luni, 18 aprilie 2011

Romanii sunt prea... romani

          Ziceti voi ce vreti, eu vad ce se intampla si stiu ca atunci cand ma contraziceti vorbeste romanul din voi. Eu am invatat sa-mi recunosc greselile.
          Romanii sunt prea destepti ca sa primeasca un sfat, o critica sau un exemplu bun.
          Romanii sunt prea mandri ca sa nu se imbrace din mall, sa lucreze, sa porneasca de jos, sa recunoasca imposibilitati, sa accepte infuente bune, sa vorbeasca decent, sa fie politicosi.
          Romanii sunt prea smecheri ca sa poarte centura de siguranta, sa parcheze pe un singur loc de parcare, sa circule normal, sa nu frecventeze cluburile, sa faca sport, sa mearga pe bicicleta, sa inteleaga o slujba bisericeasca, sa asiste la o conferinta.
          Romanii sunt prea invidiosi ca sa sustina pe cineva, sa aprecieze, sa recunoasca o valoare, sa fie de acord cu o parere buna, sa ajute.
          Romanii sunt prea curajosi sa spuna lucrurilor pe nume.
        

19 comentarii:

  1. Corect.Ai suta la suta dreptate.Orgoliul ala prostesc care creaza frustrari si uite asa intra romanul in cercul vicios din care, iata, nu a mai iesit de atata vreme

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu m-as bucura sa mai primesc si eu din cand in cand recomandari de cate un film sau de cate o carte de citit, de exemplu. pe mine m-a remontat efecti aseara sa citesc pe blogul de filme al lui drstoica care e la mine in blogroll sub numele de Min Fastlege= doctorul meu de familie "personal" (l-am poreclit asa pt cxa intr-adevar dr. meu de famile din norvegia chiar ca se afla intr-o clinica numita "paradis" si asta m-a facut pe mine sa ma gandesc la filmul Cinema Paradiso (italian vechi) .

    Eu recomand aici cui vrea sa citeasca o carte simpla de tot, usor de citit, ca o con versatie intre 2 oameni plus cateva scrisori intre ei:

    We've Had a Hundred Years of Psychotherapy - And the World's Getting Worse , de Lillman si Ventura, ed. Harper Collins (reputabila americana, total independenta), aparut in 1992, dar nu cred ca exista decat in lb engleza.

    Ce i-am facut lui stoiac acolo sub necrologul criticului aluia de filme als, toti se vaitau pe acolo de m-au enervat asa cum m-ati enervat toti de atata "jale" pe Costin Comba sub poza aia cu holul-gang catre o curte interioara, care mie mi-a placutr fff mult si de fapt m-a facut s ama simt optimist si m-a inspirat, si nu stiam de ce dar mi-a dat seama acum, e pt. ca eu asa imi inchipui creierul uman , ca un fel de complex de aprtamente azflat in jurul unei curti interioare in care mai este si o fantana. am si filmul in care apare excat acel fel de complex de aprtamentre care mie mi s epare ca seaman cu uncreier uman functional, desi filmul nu are de-a face cu neurologia sau psihiatria, e doar un simplu film de dragoste, dar casa despre care e vorba acolo in filmul ala aia e exact cum imi place mie sa imi inchipui creiewrul uman, pe niste etaje si in mijloc cu o curte/gradina chiar interioara plus o fantana. Si filmul este si despre un arhitect ! Deci era perfect manusa pt "viziunile mele".

    Cartea v-am dat-o uite si filmul:
    http://www.imdb.com/title/tt0118523/

    Eu lucrez in continuare la sfaturi pt Vali Vijelie cum sa isi ajute tiganii cu ajutorul lui Steven Spielberg, Madonna si lui Elie Wiesel, sper ca macar de 2/3 din astia ati auzit.

    Elie Wiesel e aici, are si el fundatie pt ajutorare de minoritati:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Elie_Wiesel

    (si el e roman si el a luat premiul Nobel, dar vad ca despre el nu se prea vorbeste in ultima vreme)(sunt sigur ca este vorba despre o conspiratie anglofranceza care vrea sa se razbune pe romanii intelectuali care invata lb german ca sa o citeasca pe Herta Muller in original!)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pardon ,numele primului scriitor al cartii este Hillman (nu Lillman).

    Recomadare sa citeasca acesta carte am trimis prin e-mai si lui Vanghelie si lui Bacoschi direct. Am fost f politicos si perfect adecvat cu fiecare in parte, adica le-am dat ce voiau la fiecare, asta mie imi este f usor sa fac dar sper ca nu se astaepta nimeni de aici sa fac asa ceva pt el/ea individual. Eu doar la oameni gen Tom Cruise sau Vali Vijelie fac recomandari individuale specifice, sper ca nimeni nu are pretentia sa se compare cu astioa 2 sau cu Baconschi si Vanghekie in REAL LIFE. Asa despre politicieni sau actori putem sa ne batem joc de ei cat vrem in public in presa, asta este si unul din rolurile lor, de PARATRAZNET (parca am mai explicat chestia asta pe undeva odata).

