vineri, 29 aprilie 2011

Cum ignoram libertatea

          O alta atitudine specific romaneasca ma face sa ma intreb daca nu cumva vointa si dorinta de schimbare nu exista, sau inca apar in mintea romanilor sub marca interzis, desi vremea dictatorului e istorie.
          Ma refer la lipsa de personalitate. Nu ca boala, nu in termeni medicali. La acel impuls si la acea manie de a te compara si a te raporta mereu la cel de langa tine. De a fi mereu intr-o competitie care nu are nici un premiu. De a fi cu un minut mai destept, cu un leu mai bogat decat vecinul. Ca sa-mi fie mai clara ideea, intreb: cati dintre voi faceti ce va doriti voi sa faceti? Sau: in ce masura faceti lucrurile pe care le vreti voi si in ce masura le faceti doar pentru ca le fac si altii?
          In Romania musai sa fii la moda. Si asta intretine o concurenta subtila, care transforma oamenii, ii oboseste, ii streseaza. Si ajungi la 40 de ani si-ti dai seama ca nu esti implinit. Iti dai seama ca ai facut doar ce au dorit altii. Si visele si dorintele tale au ramas in urma.
          In alte tari, la 18 ani, omul isi ia 2-3 lucruri personale si pleaca sa-si urmeze drumul. Nu conteaza ca e mai prost imbracat decat altul. Nu conteaza nici ca nu are o masina cu aer conditionat. De ce sa faci ce spun altii sa faci, cand sunt alte milioane de posibilitati?
          Risc sa fiu prost inteles, dar o cauza a acestei tendinte e invidia. Invidia aceea romaneasca, care ne face uneori rai si fara scrupule.

12 comentarii:

  1. Ai perfecta dreptate, nu stim sa pretuim libertatea pe care o avem, Dumnezeu ne-a dat libertate deplina (avem pana si libertatea de a nu crede in El), iar noi nu facem altceva decat sa cladim bariere in calea acestei libertati. Desi avem posibilitatea de a ne face viata asa cum vrem de foarte putine ori facem acest lucru, 'spiritul asta de turma' ne face sa credem ca ceea ce fac altii este mai bun, ca ceea ce au altii este mai frumos s.a.m.d.
    Daca am fi impacati cu ceea ce suntem si am renunta la a mai privi in curtea vecinului poate am reusi sa ne facem viata asa cum vrem si am trai mult mai fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raul nu prea sunt de acord . Eu văd un pic altfel şi hai să îţi explic punctul meu de vedere . Toată lumea este plină de snobi caracterizaţi şi de invidie dar şi admiraţie dincolo de limite (a se vedea cum se vând în supercivilizata Anglie inelele de logodnă contrafăcute şi cum aşteptă design-erii cu sufletul la gură să vadă toaletele princiare pentru a lansa moda)dar diferenţa este că la noi este subiect de primă pagină şi hai să vedem în amănunt despre ce este vorba.
    Benzina se scumpeşte,electricitatea deasemenea,s-a schimbat codul muncii , parlamentarii vor să-şi voteze vitorul prin revenirea în aceleaşi funcţii, ş.a.m.d. Şi acum vezi aceste ştiri cap de afiş ? Nu , pentru că dacă se vrea abaterea de la realităţile ce ne înconjoară şi adevărul despre ce se întâmplă atunci trebuie distrasă atenţia .Logic , cum se face asta ?....prin scoaterea în faţă şi promovarea non-valorilor prin a profita de slăbiciunea omenească .
    Este foarte simplu Raul şi funcţionează ,totul este bine regizat . Monica,Irinel,Oana,Pepe,Borcea,Moculescu, etc ne-ar interesa ? Îţi spun cu siguranţă nici pe jurnalişti dar se evită cu bună ştiinţă degringolada , criticile ,revoltele ....îşi fac bine treaba . Noi înghiţim găluşca şi ne criticăm între noi iar ei păşesc mai departe cu siguranţa ce le-o dăm .
    Este o manipulare care chiar funcţionează .
    Am dreptate ?

