vineri, 18 aprilie 2014

Cum sunt romanii

             S-au purtat multe discutii pe seama stabilirii unei caracteristici generale a romanului. Cum e romanul privit din avion si cum e poporul ca suma a acestor indivizi. Consider ca cea mai corecta evaluare se poate face prin prisma a ceea ce ramane in urma.
             Ce nu inteleg multi e gradul de diversificare a acestei tari, enormele diferente de acces la cultura si civilizatie. Prima greseala se face atunci cand romanii de la oras ignora existenta romanilor din mediu rural si invers. Procentele sunt aproximativ egale, 51% dintre romani traiesc in mediul urban si 49% in mediu rural. Dar sa nu uitam ca o buna parte din romanii de la oras sunt veniti de la tara si se intelege rapid situatia, avand in vedere ca romanul isi apara si pastreaza cu tarie traditiile.
              Romanul de la oras e pe drumul cel bun, sa zicem. Se simte accesul la alte informatii in afara celor din presa. Problema ramane romanul din provincii. El considera civilizatia o mare amenintare. O fiara care doreste sa-i ia calul din curte si sa-i interzica sa circule cu caruta pe drumurile stramosilor lui. O fiara care-i interzice sa asculte muzica asa cum vrea el si sa-si bata nevasta de cate ori doreste. O fiara care nu-i da de lucru, desi daca i-ar da nu s-ar duce. Religia lui e huliganismul si haosul, nu mai crede in nimic pentru ca primarul si politistii sunt corupti si isi face singur dreptate.
               Replica voastra e o contra, stiu. Hai sa facem o ecuatie logica: am spus ca evaluam romanul prin prisma a ceea ce ramane in urma lui. Cei care nu intelegeti iesiti din orasele voastre si vizitati cateva orase de provincie, cateva comune cu 10-20 000 de mii de locuitori. Treceti pe o lista toate gunoaiele de pe strada, toate bancile, indicatoarele, tomberoanele rupte, toate hainele intinse la balcoane, toate masinile parcate aiurea, toate gardurile rupte, toate ruinele.
               Romanul de la tara e diferit fata de romanul de provincie, pentru ca, in principiu, e mai ocupat. Obligatoriu, altfel moare de foame. Insa il uraste pe romanul de la oras pentru ca are impresia ca acesta trage sforile si decide soarta lui. (Desi, paradoxal, e invers). Acesta isi revendica totul. Drumul ce trece prin fata casei lui e al lui, deci isi poate taia porcul pe asfalt. Terenul viran de peste drum e si acesta al lui, deci isi poate lasa vacile si caii sa pasca linistiti acolo. Satul intreg e al lui, pentru ca aduce regulat ofrande preotului, care are influenta si le garanteaza paza divina. Doarme totusi cu securea la usa si e hotarat sa loveasca daca se simte amenintat. A muncit toata viata si nu s-a ales cu nimic, deci nu intelege ce rost mai are sa nu arunce petul de bere in sant. E ignorat de toata lumea si se razbuna pe asta la alegeri.

              Cei prezentati mai sus reprezinta jumatate din populatia tarii. Plus cei de la oras care nu reusesc/doresc sa se integreze. Vorbim aici de romanul apatic, cel ce poarta mereu o punga de 1 leu sau plasa de rafie, cel ce e mereu trist, fara speranta. A pierdut totul, traditiile reale s-au dus, cultul muncii s-a dus, sanatatea s-a dus, copiii s-au dus, iar el nu se poate adapta civilizatiei. A ramas astfel suspendat intre doua lumi si pentru el chiar nu mai conteaza daca mai respecta sau nu vreo lege.

              Asadar, daca tu ai citit ieri sau azi dintr-o carte si daca ai pantofii curati, gandeste-te ca mai mult de un sfert din populatia tarii nu stie sa citeasca si mai mult de jumatate din populatia tarii nu poate sa citeasca.
              

8 comentarii:

  1. Imi place diversitatea, in general, e ca sarea si piperul in màncare.
    In general, in orice categorie te-ai uita, nu existà fericire, multumire totalà, sunt momente scurte doar, si fiecare simte in felul lui ce-i convine...Peste tot in lume, statul permite sau nu anumite situatii, chestii, care fac diferenta, si.... atàt!
    Un Paste linistit sà ai, tu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diversitatea trebuie recunoscuta. Nu poti afirma ca romanii o duc bine cand sunt milioane de romani la limita supravietuirii.