    DEci daca vi se pare ca un politician sau un actor va dezamageste, incercatui in sinea dvs sa va ganditi ce RECOMANDARE POZITIVA EDUCATIVA SI CORECTIVA tiot odata pt el iu=-ati face dvs, deci veti incepe sa ganditi POZITIV NU NEGATIV si UTOMAT va veti simti si dvs mai optimist in sufetul dvs, pt ca OAMENILOR in fon NU le place sa se simta tristi, eiu sufera cand sunt tristi si creierul lor se razvarateste la asta (dac ecreier cat de cat normal si nu depriomat de boala)

    OAMEBNII se simt mai ibine cand AJUTA alkti oamnei decat atiunci cand e razboi si trebuie sa le dea in cap obligat, sau cand esti doctor si trebuie chiar sa tai cu un cutit adevarat intr-un om viu ca sa il faci bine, sau ca mine care trebuie sa lke soun des diversor oameniu ADEVARURI NEPLACUTE in fata despre ei insis, ba sa ii si mai lreg de pat cu cureloe de piele si sa le bag furtune pe gat obligat, sau sa le fac injectii obligat.

    (Electro soc NU se face obligat, TREBUIE sa obtii consimtamant, de aia se si sinuci multi ca nu sunt in stare sa isi dea consimtatmant pt ECT si de aia nu poti sa i-l faci ca sa ii salvezi, si pe urma mor)(DAR nu recomand la nimeni sa sugereze legislatie de dat ekecrisoc obligat sau fortat nimanui in Romania, desi dpdv teroretic ar fi ceva care ar chiar salva vieti de omeni, dar eu sunt indeajuns de realist sa imi dau seama ca sa ceva nu ar fi votat, cel putin nu acum nici in SUA nu a fost votat, de aia se si impusca unii pe altii la scoala asa de des, ca NU au primit TYRATAMENT (MEDICAMENTE IN PRINCIPAL dar si electro soc, sau mai des pt ca VREUNUI terapist I-A FOST PREA MILA DE UN OM SUFERIND SA II SPUNA NISTE ADEVARURI IN FATA,)

    CINEVA TOT O SA TREBUIASCA SA LE SOUNA LA ROMANI SI MACAR PARTI DE ADEVAR IN FATA DESPRE EI dar ei NU SUNT INCA PREGATITI SA AUDA ACEST FEL DE DISCURS SI la-r confunda cu DICTATURA.

    Roamii infomd au NOTA MICA LA PRPRIA LIMBA MATERNA, NU CUNOSC DIFERENTA INTRE PRIETEN SI DUSMAN< NU RECONOSC CE E PARANOIA SAU SUSPICIUNE, confunda badarania cu sinceritate si onestiitatea directa cu exhibitionismul. Romanii se afla in plina criza de identitate adolescentina si e si pt ca SUNT LENESI LA SCOALA, NU SUNT SILITORI.

    RăspundețiȘtergere
  4. sorry pt multiple typo, mi-a fost lene sa editez.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ana Maria S: macar de-ar recunoaste!

    RăspundețiȘtergere
  6. @drcraciun: eu tie nu-ti recomand nici carti nici filme. stiu ca te descurci la acest capitol. dar daca ar fi sa recomand cuiva ceva, as spune DEX, Biblia, in primul rand, apoi ceva despre viata in societate. pt ca ne cam lipseste punctul de plecare. nu poti turna un lichid intr-o sticla ce nu are fund.
    dar degeaba: sfaturile ricoseaza din romani ca mingea de ping-pong

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ar fi să avem în primul rând încredere în noi , să credem că suntem buni , să presupunem că ştim ce facem apoi încet,încet vom începe să credem în puterea noastră şi vom şti ce avem de făcut şi cum. Chiar dacă nu mai avem răbdare.
    E un început !

    RăspundețiȘtergere
  8. @zodrac: vorbeste romanul din mine despre romanul din tine

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sorin: nu e vorba de rabdare. e vorba despre atitudinea din timpul rabdarii. degeaba asteptam sa fim hirotonisiti ca popi cand noi dam petreceri la portile iadului

    RăspundețiȘtergere
  10. @Raul, Zodrac e cel mai "constructiv" comentator de pe blogul tau.E tot timpul pus pe contre numai ca nu prea le argumenteaza.In rest , chiar e o pata de culoare pe aici

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ana Maria S: important e ca stim cine e zodrac :)). " Romanii sunt prea curajosi sa spuna lucrurilor pe nume"

    RăspundețiȘtergere
  12. Romanul inca nu a invatat ce inseamna defapt democratia. Atata timp cat actiunea intreprinsa nu are nici o consecinta asupra celui ce o infaptuieste, totul va merge inainte asa cum este. Legile din Romania sunt foarte proaste si foarte usor de interpretat. Aproape ca poti sa comiti o crima si sa fii considerat tot victima.

