joi, 28 aprilie 2011

Cum ne ducem razboiul

           In continuarea articolului anterior, fac un comentariu general.
           In calitate de romani condamnati , aproape invinsi, desculti si fara nici o urma de repect de sine, dar, intr-o maniera ironica, mandri, noi sustinem si aplaudam. Stam ca la parada, impresionati de maretia si autenticitatea carelor (alegorice?) care trec pe sub nasul nostru, incarcate de bogatiile tarii. Ofrande aduse zeilor, de mine, de tine. Si aplaudam.
           Nu, nu aveti dreptate spunand ca exagerez. Aratati-mi voi un popor care, cat e anul de lung, o tine intr-o petrecere si intr-o sarbatoare. Aratati-mi cine mai consuma atatea telenovele si atatea subiecte mondene de 2 bani. Pentru ca asta facem: stam cu ochii beliti in televizor sa nu ratam vreo stire. Stam cu mana pe baxul de bere, pregatiti sa completam mormanul de gunoi. Ascultam manele in natura, facem gratare, ne batem pe burta si plecam. Sa ajungem la mall. Barfim. Ne inghesuim. Injuram. Ne facem cruci. Ne injosim. Vrem totul rapid si fara efort. Da, aici aveti dreptate, nu toti suntem asa. Dar ii ignoram pe cei care sunt.
           Nu toate schimbarile depind de cei de la putere. Cu cat intelegem mai repede ca nu mai are rost sa asteptam sa faca ceva pentru popor, cu atat mai repede copiii nostri vor putea spera.
           Doar in basme exista baghete magice si zmei si gaini ce fac oua de aur. In lumea asta lucrurile nu se fac singure.

13 comentarii:

  1. ceea ce descri tu mai sus fac si celelalte popoare, pentru ca si la enlezi exista The Sun care-i cel mai mare tabloid din lume, si ei sunt interesati de mondenitati si alte cacaturi. Ce nu fac cei de afara sunt ceea ce nu sunt lasati sa faca, adica de exemplu nu pot merge la gratare pentru ca n-au voie, cum bine stii daca ai cutreierat europa. Asa ca pana la urma tot legea militara e buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am asteptat o reactie din partea oamneilor la marlania lui Basescu.Sa stai cocotat in scaunul prezidential, sa-ti tii inculta la europarlamentar pe banii romanilor , sa accepti hotiile (si sa le si faci) celor care mult prea pretentios isi spun partid cand de fapt nu sunt decat o gasca de haiamanale si sa spui ca romanii sunt niste lepre care nu muncesc , care stau cu mana intinsa , care nu performeaza, mi s-a parut un gest atat de cretin cum numai basescu putea sa-l faca.dar culmea, nimeni nu a reactionat.Am vazut ici colea cate un gest gen dansul pinguinului la miting .O vanzatoare dintr-un market de cartier dadea cu mopul pe jos si facea bascalie cum ca da cu mopul ca sa vada basescu ca nu e lenesa .sau , undeva pe la tara , niste oameni care sapau strigau razand ca ar trebui sa vina Basescu sa-i vada ca muncesc.Si cam atat.Englezii, francezii si alte natii citesc tabloide dar tot ei cer socoteala celor care au fost alesi sa-i reprezinte.N-are niciun sens sa ne comparam cu ei cum gresit incearca Zodrac sa o faca .Din acest motiv spuneam in comentariile anterioare ca faptul ca se opune nu inseamna nimic daca nu argumenteaza.basescu nu are niciun drept sa scuipe un intreg popor din moment ce nu el tine poporul in carca si e exact pe dos.ca nu sunt capabil sa creeze oprtunitati, ca fac tot le sta in putinta sa puna piedici este cat se poate de real.Sunt multi oameni care nu apeleaza la ajutoare sociale desi ar avea tot dreptul.Se descurca cum pot numai ca exact statul asta reprezentat de haita de hoti in frunte cu Basescu le pune piedici, le face viata insuportabila.Daca nu ar mai exista pentru noi toti ar fi mai bine

    RăspundețiȘtergere
  3. nu ma copii m-ati inteles gresit. Am scris la un moment dat despre conducatori si parerea mea despre ei. La fel fura si cei de afara dar acolo s-a forat cat a trebuit si acum se face ceva pentru tara, la noi mai e pana atunci. despre conducatori : http://thoughts-o-matic.blogspot.com/2011/04/test-de-cultura-generala.html . deci fura de ceva ani si inca mai au de furat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimic nu se face stand la tv si rontaind seminte....trebuie sa invatam sa mai si facem cate ceva...un prim lucru ar fi sa renuntam la tv! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. oh, greu sa mai schimbi vechi obiceiuri si metehne...cred ca numai cu legi care chiar sa fie respectate s-ar mai putea face asta.
    Insa, generatia noua poate fi educata, copiii nostri la fel.
    Copilul meu face educatie civica in scoala fara nicio actiune civica!!!! Si e platit un profesor pentru asta. Cum se face asta in America? In alta tara? ALTFEL, PRACTIC. Copiii sunt invatati pe pielea lor ce inseamna implicare si efort.
    Am infiintat o asociatie in asistenta sociala, mi-am intrebat fiica daca e dispusa sa vina cu colegi in voluntariat...VOR! Dar cineva trebuie sa-i invete, sa le arate alternative...Pas cu pas. Educatia unui popor se face in timp indelungat, prin schimbarea generatiilor pe cale naturala (cu tot riscul de a fi dura in exprimare)si educarea corecta a noii generatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. repet, pentru cei care (aviz Zodrac), compara Romania cu alte tari: nu e nicaieri ca si in Romania, nici macar in tarile din lumea a 3-a. toate popoarele actioneaza spre mai bine si isi apara drepturile. voi chiar nu vedeti diferenta?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ana Maria S: tu spui un nume. eu spun un nume general: politicieni. am mai spus: e fals sa credem ca ei detin puterea.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alice: toate se leaga. trebuie sa te uiti la tv, ca sa ai ce povesti la coltul strazii, la spart seminte...

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sophie: ai dreptate, educatia e un factor decisiv. ei nu ne vor educa niciodata. noi trebuie sa o facem. cat despre educarea generatiilor viitoare, daca nu o facem noi acum, copiii nostri nu vor avea exemple concludente. si asa mai trec cateva generatii...
    te felicit pentru asociatie

    RăspundețiȘtergere
  10. Şi totuşi nu suntem primii la sărbători , zile concediu dar suntem printre primii la ore muncite pe zi .
    O idee bună ce am citi-o pe undeva : La intrarea in parcul pentru picnic/grătar impusă o taxă din care vor fi platiţi oameni care să întreţină .
    Ştii proverbul românesc ce funcţionează momentan ? "Ei se fac că ne plătesc , noi ne facem că muncim ."
    Am mai spus-o şi o spun din nou :conştiiţa muncii ţi-o dă remuneraţia acesteia şi nicidecum doarul de civilizaţie.
    Toate acestea la un loc ne definesc şi nu suntem mai răi ca alţii ci pur şi simplu mai săraci şi cu năravurile , obiceiurile şi comportamentul ce decurge din asta .

    RăspundețiȘtergere
  11. Las-o ma in pana mea ca nu-i chiar asa rau aici. II cum iti faci.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Zodrac: inseamna ca ne plac gunoaiele. in cazul acesta, greseala mea.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Sorin: nu e vorba de noi. e vorba de copiii nostri. daca noi nu actionam, vor avea o viata si mai grea.

    RăspundețiȘtergere