sâmbătă, 27 iulie 2013

Scrisoare la scrisoarea emotionanta

            De cateva zile circula pe internet un articol scris de o studenta in Marea Britanie, Student roman la Londra: "Dumnezeu a fost ucis de Occident, VREAU SA MA INTORC ACASA!"
            Lumea da like, vai Doamne, pedepsiti sa traim in Londra. Sunt de acord si eu cu ce spune doamna sau domnisoara, Romania e extraordinara, dar e furata consecvent, legal si ilegal de clasa politica si de acolitii acesteia. Romania e bogata, foarte bogata, Romania e unica, Romania e surprinzatoare. Dar...
            Dar se intampla sa retraim vorba tiganului, dupa masa: mult fost, nimic ramas, daca mai era mai mancam, dar daca nu mai este nu-mi mai trebuie. E ca si cum faci autostopul, din diverse motive, de regula din motive de saracie, te ia cineva in masina lui, te duce unde ai nevoie, platesti ceva, desigur, pentru ca totul se plateste, iar dupa ce cobori spui ca masina e rea, urata, mica iar soferul conduce prost. Da, Europa e comerciala, e seaca, e superficiala, oamenii sunt reci sau robotizati. De ce? Pentru ca au inteles ca munca aduce belsug. Pentru ca nu sunt lingusitori, nu au timp de cadouri, de intrebarea Ce faci?, nu au timp de invidie sau de barfa. Muncesc, isi vede fiecare de treaba lui. Si nu l-au ucis ei pe Dumnezeu mai mult decat romanii. Nu merg la biserici, nu se inchina in catedrale somptuoase, nu-si fac cruci, dar nici nu-l amintesc pe Dumnezeu in fiecare propozitie. Plus ca prin atitudinea lor de oameni harnici si corecti sunt mai aproape decat noi de ceea ce vrea Dumnezeu sa fie omul. Daca va trece prin minte sa ma contraziceti, ganditi-va cum e a doua zi dupa Sarbatori la noi si cum spitalele colcaie de indopati.
             Autoarea da cu piciorul Europei. De ce e la Londra? Pentru ca acolo a gasit ceva mai bun decat in Romania. La fel ca alte milioane de romani. Si daca cineva are, asta nu inseamna ca toata lumea are. In Romania s-a trait greu, se traieste si acum, dar suntem prea mandri ca sa recunoastem, sau prea corupti. Si domnisoara a avut noroc ca a crescut cu Badea. Eu am crescut cu Ceausescu.
             Am plecat si eu si vreau sa ma intorc acasa. Dar deocamdata acasa e plin de hoti, de mitocani, de mincinosi, de lenesi. E drept, sunt si munti si vai, dealuri si paduri, dar trebuie sa urmam o cale spre civilizatie. Iar civilizatie se face prin oameni, de la individ la individ. E drept si ca ar trebui sa luptam. Eu vreau sa lupt, dar nu pot, pentru ca vecinul e prieten cu un politist, care e omul primarului, iar primarul e ghidat de prefect, care are legaturi in politica, toti fura cate 5 lei si sunt multumiti. Nu pot lupta pentru ca alt vecin nu lupta, are credite la banca si daca isi pierde job-ul e mort. Si tot asa. Si pentru ca am nevoie de masina si de o casa, dar nu vreau nici sa fur, nici sa dau in cap, am plecat. Si desi sunt strain intre straini, uneori impresia ca sunt mai in siguranta intre straini decat intre ai mei ma face sa contrazic oameni ca autoarea articolului.

           P.S. Vreau sa ma intorc acasa! Dar cand sunt acasa vreau sa ma intorc in Vest!

