duminică, 17 aprilie 2011

Credinta sau superstitie?

           Mai e putin pana la Paste. Cred ca ar fi potrivit fiecaruia sa-si faca putina ordine in minte si in suflet. Ca punct de plecare pun o intrebare: suntem credinciosi sau superstitiosi?. Pentru ca diferenta e enorma. Iar efectele total diferite. Cu atat mai mult in Romania.

5 comentarii:

  1. Eu cred ca nu suntem crediciosi ai argumentez.Atata timp cat oamenii se duc la biserica dar habar nu ce insemnatate are sarbatoarea , indiferent care ar fi ea, atata timp cat prefera sa barfeasca in timpul slujbei si nicidecum sa se reculeaga , pentru ca din punctul meu de vedere starea este una de introspectie, atata timp ca sunt invidiosi si in biserica , atata timp ca nu respecta semenul lui nu prea vad unde e credinta .Si la capitolul superstitie e de discutat.Nici superstitiosi nu e omul cu adevarat.Poate doar superficial

    RăspundețiȘtergere
  2. sau comercial...
    de cand e lumea credinta sta la baza reusitelor. nu ma mir ca suntem unde suntem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Romanul este un conglomerat de credinte și superstitii....cand e vorba de vreun hram, pomana sau altceva asemanator, e credincios nevoie mare. In schimb, daca trebuie scos argintul viu, legat, dezlegat cununii, pisici negre pe strada etc.etc.....romanul e cel mai mare superstitios posibil. Scriind comentariul mi-am dat seama ca poate intrebarea ta avea alt sens. Superstitios in ce sens?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alice: ai spus bine. eu ma intrebam mai mult cat la suta din credinta e superstitie. pentru ca ne inchinam la icoane si adulam popii, dar nu stim cine e Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, mi-am dat seama apoi la ce te refereai....De acord cu tine, lumea privește biserica si preotul ca pe niste dumnezei, uitand de fapt ca si una si celalalt sunt de fapt niste unelte care ii aduc (poate) mai aproape de Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere