joi, 11 iulie 2013

Revin

             Revin (imi revin) incet. Am avut cateva zile pline, cu drumuri in gura leului, adica la Lyon si la Mediterana, nopti nedormite, zile lungi, caldura.
             Sper sa pot tine pasul cu voi, dar nu vreau sa ratez nici Turul Frantei, asa sunt cu ochii pe ei, pe langa mine trec.

16 comentarii:

  1. ah, chiar sunt curios daca ai folosit expresia in gura leului doar din cauza ca acl oras e numit Lyon si te-ai amuzat de posibila alaturarea alipirii fanteziste a acestui cuvant in acea expresie, sau pt tine chiar acest oras are o conotatie specifica chiar de un soi de gura leului, fie ca loc posibil periculos sau dificil (din cauza de trafic sau alte cauze, inclusiv ca e un oras mai mare sau ca e in esenta unul mare PLUS provincial), fie in sens de floarea numita gura leului...adica sincer eram curios ce sens a avut acest calambur pt tine, si daca ti l-ai formulat singur sau l-ai auzit la alti romani...desi desigur nu e obligatoriu sa raspunzi daca ti se pare o intrebare prea iscoditoare sau nelalocul ei, eu eram curios asa mai mult oarecum istoric social cultural etimologic, adica nu stiu daca aceasta expresie e una originala sau e una contemporana sau posibil mai veche, si daca are si o nuanta geografica legata de gurile Ronului sau ale altui fluviu, (care nici macar habar nu am daca trece pe acolo, dar efectiv am devenit curios si am sa caut sa vad ce pot gasi pe Google despre asta)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin ! M-am distrat enorm de mult datorita faptului a cate lucruri interesante am gasit in legatura cu acest articol ! Dintre care cel mai putin important ar fi 2 culegeri de calambururi in lb franceza, una din 1854 sub forma de Intrebari si raspunsuri, alta din 1860 sub forma de Dictionar, culese de un dl numait Eugene le Gai (despre care ZAU, am incercat sa aflu mai multe dar efectiv nu am reusit sa aflu cine era decat ca a colaborat pt acel dictionar cu un anume Baron de la Pointe !)

      Insa pt interesul unui publlic mai larg, stiati ca,

      1. expresia in lb franceza "bouche de lion" (gura leului) inseamna de fapt o cutie postala a carei istorie este strans legata de faimoasa scena din filmul Vacanta la Roma cu d-na Audrey Hepburn si dl Cary Grant, in care dl Grant baga mana intr-o firida de piatra care apartine gurii cascate a unui leu sculptat pe un perete spunand ca exista o legenda in legatura cu cei care mint ca li se va musca mana, si apoi se preface ca i s-a prins mana acolo si o sperie pe d-na Hepburn ?! http://www.youtube.com/watch?v=6af1dAc9rXo

      (va urma)

      Ștergere
    2. (urmare)

      Acest fel de gura de leu numita intr-adevar in trecut "gura adevarului" sau chiar direct "gura de leu" reprezentau chiar locuri unde cetatenii puteau depune scrisori de denuntare in probleme fiscale sau de sanatate in benefiiciul Statului, adica daca aveau niste vecini pe care ii credeau bolnavi de vreo epidemie sau hoti din avutul obstii, delapidatori fiscali etc, puteau sa corespondeze astfel cu angajatii statului in beneficiul mai larg al tuturor, si desigur ca exista poate si legenda ca trebuie sa soui totusi adevarul atunci cand bagi mana sa depui acolo o astel de scrisoare, ca altfel cine stie ce puteai pati, si ele au fost introduse in sec 14 in orasele mai mari ca Venetia, Roma, Genova, si ele reprezinta de fapt primele cutii postale ale vreunui sistem postal de stat cunoscut in UE ! Au functionat in acest fel cam pana in sec 18 ! (Un alt fel de sistem postal asa si intre cetatenii particulari, nu numai intre cetateni si stat, a aparut in sec 15, cu ajutorul caruia lumea isi putea da rendez-vous, de obicei de afaceri, iar in sec 17 apar si primele cutii publice postale cunoscute ca si cele din ziua de azi, la Paris, desi foloseau doar corespondentei dintre locuitorii acestui oras).