53 de comentarii:

  1. Eu nu inteleleg de ce ai de a face in Romania numai cu hoti, lenesi etc. Eu n-am de a face prea mult cu asemenea oameni. Exista si alt fel de oameni, dar poate ca trebuie sa-i descoperi.
    Insa in nici un caz nu-i vei descoperi, daca vei cauta sa vezi numai aspectele negative.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu spun ca doar astfel de oameni sunt. Spun ca raportul dintre ei si cei buni nu e corect, sunt prea multi, s-au inmultit pentru ca "solul" e propice. Si nu, nu-i pot ignora, nici pe ei, nici gunoaile, nici cainii vagabonzi, nici taxele.
      Nu-i caut. Atat doar ca nu inchid ochii ca sa nu-i vad.

      Ștergere
    2. @Decenu: hai sa-ti dau niste exemple de hoti si nesimtiti. La categoria hoti avem asa: cei care baga apa in benzina, cei din service-uri care de fapt nu-ti schimba uleiul la masina, vanzatorii care nu-ti dau 30 de bani rest ca n-au, companiile de servicii care au clauze ascunse in contracte, firmele si angajatii acestora care presteaza servicii, etc, etc. La categoria nesimtiti avem: farmacistii acre vand medicamente expirate, doctorii care te storc de bani, aruncatorii de gunoaie in natura, politicieni, etc. La categoria mitocani: scuipatorii de seminte si alte chestii, ascultatorii de muzica la volum mare, aruncatorii de injuraturi, gunoaie, peturi, etc, etc.

      Ștergere
    3. Am citit si eu mesajul acestei fete care din fericire pentru ea si-a exprimat o parere fara sa fie mancata de frustrari si invidii.Spun din fericire pentru ea intrucat fata asta nu a plecat la Londra pentru ca nu avea ce manca in Romania , slava Domnului putea chiar sa duca o viata de huzur ci a ales sa studieze la Londra ceea ce mi se pare ca e o alegere foarte buna.Schimburile culturale sunt execelente pentru toata lumea si sunt multi studenti romani la Londra ca si prin alte tari.Faptul ca desi la Londra, desi apartinand unei familii bogate in Romania, a fost capabila sa vada lucrurile pozitive ale Romaniei si ale romanilor o califica pe ea si ii descalifica pe toti care nu pierd niciodata ocazia de a spune ca Romania e tara de doi lei fara sa ne spuna ce au facut fiecare din ei pentru a schimba ceva in Romania.Eu , recunosc , ca si Decenu am dat peste oameni formidabili in tara asta, oneti, culti, calzi si saritori .Sigur, ca orice loc din lumea asta si aici sunt taratori.Poate avea dreptate Paler cand spunea ca notiunea de OM e doar o conceptie filozofica .

      Ștergere
    4. Tu si cu Decenu inchideti ochii sa nu vedeti infectia din Romania. Dar asta inseamna ca nu exista. Cand mai aplaudati Romania, vreau s ava ganditi doar la satele fara curent si la cum traiesc batranii acolo, la copiii ce fac naveta km intregi prin zapada, pe jos, la cei desculti, ca cei din canale, la cei care se sting ca nu au medicamente, etc. Spuneti-mi unde mai e asa? In care tari din Africa?

      Ștergere
    5. Tocmai am vazut ca in Las Vegas s-a inmultiut foarte mult numarul de oameni ce traiesc in canale. Din cate stiu eu, Las Vegas e un oras celebru din SUA, nu din Africa.
      Totusi, mie mi se pare ca e mult mai constructiv sa aplauzi aspectele pozitive, decat sa arunci cu oua clocite in aspectele negative. Aplaudand aspectele pozitive - le incurajezi. Aruncand cu oua clocite, nu cred ca reusesti sa faci ceva cat de cat pozitiv. Doar mizerie.
      Inca o chiestie. Aruncatul cu pietre nu are o precizie prea buna. Nimeresti intr-o multime, nu in niste indivizi.