      Ștergere
  2. O implor pe Viola sa-si faca blog ca sa am si eu unde sa ma duc sa pot citi linistit cand vin acasa obosit de la serviciu in timp ce trebuie sa astept 1 ora sa se fiarba malaiul pt o mamaliguta deoarece in Danemarca, o tara cam rurala, inca nu a ajuns ala instant pe
    care il prefer eu, in loc sa viu aicea si sa ma enervez din cauza ca ai tu nervi...zau, crezi ca daca ai tu nervi o sa se ridice gunoaiele automat de pe strada sau o sa se apuce oamenii sa faca curat in locuri cu care nu au nici in clin nici in maneca ? Plus ca asta e pt ca sunt romani in loc sa fie bulgari sau altceva ? Crezi ca a strans vreun gay din parada gay de la Copenhaga vreun gunoi de pe jos ? Nu, a platit primaria niste oameni sa stranga in urma gay-lor si eu, care eram spectator, am apreciat si parada gay-lor dar si pe oamenii simpatici in turbane de sikh care ridicau hartiutele si mucurile de tigari lasate in urma atat de mine cat si de echipa de handball gay elvetiana. Zau, erau chiar ff draguti si semanau si cu Aladdin din cauza turbanului plus culegeau zambind hartiutele cu nr de telefoane abandonate pe care nu avea nimeni de gand sa le foloseasca asa in ritmul muzicii din jur. Daca vrei ca primaria sa faca mai des curatenie in maj oraselor tarii, te rog sa incepi, prin urmare, sa militezi pt organizarea a cat mai multe parade gay in maj oraselor tarii, plus in loc de sikh, primaria poate angaja si niste rromi someri, ca sa fie toata lumea multumita. Poti si tu sa te faci voluntar fie la pancarte, fie deghizat in sikh langa rromi la strans gunoaie ca sa le dai exemplu bun ! (Nu imi pasa daca o gramada de oameni inclusiv tu o sa va simtiti neintelesi sau ofensati de comentariul meu dar mi-e foame si mai am de asteptat 30 de minute pana se fierbe malaiul...cine naiba m-a pus sa am chef azi de mamaliguta cu branza nu stiu...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, din cauza ta am pus prea mult malai si acum a trebuit sa repar mamaliga. Stiu ca ai dreptate sa ai nervi, ca de ex si eu am nervi in clipa asta din cauza unei mamaligi, un produs alimentar eminamente cultural romanesc rural. Insa eu am oferit niste sugestii concrete, de ex ti-am zis si de ce e mai bine sa te duci in Australia decat in Africa daca vrei sa te vindeci de frica de serpi, sau acum ti-am dat o idee practica de voluntariat si activism politic pro maturat pe jos daca ai chef de asta.insa tu te vaiti asa ca o fata fara a dori ceva concret, ci doar aprobare....sorry de cliseu posibil ofensator dar sunt nervos si flamand. Daca tot esti pe post de fata, macar puteai sa pui si tu o reteta sau o poza cu o mamaliga daca nu stii decat sa te vaiti. (Cred ca asa se ajunge la destule discutii in familie...uite, ia exemplu de la Viola, ca de cand astept sa te insel cu ea...)

      Ștergere
    2. Ce m-as bucura sa va vad impreuna!

      Ștergere
    3. Daca inca un cliseu despre poporul roman te va face sa te simti mai bine, uite ia-l pe ala rostit intr-un moment de frustrare de dl BP Hasdeu, un intelectual totusi reputabil, care a scris despre poporul roman ca pare ssa cam exagerat de feminin la comportament in ceea ce priveste anumite expresii ale sale...mai mult asa cu vaicareala fara a dori ceva concret, doar intelegere si aprobare... (asta desigur cf clisee mai largi despre femei din sec 19 europeean, nu ca era dl BP Hasdeu mai misogin decat altii, dar probabil o fi fost si el enervat de ce mai citea prin blogosfera/massmedia de lb romana de la vremea lui)

      Ștergere
  3. E putin cam neclar. Adica cine isi bate nevasta si cine-si taie porcul pe asfalt, romanul din sate sau romanul din orasele de provincie? Intreb asta ca sa stiu unde sa-mi tai porcul de acum inainte.
    Daca mai specificai ca asta se intampla in judetul Vaslui, nu era nimic diferit din ce citeam prin ziare, sau din ce se aude la televizor. Dar, fata de televiziuni, tu aoi generalizat metehnele romanilor la nivelul intregii tari si a intregului popor (Bucurestiul are doar 3 milioane de locuitori).
    As vrea sa mai intreb daca, a avea bani de un tractor cu remorca, inseamna pentru tine, civilizatie. Daca asa consideri, atunci iti dau dreptate. Taranii romani nu vor si pace sa aiba bani de tractor.

    RăspundețiȘtergere