miercuri, 27 august 2014

Diferente de comportament sau civilizatia prin diferite perspective

            Eram luni prin Germania sa cumpar o masina, ca tot romanul. Il sun pe proprietar si stabilim sa ne intalnim seara, cica nemtii lucreaza pana tarziu. Mi-a dat ca loc de intalnire un spate de gara, langa o gura de metrou, cu niste restaurante si baruri pline de oameni de toate nationalitatile posibile. Romanu-i roman oriunde ar fi, asa ca mi-am luat ce arme aveam prin masina, niste haine rele in caz ca ne tragem pe jos si m-am pregatit de box. Vorbisem cu neamtul doar prin mesaje, era vorba de o masina scumpa, suma mare de bani, noi doar doi, din doi una era fata, in ditamai Jermania. Asa ca ne-am inteles: daca vin mai multi, fugim. Daca nu-s mari, eu lovesc si ea fuge. Daca ne duc dupa ei in locuri ciudate, fugim cu masina. Daca sunt bizari, ne facem ca nu suntem noi cumparatorii. Daca ne invita la ei in masina, nu urcam, dam cu spray si fugim. Ne-am facut traseul de fuga si strategia de lupta si am asteptat. Exact la ora cuvenita apar ei, nemtii, hotii, criminalii: una bucata copil neamt, blond, 19 ani, cu una bucata masina de 10 000 de euro. Cu acte, cu rezervorul plin. Si se da jos si-mi prezinta masina si ma invita s-o conduc, sa ies pe autostrada, in oras, unde vreau eu. Si masina avea o indoitura pe care nici n-o vazusem si-mi zice el despre ea si era calm si amuzant.
            Am stat si m-am gandit: ce mult conteaza sa traiesti intr-o tara in care cuvantul de ordine e lege si respect, sa nu traiesti cu stresul ca la fiecare pas cineva vrea sa te fure sau sa te omoare. Si cum suntem noi, romanii, crescuti intr-o jungla de oameni, unde ne comportam mai rau ca animalele, mintindu-ne si furandu-ne noi intre noi.

16 comentarii:

  1. salut. ce adresa de mail ai? sa iti trimit un mail

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am primit nimic. unde ai trimis?

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    3. Ce s-a intamplat aicea ca si eu am avut contacte cu Amiralul pe email si acum am intrat in panica gandindu-ma poate ca te-a injurat in public si de aia I-oi fi sters mesajul. Zau, acum mi-e si frica sa ma duc sa citesc ce mi-o fi scris Amiralul in mail...ce ma faca daca m-o fi injurat in privat...si eu singur acolo in email...poate trebuie sa ma pregatesc sufleteste sa nu fac un soc...sa stiu cum sa dau click mai repede sa fug de acolo ! Acum ca ai postat si articolul asta panicard despre intalniri periculoase pe la colturi de strada...zau...nu ma duc sa citesc ce scrie acolo pana nu aflu ca nu injura in mod periculos !

      In alta ordine de idei tie tie se pare ok sa dai 10 000 de Euro pe o masina indoita ? O fi Bentley sau Ferrari, poate asa. Dar daca e un amarat de Mercedes chiar si de clasa, sa stii ca ma supar pe tine. Normal ca neamtul s-a purtat cu tine ca cu un boier ! Pai si un turc ti-ar fi facut temenele sa ia de la tine atata banet pe o masina indoita, si inca si de pe eBay. Tu nu stiai ca de la cca 2255 Euro cash in mana oricui pt orice devii asa automat un fel de VIP barosan de se poarta toti cu tine, oricine ai
      fi si pe ce le-ai da banii si oriunde ai fi in lume ca si cum ai fi pres Obama sau Bim Pasha ? Iti vor jura si credinta de vasal daca le pretinzi, iti spala si parbrizul cu limba doar daca ridici o spranceana. Ce exemplu dai la tineret ?

      Ștergere
    4. Revin cs sa anunt public ca bloggerul Amiralul este ff politicos si NU era cazul sa ma fi speriat eu de el. In plus dotesc sa declar public ca desi bloggerul Amiralul NU m-a injurat, eu as fi MERITAT sa ma injure atat in particular cat si in public, pt ca efectiv a depus efort inutil numai si numai pt ca sunt idiot si neatent si nesimtit si superficial, pt ca daca nu eram as fi putut preveni din timp sa nu ajunga Amiralul in aceasta situatie din cauza mea, insa stiu deja ca el, atat ca blogger profesionist cat si ca om probabil, (desi nu-l cunosc insa intuiesc), este mult prea finut
      ca sa se coboare la nivelul meu sau sa ma injure, chiar daca, repet, o merit. Si NU fac misto. Inca o data imi cer scuze pt orice mica stare de discomfort sau suparare pe care a putut sa o resimta Amiralul din cauza incompetentei mele clare, si sper sa ii treaca in curand.