      Ștergere
    6. Cine cauta o insecte, o gaseste, spune o vorba frantuzeasca. Gata, de acord cu tine in povestea cu Las vegas-ul, desi nu e corect sa comparam, gandeste-te la nr de locuitori si la conditiile ce le au ei in canale, stau acolo din moft si din nevoie de droguri, nu din pedeapsa sistemului. Si cu restul? Copiii desculti, pensionarii saraci, familiile disperate? Hotia, coruptia, nesimtirea?
      Si ce sa facem atunci cu aspectele negative? Sa le lasam sa se reproduca?

      Ștergere
    7. Intr-adevar, canalele pareau spatioase. Unii aveau chiar saltele, chiar si ceva mobila din casele pe care le pierdusera pentru ca nu-si mai putusera plati ratele la banca. Cel putin asa era stirea, eu n-am vazut cu ochii mei, n-am fost in Las Vegas.
      Aspectele negative le vad si eu. Dar aleg sa nu sufar din cauza lor. Daca ai de ales intre a privi o dansatoare urata facand streptease si una frumoasa, la care alegi sa te uiti? Cu care dintre ele preferi sa ai de a face? :)

      Ștergere
    8. Eu vorbesc doar in nume personal si pot sa te asigur ca stiu bine realitatea romaneasca insa incerc sa o si inteleg nu doar sa o judec .Apoi mai stiu ca nu exista o tara in lumea asta in care totul sa functioneze perfect si sa nu exista nici urma de coruptie caci nu se poate.Omul e o fiinta dorinica de putere si lacoma. Apoi mai stiu ca tot criticand in stanga si in dreapta nu se rezolva nimic.Primul lucru pe care incerc si insist sa-l fac e sa ma transform eu mai intai , sa fac eu ceva mai intai si apoi sa sper ca din aproape in aproape se schimba ceva. Apropos, ai gasit ceva bun si in Romania ?

      Ștergere
  2. Raul, subscriu la tot ce ai spus. Si eu cand ajung acasa am un sentiment ciudat. Probabil ca e un fel de dezradacinare ori poate posibilitatea de a face comparatie cu altceva mai bun. Vorba unei reclame:" Daca se poate mai bine, de ce sa te multumesti cu puin?" Dupa primul an de stat in Germania am fost avertizata:" cand te duci acasa o sa suferi un soc. O sa vezi cat de rau merg lucrurile si o sa fii foarte incomodata de agresivitatea oamenilor in atitudine si limbaj". Si asa a fost. Nu spun ca toti. Dar majoritatea. Si ii inteleg. Pentru ca oamenii sufera din pricina greutatilor si opresiunii statului printr-un sistem corupt menit doar sa stoarca bani si puna piciorul pe gatul cetateanului, pentru a-l determina sa sustina electoral pe cei de la putere. oamenii sunt prea orbiti de ce li se intampla si prea apasati ca sa realizeze.
    Cei care sunt in tara ne inchid gura si ne spun ca daca am plecat, noi nu avem voie sa comentam. Doar sa tacem, sa muncim, sa trimitem bani acasa si sa mergem la vot pentru ca la alegeri, voturile noastre conteaza. Nici nu ne mai considera romani, daca nu ne e atat de greu,(asa cred ei) ca si lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu de cate ori merg la Bucuresti venind din trinantate, si pot spune ca am avut aceasta experient ade cand eram chiar mic, si nu s-a schimbat mare lucru, am vazut lume care e bine mersi acolo, chiar vesela, si bine imbracata, care rade pe strada, si e bine hranita, nu am vazut coruptie, si desi am stat la niste cozi la niste ghisee asa care au fost poate mai neplacute, plus enervant de ineficiente, totusi daca ai timp sa pierzi, asa cum sunt sfatuiti si toti cei care se duc in Italia sau Spania, de ex, nu numai in Romania, totusl se rezolvapana la urma. Nu se poate compoara birocratia de stil germanic cu birocratia de stil sud europeean, sunt niste chestii total altfel, au istorii diferite. Despre birocratia franceza nu ma izc nimica ca e un monument de eficienta in ineficienta, dar nici nu stiu cum sa explic, Franat e paradisul functionarului de stat, sau cel putin a vrut sa fie, si a reusit in mare parte, desi e ceva nesustenabil pe termen lung, si toata lumea stie asta, dar pana una alta merge. Cat despre antrepriza privata, pai antrepriza privata merge dupa cum e si sustinuta instrumental si reglementar de diverse legi, norme, etc. In Romania de fapt initiativa particulara e oarecum franata de diverse reglementari oneroase UE, care se mai si potrivesc ca nuca-n perete, desi pe termen lung sunt poate utile, dar asa la caz particular concret mai rau incurca decat ajuta, creeaza si oportunitati de trisare si de coruptie in anumite cazuri, e ceva mai complicat de armonizat. Insa eu NU vad DE LOC dracul asa de negru, insa de la o perspectiva distanta, desgur, plus pe termen lung, adica minim inca vreo 3 generatii, in nici un caza asa in generatia curenta, dar va fi total OK si in Romanai, si si acum e total OK in Romania daca ai vreo calificare care sa fie utila acolo asa mai imediat, nu la nivel teoretic de principiu, ci efectiv daca ai ceva concret de oferit care poate fi valoros, dar asa de fapt,daca ai ceva ff valoros concret de oferit oriunde va fi OK, problema e ca nu prea cred ca vasta majoritate dintre noi avem asa niste calificari sau ceva extraordinar de important de oferit sociattii, ci mai mult suntem utili pe post de consumatori si de a oferi o stabilitate de clasa relativ burgheza, si asta asa ar fi scenariul BUN chiar, ca e destul de dificil sa mentii idealuri burgheze in cultura contemporana a sec 21 cand burghezia a fost discreditata si de la dreapta si de la stanga !