    RăspundețiȘtergere
  3. @sorin: comentariul tau e justificat. normal ca ai dreptate. e o strategia si nu se aplica doar la noi.
    dar scuza-ma te rog, dar nu prea vad legatura cu articolul. eu ziceam ca romanilor le place sa se imite, sa concureze intre ei si asta le anuleaza dreptul la libertate, la sansa.

    RăspundețiȘtergere
  4. @cristi: problema e ca asta ne consuma energia si timpul. si resursele

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi permit sa fac si eu un comentariu la ceea ce a spus Sorin.
    Sunt si eu de acord ca observatia lui este corecta, dar tocmai asta este ideea, avem libertatea de a inghiti sau nu "galusca" celor care ne-o servesc. Daca lasam ca viata noastra sa fie condusa exclusiv de altii atunci eu cred ca nu mai avem dreptul de a ne plange.

    RăspundețiȘtergere
  6. Raul: da, dar este problema personala a fiecaruia pe ce isi consumam timpul,resursele si energia (avem si libertatea asta).

    RăspundețiȘtergere
  7. Ba are Raul , are foarte multă legătură , în absolut orice există cauză şi efect , tu ai prezentat efectul şi eu cuza .Hai să dezvoltăm ,dacă vrei , şi să vedem cauza acestui efect de turmă şi importanţa de a-l vedea/copia pe cel de lângă tine . În primul rând trebuie combătut ceea ce produce toate astea .În toată lumea sunt oameni care se îmbracă ca X vedetă , care copiază comportamentul a Y vedetă , fan muzică cutare sau cutare , şi doar pentru că aşa e omul construit , plin de complexe dar la noi par mai mulţi pentru că nu mai avem răbdare , suntem stresaţi , suntem apăsaţi de probleme şi dacă non-valorile nu ar fi promovate ca mască a realităţilor ce ne apasă noi am vedea şi ce e bun în noi şi ne-am comporta ca atare . Dar când vedem atât de mulţi avem falsa iluzie că toţi suntem aşa iar dacă nu ne-ar fi băgaţi pe gât şi nu ne-ar invada prin orice mijloace i-am ignora şi vom face ce credem că este bun şi alţii vor face ca noi şi noi ca alţii.
    Ca o paranteză , am colegi , prieteni , apropiaţi , cunoscuţi , puţini sau foarte puţini din aceştia sunt aşa cum spui tu că este tot romănul şi de obicei aceştia sunt ignoraţi şi uşor se autoexclud/schimbă . şi nu pentru că suntem mai buni ca alţii sau sunt eu mai special , nu , doar pentru că aşa suntem de fapt noi românii dar cei ce ne invadează auzul , văzul prin ştiri şi internet sunt aleşi cu grijă pentru o cauză bine definită.
    Ascunderea realităţilor se face prin abaterea atenţiei către subiecte ce pot fi discutate de tot omul , ce pot fi criticate de unii apreciate de alţii în aşa fel incât să nască dispute aprinse pe teme derizorii .

    Cristi tocmai asta vreau să subliniez : avem libertatea să inghiţim sau nu găluşca iar diferenţa dintre cei care înghit şi ceilalţi naşte disputele şi promovează asemănarea falsă cu cei ce ar trebui excluşi . Ştii cum este , deducţie sinplă : ăla e snob , e român , e vecinul meu , este clar aşa suntem noi împreună şi deci aşa sunt şi eu .