      Ștergere
    5. Rudolph, presupun ca nu conduci mult din moment ce te deranjeaza o mica indoitura.

      Ștergere
    6. E o chestie de principiu. Zau, cum adica sa ma bucur ca investesc o suma mare de bani intr-o unealta sau echipament cu vreo defectiune (chiar si de suprafata) numai pt ca mi-e simpatic vanzatorul si sa nu cheltuiesc aceeasi suma de bani pt aceeasi unealta insa fara acel defect (chiar si de forma) doar pt ca ala care vinde e mai putin sexy. Ce, eu cumpar unelte bazat pe cum arata si se comporta vanzatorul si
      taraba lui, sau cumpar unelte si echipamente bazat pe ca am eu nevoie de ele. La mine nu merge strategia de vanzare sa mi se ofere conditii de lux pt efecturea activitatii de vanzare respective, care pe mine nici nu ma intereseaza asa prioritar. Prioritar e ce am nevoie sa obtin si sa obtin onest, (adica dau ceva bani in schimb, nu fur, si desigur sa am si banii aia si sa reprezinte cat de cat un troc ok), nu conditiile de daca magazinul respectiv are podele de marmura si vanzatori care danseaza balet la bara (verticala)
      in fata mea. Daca vreau balet ma duc la opera sau la club, daca vreau un pix sau o masina, (pe care nu o boi conduce chiar in acel magazin ci naiba stie pe unde),
      ma duc la unul care are o pancarta pe care zice "vand masini". Daca prin absurd ar fi 2 vanzatori cu pancarte si acelasi tip de masina cu acelasi pret pe acelasi trotuar si unul are flori in fereastra dar masina e indoita, iar alalaltul are praf pe pervaz dar masina nu e indoita, zau...atunci nu cumpar de la nici unul si mai aman...ca mie nu-mi place sa am dileme complicate din astea !

      Ștergere
  2. stai asa, ca am si eu niste povesti cu "cuvintul de ordine e lege"! :D
    bine te-am regasit!
    si nu uita, eu stau in Germania, daca mai incalci teritoriul, putem bea o cafea. Mai ales daca esti cu o fata! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De data asta am intrat din Elvetia, dar era cat pe ca sa bem o cafea. :))

      Ștergere
  3. Pentru noi, sa fii sceptic si banuitor poate fi diferenta dintre a fi jefuit sau nu... Ne vine greu sa credem ca nu toti vor sa ne dea in cap...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zau, pai nu e asa. Mie mi se pare chiar normal ca cineva sa se simta speriat si chiar si vinovat cu atata banet in buzunar. De ex eu nu am niciodata mai mult de 10 Euro in buzunar si ii si cheltui cat mai repede pe orice vad in cale pt ca sa nu-mi fie niciodata frica si sa nu ma simt impovarat de vreo vina.

      Ștergere
  4. Eram odata la coada la banca sa schimb niste bani. Apare un nene imbracat mai modest, de vreo 70 de ani, care zice ca vrea sa-si deschida un cont. Scoate dintr-o punga pe care scria "Kaufland" vreo 5 calupuri de bani. Numara tanti aia: 25.000 euro.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa, si? Poate avea microfon la el, sau pandaci care il pazeau de la distanta. Sau era masina furata si vroia sa scape rapid de ea. Zau!
    Si ce ma mira si mai rau e ca te porti ca un roman in strainatate- stresat, banuitor, paranoic- cand ar trebui dupa atatia ani sa scapi de mostenirea asta neplacuta.
    Ps: felicitari pt domnisoara :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu numai romanii sunt asa suspiciosi cand e vorba de vanzari. Cred ca e mai curand o mentalitate rurala unde se afla mau putine magazine si vanzatori vs una urbana, unde
    lumea e deja desenzitizata de cate tarabe
    sunt in jur. Insa cu conceptul de mall plus conceptul de eBay si Amazon, si acum si mallul Elefant din Romania, toata lumea, atat din China rurala cat si din Romania suburbana poate sa se obisnuiasca sa se simta inconjurat de o gramada de magazine si vor fi din ce in ce mai putin suspiciosi, initial fata de mediul virtual mai mult decat cel real, insa poate in viitor si fata de cel real. Asta arata ca de fapt Internetul nu creste paranoia, asa cum se credea, ci chiar o trateaza. De aia acum sunt adunati mai multi cu tendinte suspicioase pe Internet, care e acum cam asa ca un grup de clinici psihiatrice, care mai si concureaza unele cu altele, de ex clinica Blogger (care opereaza cf principii mai vechi psihodinamice) cu institutul universitar de
    cercetare neuropsihiatrica Facebook (expert pe perspectiva cognitiv comportamentala). Despre inst privat Wordpress dot com si inst NGO Wordpress dot org inca nu stiu prea multe, insa intuiesc pe undeva ca primul e mai specializat in demente si al doilea pe abuz de substante.

    RăspundețiȘtergere