      Ștergere
    2. ..."venind din strainatate" voiam sa zic, habar nu am cum de a iesit typo ala de mai sus chiar din primul rand !

      Ștergere
    3. Rudolph, gandeste-te la un fapt simplu: in Romania preturile sunt ami mari decat in vest iar salariul e de 200-250 de euro. Suntem tara cu cele mai multe taxe.

      Ștergere
    4. Pai eu raspundeam asa mai idealist, nu ma gandeam la bani. Cat despre scrisooarea studentei de mai sus nu e ceva nou. A circulat si mai de mult. E aia cu "domnitele dacice care coseau la gherghef", numai ca de fapt, chiar daca istoric asta e o aberatie, (plus chiar si daca eu oersonal nu m-as ingrijora chiar asa de tare cum ca D-zeu ar fi murit in vest, pt ca D-zeu nu decedeaza El chiar asa de usor, chiar si daca nu se gandeste lumea la El asa zilnic), pana la urma scrisoarea asta a fost o chestie PR destul de buna, pt ca persoana respectiva a venit inapoi in Romania ca sa-si faca o firma de PR si evenimente, ca doar nu era sa vina inapoi in Romania ca intelectual.

      Ștergere
  3. Pai sa se intoarca si sa se inscrie la o facultate romaneasca. Cred ca a dat de greu. Acolo se invata carte si e disciplina, nu gluma!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Bravo, ai spus in cateva cuvinte ce am vrut eu intr-o pagina.

      Ștergere
    2. As vrea sa stiu, daca nu sunt prea indiscreta, unde v-ati facut studiile ?Intreb pentru ca niste fii de politicieni nu au avut nicio problema in a face studii in Anglia si a se intoarce tot tampiti in Romania si am o nelamurire.Ei cum au putut daca totul acolo decurge ca la carte.

      Ștergere
    3. E foarte simplu, sunt fii de politicieni. Stii bine cum e cu avantajele diplomatice. Iar jumate sunt minciuni.

      Ștergere
    4. In Romania am facut studiile. La admitere erau 14 pe loc. De ce va place sa fiti indiscreta?