    RăspundețiȘtergere
  13. @raul - da probabil că sunt contra, dar sunt contra pentru că așa gândesc. Nu-mi place să mă plâng că nu mă ajută cu nimic. Nu-0mi place să mi se dea dreptate în tot așa cum îți place ție, deși tu susții că ești mai open-minded ca mine, dar nu accepți să fii contrazis de nimeni și în nici o circumstanță. Suntem aici să ne dăm cu părerea nu să ne dăm dreptate și să ne lăudăm unul pe altul care suntem cei mai frumoși și mai deștepți. Îți dai seama cât de mult te iubești de ai ajuns să te citezi și ai crescut tu în ochii tăi datorită unui psiholog cu tente de senilitate prematură care te laudă.

    Vreau să-ți răspund punctual la post. Și eu am învățat să-mi recunosc greșelile, ascult un sfat și mă gândesc înainte să-l pun în aplicare, nu mă îmbrac din mall, Lucrez 40h/saptamână, am pornit de foarte jos și spre ˝norocul meu n-am avut nici o pilă˝, îmi cunosc limitele, ascult oamenii, pentru că de la oricine poți învăța ceva, nu doar de la genii, invidioși suntem toți oamenii prin definiție, dar la unii urlă mai tare invidia ca la alții, vorbesc adaptat condițiilor în carfe mă aflu și sunt politicos, câteodată greșit de politicos. Port centura de siguranță, parchez pe un singur loc de parcare, când îmi iese, circul cam tare, nu frecventez cluburile, nu fac sport cât ar trebui, nu am bicicletă încă, nu-mi place la biserică, mai ales la cele de la țară unde se încalcă toate păcatele biblice, am asistat la mai multe conferințe decât crezi. Sunt invidios, dar apreciez valoarea, dar nu idolatrizez. Consider că fiecare om este valoros în felul său.
    Spun lucrurilor pe nume, că am ales s-o fac anonim, este decizia mea. Tu știi cine sunt și o vorbesc la fel de deschis.

    Concluzia mea: Însușirile enumerate de tine mai sus se potrivesc unui procent din populația globului, nu tuturor românilor și mai ales nu numai românilor. Dacă tu crezi că nu faci parte dintre ei greșești. Ești la fel de român ca fiecare dintre noi, cu calitățile și defectele fiecăruia. Nu ești perfect la fel cum nici unul dintre noi nu e.

    @Ana Maria S - Commentul de mai sus a avut o tentă sarcastică, mai mult spre glumă, spre o contradicție constructivă, dar dacă nu se poate asta e. Sper că motivațiile mele de aici vă mulțumesc.

    P.S. @raul - abține-te să râzi. Decât să râzi de așchia din ochiul meu mai bine uita-te la bârna de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  14. @zodrac: de ce a fost asa de greu sa recunosti de prima data?

    RăspundețiȘtergere
  15. @raul - A deci asta a fost o conspirație a ta să mă faci să recunosc, și eu am căzut ca orice om de rând în capcana întinsă de zeu. Mulțumesc atotputernicule că m-ai făcut să recunosc. Deja mă simt mai bine chiar dacă habar n-am ce-am recunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Zodrac , ba deloc.Nu am fost deloc sarcastica.te inseli .Am spus direct exact ce am crezut.Chiar esti pe aici o pata de culoare cu felul tau de giga contra .Daca incepi s-ti si argumentezei pozitia comentariile tale devin chiar interesante .Altfel sunt numai contre .Eu iti doresc un Paste plin de lumina !

    RăspundețiȘtergere
  17. @Ana Maria S- Nu ai inteles. Eu ziceam despre commentul MEU,si anume asta: "Vorbeste romanul din tine...". Despre acest comment ziceam ca are o tenta sarcastica si ca trebuia luat ca atare (pentru cei care pricep), dar cum spuneam mai sus daca nu se poate... nu se poate sau mai bine zis daca nu-i cu cine... asta e. Daca citeai mai atent intelegeai. Cat despre contre, imi dau cu parerea la fel ca si tine si ca ceilalti de pe aici, nu consider ca sunt o "pata de culoare " doar fiindca nu sunt de acord cu unele afirmatii pe care le sustineti unii si altii. Daca tu crezi ca o lume perfecta e aceea in care toata lumea aproba pe toata lumea... bafta sper sa o gasesti, dar probabil ca nu te-ai nascut in locul potrivit, pentru ca in lumea reala oamenii se contrazic, se cearta, se omoara pentru o palma de pamant etc, nu traiesc intr-un lung si nesfarsit sir de multumiri si aplauze.

    Sper ca de data asta sa intelegi exact ce am scris. E exact ceea ce cred eu. Sarbatori fericite si tie.

    RăspundețiȘtergere