marți, 3 septembrie 2013

Buna ziua, civilizatie!

            Duminica seara am fost pe malul Ronului sa ma dau cu rolele. Am facut cativa km, am trecut pe langa sute de oameni, pe jos, pe biciclete sau pe role. Toti m-au salutat si au zambit cand ne-am intersectat.
            Oameni care nu se cunosc se saluta. Daca ai vrea sa vorbesti cu ei, ar sta de vorba cu tine ca si cu un prieten. Asta inseamna sa fii civilizat intr-o lume moderna.

5 comentarii:

  1. La noi merge asa: cu cat esti mai in varf de munte, cu atat oamenii is mai prietenosi. Pe masura ce cobori, nu mai se mai raspunde la salut. Te trezesti ca ii saluti degeaba, se uita crucis la tine de parca ai vrea sa le furi ceva. Salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca s-a terminat cu politetea celui din varf de munte. Acum au si ei pretentii, vor bani daca le traversezi terenul sau daca iti pui cortul. Asa sunt invatati de nepotii de la oras.

      Ștergere
  2. Ce chestie...acelasi lucru a comentat si dl Ethan Hawke invizita la Copenhaga, comparand Copenhaga cu Los Angeles. Un profesor universitar de comunicatii si comportamente sociale europeene l-a contrazis in presa, si i-a recomandat sa fie mai atent cand incearca sa faca acest fel de concluzii asa in treacat de pe role (sau de pe roti,ca tot aia este),ca in realitatea acel profesor a studiat tocmai aceasta problema, si NU e adevarat, e doar o iluzie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. (era vorba de presa de lb daneza...adica acel profesor universitar,si el danez de origine, comunica poporului danez sa nu cumva sa isi ia nasul la purtare daca zice dl Hawke ca poporul danez din Copenhaga,ca sunt asa sociabili si civilizati si par gata gata sa intre zambitor in vorba cu orice strain, pt ca el stie ca ei nu sunt asa in realitate, si sunt asa doar pe gasti si grupulete si in bisericutele lor si tocmai de aia or parea asa de relaxati si zambitori unui observator extern care se uita asa in treacat la ei, insa nu e ceva cu care ar rebui sa se mandreasca, mai ales pt ca elstie ca ei nu vorbesc decat unul cu altul din gasca respectiva, si nici dl Hawke nu ar fi trebuit sa ii laude in mod exagerat...asa se discut ain mediul universitar danez, de ex ieri am aflat ca sistemul sanitar danez este la fel de rau cu cel al Sudanului in legatura cu anumiti parametri...ma rog, erau niste calcule gresite, dar nu am stat eu sa contrazic acolo lumea, ca nu despre asta era vorba, era vorba sa ne bagam mintile in cap si sa nu ne ingamfam, plus sa trecem la treaba asa in mod civic civilizat astfel incat sa nu mai fie in Danemarca asa ca in Sudan, fiecare cu ce poate , asa cu o carioca,cu o panacarta in mana, ceva de genul asta asa super- motivant, in caz ca suntem danezi desigur si acest fel de sperieturi merg in cazul nostru, despre asta era vorba in acea conferinta...noroc ca eu nu sunt danez...ca ma si vedeamasa obligat sa ma apuc de treaba sau macar de desenat o pancarta sau sa particip la o demonstratie, ceva de genul asta...de fapt m-au si inhatat,pe la sfarsitul lui septembrie va trebui sa particip lao noua sedinta de propaganda legata de ideea de ce rau este sa cauti fericirea cu orice pret...zau, asta e din cauza ca danezii au intrat total in panica de cand li s-a spus ca sunt pe locul 1 mondial la Fericire,si zau, acum absolut toti incearca sa demonstreze ca NU e asa ! Am auzit chiar si un sexolog care incerca sa spuna ca NU e adevarat si ca de fapt nici nu conteaza, totul e o mare greseala, si de fapt grupul minoritar de asexualii din SUA sunt cei mai fericiti.

      E tare amuzant, oriunde te duci numai despre asta e vorba,ce profund eronata a fost acea lucrare...si culmea e ca a fost o lucrare chiar beton, si nu reuseste nimeni sa o demoleze,dar ei nu se lasa ! Ultima chestie a fost ca au fost neintelegeri de traducere pt ca danezii au fost intrebati un cuvant gresit cand au trebuit sa raspunda la acele chestionare,NU cuvantul Fericire ci alt cuvant care e intraducibil,si de aia danezii nu lau inteles, plus au vrut sa fie politicosi atunci cand raspundeau, fiind de acord cu cel care intreba, ca sa nu il supere, desi intrebarile lui sunau total absurde din punct de vedere danez, fiind gresit traduse, si de aia,au gresit si de aia a iesit tot testul gresit !

      Ștergere
  3. Si eu cand sunt pe taram strain mi se pare ca e mai bine ca acasa, dar acasa tot acolo unde e naspa rakane :))

    RăspundețiȘtergere