      Ștergere
    5. In legatura cu nelamurirea dvs., e bine ca aveti numai una, intrebati pe cineva care se ocupa cu politica pentru a obtine raspunsul dorit.

      Ștergere
    6. Si unde am facut eu erau 17 pe un loc.

      Ștergere
    7. Sunteti doi admini pe blog? :)))

      Ștergere
    8. @Cristi, tocmai pentru ca nu-mi place sa fiu indiscreta am conditionat raspunsul.

      Ștergere
    9. A fost o ironie, nicidecum o conditionare a raspunsului. O sa comentez mai rar pe aici, unde ironia este la ea acasa.

      Ștergere
  4. 8 luni petrecuti in Londra si occidentul nu m-a convins sa raman. Da, e o diferenta ca intre cer si pamant, insa am decis sa lupt acasa. Daca reusesc ceva doar viitorul stie, insa nu dramatizez situatia. Piata e libera, putem circula, nu te tine nimeni nici in Londra, nici in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai, Raul, chestia asta ne-a dovedit, fara nicio urma de indoiala, exact DIFERENTA DINTRE ROMANIA SI CIVILIZATIE, exact diferenta dintre epoca de piatra pe care o traversam noi, si epoca moderna occidentala.

    Nu micii si manelele aduc progres. Nu politicienii cu 4 clase absolvite, nu educatia la pamant, nu gradul de cultura sub zero al romanilor, nu o tara care isi vinde toata bogatia pe nimic, nu o tara plina de violuri, crime si jafuri produse din saracie sau din disperare.

    CEEA CE CONDAMNA VACA AIA, nu este altceva decat NORMALITATEA, idealul spre care ar trebui sa tanjim si noi, nu sa il refuzam si sa ne imbatam cu apa rece !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu-i zic vaca, e un copil care studiaza la Londra pe banii parintilor. Peste cativa ani va avea o cu totul alta parere.

      Ștergere
  6. MAI BINE UN ROBOT OCCIDENTAL CU 5000 EURO IN CONT LA SFARSITUL LUNII, decat un SCLAV ROMAN CU 0 RON LA FINAL !!!! Fiindca patronul te \amana vreo 3 luni....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa parerea mea sincera, mai bine un roman nerobot oriunde, efectiv oriunde, chiar si la Hong Kong, cu 3000 de Euro in cont la sfarsitul lunii decat...etc. Daca se poate, sa fim si sanatosi si sexy si in continuare, tot oriunde si oricand, ca asa chiar ca ar fi optim de excelent, plus ne-ar aduce aminte sa multumim si lui D-zeu din cand in cand, (desigur fecare in functie de confesiunea fiecaruia, inclusiv atei si liber-cugetatori.) Daca e vorba de nevoile fiecaruia, eu zic Traiasca internationalismul comunist cat mai egalitar, mai ales pt romani desigur. As fi de acord chiar si cu reducerea sumei de Euro la 2 750 pe luna per roman daca e absolut nevoie, cf strangerii curelei recomandate de d-na Angela Merkel, inclusiv la salariile de Europarlamentari desigur, ca nu vorbim de romanii cu fnctie de CEO, aceia avand drept la bonus extra din partea corporatiilor lor private, dar asa ca om oarecare, cred ca 2 750 dupa impozite ar fi chiar OK, desi ca sa nu fie prea dificil de redistribuit, propun ca in prima parte a viitoarei mele dictaturi sa oferim o parte si in natura, adica de ex tinerilor sub 18 ani, in loc de cash pe luna sa oferim scolarizare pe gratis inalt calitativa, sau ´pensionarilor sa le oferim medicamente in loc de cash...ma rog, daca stai sa socotesti de fapt tot acolo unde esti ajungi, numai ca lumea nu se gandeste niciodata la macroeconomie, fiecare crede ca daca are aia 2 750 cash in buzunarul lui personal l-a prins pe D-zeu de picior, zau, dar s-a si determinat ca peste aia 5 000 de Euro pe luna nu mai conteaza, efectiv nu face nici o diferenta daca ai mai multi bani, problemele apar la sumele mai mici. Are si Leo dreptate cand a fixat la 5 000, numai ca eu sunt mai prudent, zic sa nu uitam si de copii si de pensionari, de aia am redus, plus desigur trebuie fortate si tate femeile sa munceasca, macar 30 de ore (pt ca s-a determinat ca casnicele nu petrec de fapt decat 10 ore in plus cu copii fata de cele angajate in campul muncii), ca daca nu le pui la munca trebuie sa intre si ele la copii si la pensionari, si nici aia 5 000 nu mai ajung, daramite 2 750. Nu stiu cum sa implementez un plan cat mai rapid de egalizare a veniturilor tuturor romanilor fie ca lucreaza in Romania fie ca lucreaza in Africa...ma mai gandesc, e posibil sa trebuiasca sa asteptam cativa ani, insa raman optimist ca se va rezolva. Eu raman comunist pana una alta, insa precis trebuie la nivel international, nu asa egoist doar la nivel de tara.

