sâmbătă, 19 aprilie 2014

Cum e inteles Pastele

              Pentru ca greselile se platesc intotdeauna, sub diferite forme, ar trebui sa ne reamintim ce inseamna responsabilitate.
            O parte din tinerii tarii vor petrece noaptea de inviere in cluburi, luminati de lasere si sfintiti cu alcool, impartasindu-se cu shaorme. In timp ce, probabil, parintii sau bunicii lor se vor inchina prin biserici sa ceara sanatate si implinire pentru odraslele lor.
             Anul trecut, in Sfanta zi de Paste, dintre toate filmele existente, PRO TV difuzeaza, la ora de varf, filmul Conan, dat in reluare si dupa miezul noptii. Asa, ca mesaj de Paste spre pace si bunatate.
             Alti romani credinciosi, tot in zi de Paste, danseaza Jaga-Jaga in restaurante bulgaresti, suparati ca nu au inteles nimic din slujba de la biserica.

23 de comentarii:

  1. Ah, asta e buna de leapsa ! Ce filme recomandati dvs pt a fi vizionate de-a lungul zilelor sarbatorilor pascale, eventual chiar diferentiat pe Denii, incepand de la Florii, pana in Joia Mare, apoi Vinerea Mare, Sambata Mare, Ziua de Inviere, Lunea alba a Sapatamnii Luminate, etc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu azi am planificat sa vad 2 filme horror. Plus ma mai uit printre picaturi si la sezonul 2 din House of Cards, filmul ala despre coruptia politica de nivel machiavelic. Oare astea or fi potrivite ?

      Ștergere
  2. Nu pot sa ma abtin sa nu adaug ca deoarece nu stiam de cantecul Jaga Jaga, am cautat, am vizionat si am ascultat, am reflectat, si am concluzionat ca poporul roman are o afinitate culturala sexuala complexa de ritmuri leganate si pe verticala si pe orizontala, nu doar asa drept vectorial ca cu berbecul la poarta ca in afinitatile vestice (cum ar spune Decenu), nici doar leganat oceanic asa ca barca pe valuri ca in afinitatile muzical senzuale estice, ci asa ca in tiribombe, ceea ce inca odata arata ce interesanta este cultura romana plus afinitatile ei in care se impletesc atat paganismul precrestin cat si conceptiile crestine de dupa, atat vestul cat si estul, yin si yang, etc, in final inca un argument pt a fi atat admirativi cat si optimisti in legatura cu continuitatea culturii lb romane in spatiul carpato-danubiano-
    pontic. Zau daca nu mi-a placut Jaga Jaga in versiune romaneasca chiar mai mult decat cea bulgareasca, am audiat cu ocazia cercetarilor mele niste jaga jazzistic scandinav, care e si ala asa interesant, desi
    mai altfel, ca un maelstrom, si desi sunt afon si nu am mare rafinament muzical plus sunt cam confuz cultural, pot sa zic ca mi-am dat seama de ce si eu am niste afinitati mai complexe in legatura cu sexualitatea, care nu e reductibila la activitatea aia clasic plicticoasa stereotipa pe care si-o imagineaza lumea despre gay, ci e la fel de interesanta ca acea melodie Jaga Jaga, desi efectiv totusi nu cred, la nivel speculativ, ca poate fi la fel de interesanta si complexa ca sexualitatea feminina, ca aia e probabil de-a dreptul simfonic orchestrala, nu asa ca un simplu joc si un cantecel. Eu oricum iti multumesc pt ca mi-ai dat ocazia sa ascult acea melodie si sa am aceste profunde reflectii culturale contemplative comparative.

    RăspundețiȘtergere
  3. Presupun ca tinerii din alte tari pe care le numesti "civilizate" isi petrec sarbatorile pascale prin biserici, sau cantand impreuna cu familia cantecele despre Isus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, dar cel putin ei nu se auto-proclama ultra-crestini.