    RăspundețiȘtergere
  8. Din ce in ce mai putini oameni fac ceea ce vor cu adevarat. Vointa insa le este infranta de obstacole mult mai mari decat puterea dorintei lor.
    Visele noastre sunt majoritatea legate de partea soial-materiala, in nici un caz de partea sufleteasca sau si mai sus de partea spirituala. Raul, ceea ce iti doresti tu sa se intample, este foarte greu. cauze sunt multe si sunt de natura pamanteana, cauze ce nu pot fi depasite usor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Uneori e bine sa privesti cu relaxare lucrurile, in special mie mi-e groaza de patima. Te indeparteaza de la obiect si te face subiectiv.
    As zice ca romanii mai degraba nu au atitudine. Societatea de consum in care traim de obliga la competitie. Aici e aici, competitia asta romanul o personalizeaza. In loc sa vrea doi banuti, daca vecinul are numai unul, el va vrea sa-i fure banutul vecinului sau sa-si distruga vecinul pt acel banut.
    Ce iti trebuie sa fii liber? Iti trebuie incredere in sine, cunoastere, curajul de a trai si optiuni. Romanii au creierii spalati, iar generatia dupa '89 nu stiu cat a fost de corect invatata despre notiunile noi, cum ar fi libertate.
    Ca sa ajungi sa faci ce-ti place trebuie sa ajungi la o anumita maturitate. Pentru ca e foarte firesc ca in prima parte a tineretii sa fii preocupat de cariera, de acumulare de valori, doar sa nu faci din asta un scop in sine.
    Afecteaza si responsabilitatile pe care le ai in spinare. Alegerile se fac si in functie de asta. Sunt unii care inteleg ca au nevoie de o schimbare, daca nu au ajuns la performanta sa inteleaga foarte bine ce isi doresc, stiu macar foarte clar ce nu isi doresc. Dar pentru a lua decizii iti trebuie curaj. Multi nu vor renunta la o pozitie dobandita in timp indelungat, pentru a o lua de la capat in domeniul preferat sau in alte alegeri ce ii schimba viata si confortul dobandit.
    In concluzie, sa poti sa-ti iei rucsacul in spate si sa pleci, in primul rand inseamna sa nu fii legat. Inseamna sa fi crescut cu notiunea de curaj de a trai, de a fi creativ.
    Mno, te intreb, cei care , ca si mine de altfel, am crescut ingramaditi in sabloane, creativitatea omorata din fasa, crescuti cu dependenta de un regim, crescuti sa faci cum iti dicteaza altii,crescuti fara libertate de gandire, te intreb eu pe tine, cati se mai pot schimba la 40-50 de ani?
    Sa fii liber in alegeri, trebuie sa cunosti libertatea corect si sa-ti cunosti optiunile. Sa ai sansa la optiuni!
    Cand ai aceasta libertate, incredere si curaj , vorba aia, "ti se rupe" de marcile de haine sau produse.

    RăspundețiȘtergere
  10. scuza-ma ca am scris atat de mult, dupa ce am dat 'send' am observat!

    RăspundețiȘtergere
  11. @sophie: ai completat perfect ideea mea si iti multumesc. deasemenea, ma multumeste faptul sa stiu ca inca mai exista oameni care au o atitudine corecta in fata vietii.
    chiar daca ai scris mult, am citit de 2 ori, cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  12. Corect.Din pacate prea putini au aflat ca daca un o face ceea ce ii place face bine lucrul ala.Pe de alta parte exista un snobism adus la nebunie in tara asta si o prostie nemasurata .Dar inclin sa-i dau dreptate lui Cristi.Ai un cap pe umeri si o obligatie.Sa judeci cu mintea ta si sa nu inghiti dejectiile altora.Eu incerc de multa vreme sa fac ce-mi place , nu-mi iese in totalitate dar pe undeva ma pot considera norocoasa .Acum mai depinde si ce iti place pentru ca vorbeam zilele trecute cu o femeie care imi spunea ca singura ei placere e sa faca shopping si ca si-ar dori foarte mult sa aibe un barbat care s-o intretina .Eh, daca asta e singura ta placere atunci mai bine ca nu ti-o poti indeplini ...

    RăspundețiȘtergere