      Ma duc sa mai citesc ce or mai fi corespondat Lenin si Trotski intre ei inainte sa se certe pe cine sa ia aia 5 000 de Euro pe luna. Zau, ce minunat ar fi sa puteam sa implementam visele lui Lenin pt romanii proletari de pretutindeni, studenti, femei, tineret, mame eroine, agricultori si intelectuali toti laolalta... ce vis frumos...

      Ștergere
    2. Sunt intr-un acord aproape perfect cu tine Rudolph

      Ștergere
  7. Scrisoarea aceea este o mare porcarie, scrisa de o fiinta care a trecut degeaba prin scoala. Am citit-o si mi-am pus multe intrebari, toate legate de alegerile pe care domnisoara le-a facut in viata. Multe dintre aceste intrebari se regasesc in articolul de raspuns scris de Nadia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romanul nu e selectiv, e halitor. Foarte bine functioneaza efectul de turma, mai ales intretinut de mass-media.
      Da-mi un link la articolul Nadiei.

      Ștergere
    2. Zau, ce aveti nene de va certati cu reclamele postate pe Facebook ? Le rasoundeti cu scrisori din public de parca ar fi articole de opinie scrise de M Cartarescu sau de alalaltul, care e ala care scrie articole de opinie in ziare, Plesu, sau cine e ala, Cristoiu. Pana si Spanac a inceput sa se certe cu alta reclama a unuia care cica ucisese un urs carpatin tot pe Facebook, cu poza fake cu tot. Nu va dati seama ca asta e oarecum ca si cum v-ati certa de unii singuri asa in casa cu televizorul, plus tot voi mai platiti si abonamentul si finantati canalul respectiv cu reclama subcalitativa ? Sau poate doriti cenzura de calitate pe Facebook ? Eu sunt de acord. De cand imi doresc un post de cenzor general. Poate reusesc sa fiu propus de cineva sa fiu cenzor al Facebook in lb romana. Sa vedeti atuncea, numai articole de Vienela o sa aprob, iar daca Raul Ghiran vrea sa ii aprob si lui cate un articol, el va trebui sa-mi plateasca 250 Euro spaga per 1 aprobare.

      Ștergere
    3. Vrem sa-ti faci cont de facebook!

      Ștergere
  8. cred ca pentru mine, Romania este tara in care ma simt cel mai bine, iar daca am capacitatea de a ma dezvolta o pot face oriunde in lumea asta, inclusiv in Romania, pentru ca depinde doar de mine si sunt atatia romani care au reusit. nu trebuie decat sa le urmez exemplul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu e vorba de tine si de mine, ci de raportul oferta-cerere. Statul roman cere totul si ofera nimic.