      Ștergere
    2. Daca vrei sa spui cumva ca tarile despre care vorbesc eu nu sunt civilizate te rog frumos sa justifici. Pentru ca mi se pare ca ne contrazicem aiurea fara sa stabilim ce inseamna civilizatia.

      Ștergere
    3. Pai nu noi suntem cei ce stabilim ce e civilizatia. Se vorbeste despre civilizatia azteca, incasa, africana etc., dar inainte aceste popoare erau considerate primitive pentru ca nu aveau praf de pusca. Deci - civilizatia poate insemna putere militara, nu? Iar primitivismul acestor popoare a fost doar un motiv pentru a le distruge. Cu toate astea, acum, aceste popoare sunt considerate civilizatii, unele chiar sunt numite "mari civilizatii". Indienii, de exemplu, au inventat cifrele arabe, yoga, otelul etc., dar erau cponsiderati primitivi de catre englezi, pentru ca erau dominati de acestia. Deci - s-ar putea spune si despre romani ca sunt primitivi, pentru ca sunt dominati. Dar nu se poate spune ca nu sunt civilizati, sau ca poporul roman nu are propria civilizatie. Mai zic unii ca poporul roman a fost civilizat de francezi, insa.... nu am invatat de la francezi colindele si cantecele populare.
      Cred ca ceea ce vrei sa spui tu se refera la "comportament civilizat", nu ;la civilizatia in sine.
      Asta e doar o opinie, cred ca putin studiu de la Rudolf nu ar strica. :)

      Ștergere
    4. Asta zic, vorbeam de doua lucruri diferite, eu ma refer la civilizatie dpdv comportamental, etic, pe cand tu te referi in termeni istorici.
      Pe mine nu ma intereseaza cine pe cine a civilizat. Pe mine ma intereseaza ce vad ACUM in jurul meu. Si in prea multe locuri din Romania vad mizerie si incultura.

      Ștergere
  4. Sărbători fericite, luminate, cu pace în suflet și belșug pe masă, cu sănătate și voie bună!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai ca mai sunt vreo 5 minute pana invie Iisus si in Romania si la Ierusalim, asa ca abia astept sa pot sa zic si eu vesel "Christos a inviat". Gata, a anuntat chiar acum si la TV Vatican ca s-a terminat cu postul si avem 50 de zile de bucurie si veselie in fata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma cam indoiesc ca tinerii ce petrec Pastele in cluburi se autointituleaza ultracrestini. Dar poate ca tu stii mai bine, eu n-am auzit cu urechile mele nici unul dintre tinerii din cluburi spunand ca e ultracrestin sau sustinand contrariul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai auzit, normal. Insa stau ore/zile intregi la cozi la moaste sau la icoane, ca imediat dupa sa alerge la club.

      Daca nu stii, iti spun eu: popoarele civilizate nu fac asta.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Sorry, am gresit ca am scris initial invers, ca era cam complicat, dar acum corectez:

      Re popoarele civilizate care nu stau oe intregi la cozi la moaste sau icoane, ca imediat dupa sa alerge la club: cred ca aici ai poate dreptate, ca popoarele civilizate, (cel putin o parte dintre ele), mai intai alearga la biserica si apoi stau ore intregi la cozi sa se inchine la icoane si sa pupe moastele la club,

      Ștergere
  7. ba, atata timp cat o sa existe romani o sa existe si prosti. prosti care mereu o sa inteleaga credinta in felul lor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu inteleg omagiul fata de opera dlui Ion Creanga, inclusiv povestea Prostia Omeneasca, insa nu cred ca dansul voia sa afirme ca cultura vorbitoare majoritar
    maternal de lb romana e cea raspunzatoare de a depozita local regional Prostia sau ca ar fi sefa Prostiei omenesti, chiar daca dansul se exprima in lb romana despre asta, insa dansul e un scriitor moralist de valoare umanista universala, vorbea astfel intregului mapamond, nu doar elevilor studiosi din Romania !

    RăspundețiȘtergere