care sa ne plimbam seara. Pentru ca prioritatile sunt date de cantitatea de paine ramasa pe ziua urmatoare.

9 comentarii:

  1. Pe de o parte iti dau dreptate, pe de alta iti spun ca eu singura am grija de mine si de dezvoltarea mea si de pasiunile mele. Da, e o lupta grea de multe datorita celor enumerate mai sus insa nu voi permite sa fiu distrusa, am si eu un cuvant de spus, nu sunt complet la mana lor. Si indemn pe oricine sa nu se lase doborat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscriu Alinei !! Daca avem grijă de noi în primul rând celelalte vor veni din felul nostru de a fi.Să influenţăm cu bunătate şi spirit dar să fim şi drastici cu cei ce se abat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai perfecta dreptate, noi, cei care scriem una- alta pe aici, facem parte din categoria celor norocosi; ma intreb care sunt sansele ca un copil, crescut intr-o familie saraca, sa descopere bucuria citirii unei carti, atata timp cat scoala o frecventeaza numai pentru alocatie, iar familia nu-l poate ajuta cu prea multe in acest sens.Multi dintre noi am fost impinsi de la spate,de catre parinti in timpul scolii, spre a citi si a invata,iar multora ne pare rau ca nu prea am ascultat ce ni se spunea. Atunci, care ar fi sansele, ca un copil care, de la o varsta frageda, trebuie sa aiba grija de cativa frati mai mici si care stie ce inseamna foamea mai bine decat noi toti, ar fi interesat de Eminescu sau Cosbuc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si situatia este mult mai jalnica decat cea pe care ai descris-o tu...cartea nu mai are nici o valoare in majoritatea familiilor care traiesc de pe o zi pe alta....cartea nu iti umple stomacul, cartea nu iti plateste factura la energie electrica...si, de aici, alte ocupatii ale oamenilor....

    RăspundețiȘtergere
  5. bineinteles ca depinde de noi. dar sa nu ne oprim aici. e vorba de cei care muncesc 10 ore pe zi, iar dupa ce ajung acasa trebuie sa spele haine sau sa faca o mancare. e vorba despre cei care strang bani 2 ani de zile ca sa-si cumpere un frigider mai mare. despre copiii care impart acelasi ghiozdan, despre cei care in loc sa se joace in parc se joaca printre gunoaie. cati dintre romanii de rand isi permit un Larousse? dar un DEX?

    RăspundețiȘtergere
  6. Astfel poti controla un om. Asa ii poti da cu portia cate ceva, iar el sa creada ca tu ii faci un bine. distruge-i educatia si sanatatea si il vei indobitoci total. I-ai cultura si il transformi in sclav.

    RăspundețiȘtergere
  7. Subscriu la ce-au spus antescriitori mei. Dacă vrei poți. există și cărți ieftine și există și timp, dar noi preferăm în puținul timp pe care-l avem să megem la bere că ce fain îi.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Zodrac: din nou, vorbesti doar din punctul tau de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  9. @raul - ma bucur ca tu vorbesti in numele poporului, Si tu vorbesti tot in numele tau de vedere daca e s-o luăm așa.

    RăspundețiȘtergere