      Ștergere
    2. Exact, Alina ! Nu trebuie decat sa minti, sa inseli, sa batjocoresti pe toata lumea, sa fi aroganta si ipocrita, sa nu-ti pese decat de tine insuti, sa te crezi Dumnezeu si sa profiti de pe urma prostilor si a saracilor... ASA SIGUR VEI REUSI ! Iti urez succes !!!

      Ștergere
    3. Ce naiba ti-a cerut tie statul roman ? Ca zau de cand am stat eu sa-mi ceara si mie ceva statul roman, si zau daca m-a bagat vreodata in seama ! (Desigur nu zic ca a facut asta din rautate si incompetenta, ci chiar e mai bine ca m-a ignorat, pt ca eu sunt o persoana ff costisitoare bugetar si nu voi da inapoi niciodata cati bani mi s-au dat mie de la bugetul Romaniei, zau, pai si numai cand m-am nascut, am stat 1 luna intreaga in maternitate, asa cu roaie de doctori si de asistente medicale in jurul meu, toti oameni buhetari si scolarizati de bugetl Romaniai, si toti sareau asa sa imi indeplineasca mie orice dorinta, chiar daca eu nu-i bagam in seama, mereu veneau sa ma intrebe ce mai fac, ma cantareau, se jucau cu mine, stateau toata ziua asa de capul meu, si 1 luna de zile, pe urma am avut pediatru personal care venea la donmiciliu in persoana, plus cu o asistenat medicala dupa el, nu mai zic cate invatatoare am avut si la gradinita si portari si femei de serviciu la bloc si l agradinita, si pe urma si la scoala, plus mama si tata au primit si apartament si aveau si salarii amandoi, totul numai si numai bugetar, nu mai zic de cate vacante cu concedii platite, si tabere, si tot, plus am fost si la Fabrica de Biscuiti cu scoala, si am primit o punga intreaga de biscuiti pe gratis numai eu, erau peste 750 g de biscuiti acolo, plus manuale, zau, mai tarziu am facut si operatie de apendiciat si cu medici straini, dar tot pe bani bugetari, pai pe mine s-au cheltuit milioane de Euro, si tot degeaba, ce sa dau eu inapoi statului roman, normal ca nu ma baga in seama, si imi zice du-te nene si pagubeste-i pe altii, nu vezi c anu esti in stare sa produci nimica, dor sa consumi ! Nu ma izic cand oi fi batran plus singur la azil, ca sansele sa ma casatoresc eu sunt mici, si chiar daca macasatoresc doar nu o sa-l pun pe consortul meu sa se chinuie cu mine, eu tot in grija statului o sa cad, Pai alte milioane de Euro se vor cheltui cu mine sa ma tina ani de zile dement la azil, ca eu sunt total impotriva suicidului asistat.)

      Ștergere
    4. Rudolph, am avut firma in Ro. Am vrut sa fiu corect dar sistemul m-a ingropat.
      Plus ti-am mai spus mai sus. Gandeste-te la bani. Ia exemplu masinile si drumurile. Suntem singura tara care plateste taxa de drum si nici macar nu avem drumuri. Avem impozit pe masina, plus taxe in benzina, in asigurare, etc.

      Ștergere
    5. Lasa-l pe Rudolph, el e cu capul in norii din Marea Nordului, e paralel cu ce se intampla cu adevarat in Rromania.

      Ștergere
  9. Rudolph, cred ca ar trebui intai sa iti faci cont pe facebook... :)))
    Spunea ieri Alexandra ca ne-ar trebui o politie a blogosferei. S-a impartit lumea in doua din cauza unui articol pe care bloggerii il cunosteau de mult, stiau ca a fost scris de un blogger si care articol, de curand, a aparut in cancan, fara ca autorul sa fie mentionat, ba fata care isi lasase acolo semnatura mai si multumea cititotrilor pentru laude. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As putea infiinta o rubrica pe blogul tau cu recomandari din blogosfera. :)))) http://axlandra.wordpress.com/2013/07/29/cand-textul-tau-devine-celebru-dar-nu-mai-esti-tu-autorul-sau/

      Ștergere
    2. Da, n-ar fi rau, nu prea mai am timp sa stiu ce se intampla. Dar vreau si link-uri cu lucruri bune.

      Ștergere
  10. Ca om plecat nu de multi ani in Ro ( si care sper ca am terminat de luptat cu institutiiile romanesti), cred ca experientele strainatatii sunt diferite, de la persoana la persoana, functie de context.
    Am cunoscut familie venita in acelasi oras ca mine, cu job in aceeasi institutie, nivel mai mare, mai mult ca probabil salariu ceva mai mare, nr de pers. in familie mai mic, si nu s-au descurcat (finaciar, integrare,surse de mancare, nu aveau parintii sa ii ajute etc) si intors in Ro.

    Emigrarea nu e pentru oricine. E o experienta proprie si personala. E un efort mare, ce impune studiu, documentare, pornit de la zero, eliberare de atitudine veche, inima si capul deschise, totul pt integrare cat mai rapida.

    P.S. pt articolul in cauza, mi se pare ca autorul sufera de depresie. Una crunta, daca mediul unde este e plin de rasism, ilegalitati, mizerie, si nu reuseste sa iasa/sa-l schimbe, cand exista internet unde se pot plati online bilete si ajunge inapoi la mama in cateva ore.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord. Emigrarea nu e pentru oricine. Asta e o poveste lunga despre care trebuie sa vb candva.
      Ma deranjeaza ca noi, emigrantii, suntem priviti ca niste paria ai societatii romanesti, cauza a problemelor, cauza a lipsurilor. Nu-mi place cand lumea arata cu degetul si spune ca vorbesc Ro de rau din mandria ce ti-o da strainatatea. Eu abia astept sa ma pot intoarce acasa, dar ceea ce se intampla acum in Ro pt mine e insuportabil.

      Ștergere
    2. nu neaparat paria. Suntem diferiti, da. Cei mai multi ne-am rupt din zona de confort, din spatiul ala, caldut ( daca nu bun), sa ajungem sa o luam de la 0 ( daca nu de la minus) intr-o cu totul noua civilizatie.
      Pt f. multi e un cosmar si nu sunt in stare sa schimbe cele facute in ultimii 20ani. Emigrarea presupune invatat 1-2 limbi straine si comunicat in ele, anulat rutine vechi si invatat noi, de la cum si cand se merge la oficialitatile locale, cui spui buna ziua, ce faci cu gunoiul, cum te speli, cand, legi noi, totul se schimba.
      Multi nu fac fata.
      Si mai multi nu cunosc aceste minime reguli nici acolo, de unde vin: la mama.

      Ștergere
  11. A fi civilizat presupune, printre altele, respectul opiniilor diferite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fata a avut o parere, eu mi-am spus parerea despre parerea ei, tu despre a mea si tot asa. Schimbul de pareri inseamna discutie. Unde e lipsa de civilizatie?
      Eu respect opinia ta, la fel ca si a oricaruia.

      Ștergere
    2. Nu m-am referit la tine. :)

      Ștergere
    3. Lipsa de civilizatie este atunci cand, daca tie iti place albastrul, ii critici pe cei care prefera verdele. Si pentru ca prefera verdele, ataci si omul, nu numai opinia sau gustul lui. Repet, nu ma refer la tine. Tu ti-ai exprimat o alegere personala, exact cum si-a exprimat si fata aceea. Nici macar n-ai contrazis-o, ci doar te-ai referit la ceea ce te doare pe tine. Ai completat-o.

      Ștergere
    4. Sa-ti exprimi opinia este ceva, iar sa interoghezi la rand pe toti cei care comenteaza aici, fara sa fie blogul tau, este cu totul altceva. As pune un diagnostic fetei, dar mai bine ma abtin.

      Ștergere