      (va urma)

      Ștergere
    3. (urmare)

      2. etimologia numelui orasului Lyon NU are nimic de a face cu etimologia cuvantului Lion, care reprezinta numele animalului cunoscut pe lb latina ca Leo si pe romaneste ca Leu, (desi blazonul acestui oras contine imaginea unui leu, insa acest blazon a fost introdus in sec 13 tot atunci cand numele anterior al acestui oras a tranzitionat de la Lyuum la Lyon, urmand un fenomen lingvistic intalnit si in cazul altor cuvinte din acea zona, adica nu a fost facut ceva expres. Numele orasului Lyon este derivat de fapt din Lugdunum, care de-a lungul secolelor in care a exista acest oras, a glisat in Lugduum, apoi Lyduum, apoi Lyuum, care era prionuntat oarecum Lyom, si in sfarsit Lyon.

      (va urma)

      Ștergere
    4. (urmare)

      Lugdunum = numele propriu Lug + dunom, care al 2-lea cuvant inseamna cetate/fortareata pe lb vorbita de celticii vechi, de la sec 7 Inainte de Christos, de la care latinii au imprumutat acel cuvant si l-au facut dunum, si acest cuvant se intalneste in diverse variante peste tot pe unde au fost celti mai vechi si limbile vorbite fie de gaelici, fie de irlandezi, chiar si de unii scotieni, si se regaseste si in numele a multe orase, ca de ex LonDON, EDINborough, VerDUN, MeuDON, si chiar in numele mai vechi al orasului Belgrad, unde insusi prietenii contemporani ai lui Asterix si Obelix i-au dat acest nume, SingiDUNum, care inseamna pe lb lui Asterix si Obelix "cetatea soimului", si aceste DUN-urireprezinta structuri fortificate construite de om, (pe cand numele de "duna" al dunei de nisip care este un soi de colina naturala de nisip a aparut mult mai tarziu pe filiera latina si germanica)

      Dar cine a fost Lug ? (va urma)

      Ștergere
    5. (urmare)

      Lug (sau uneori Lugh sau Lugus) este zeul principal al mitologiei celtice, care avea atributele ca avea o mana lunga (posibil si o sulita in ea), plus totodata o mana indemanateca, era in plus maestru in comunicare, si era si protector al artelor, (poate chiar si talentat creator el insusi, acea sulita putand intotdeauna reprezenta si un soi de pensula sau dalta, chiar si un cutit cu care el putea crea diverse desene sau inscriptiuni, nu neaprata numai artistice, dar si de PR, sunt aproape sigur, deoarece altfel nu ar fi fost recunoscut de insusi Iulius Cezar ca un soi de cineva destul de asamanator cu zeul Mercur ! Insa pt celti (si galii vechi si galezi si irlandezi) el era chiar mai important decat ar fi fost Mercur pt Iuliu Cezar.

      In mitologia irlandeza povestea lui Lug este chiar interesant dezvoltata, el fiind nepotul unui bunic destul de rau, numit chiar Balor (exact ca un balaur, cuvant despre care in treacat observ ca DEX scrie ca are o etimologie necunoscuta, zau, cu Asterix si tot tribul lui chiar la Belgrad acolo langa Romania, plus cu Iuliu Cezar chiar vecin si el pe acolo, si cica nu se stie sau macar asa specula de unde poate veni acest balaur !! Desi desigur si Baal, "senior" pe lb ebraica veche, e posibil si din partea cealalta, dar zau, totusi macar puteau da aceste 2 variante ca niste posibilitati ! E posibil asa ceva ?! Cica nu se stie care e etimologia cuvantului balaur, si ca poate vine din bolle din albaneza, de parca lb albaneza nu o veni si ea de undeva tot de acolo de unde vin aceste limbi indo-europeene...ce sa ma mai mir eu pe blogul meu ca nimeni nu pare sa-si dea seama ca lb finlandeza contemporana e o limba majoritar latina, o mare de latinitate intr-un ocean germanic !...ma rog, asta am zis ca e totusi posibil ca nici eu sa nu le stiu pe toate, ba chiar sa fac si niste erori destul de mari !)

      (va urma)

      Ștergere
    6. (urmare) Povestea lui Lug impotriva lui Balogh (ha ! ha ! care pe lb maghiara inseamna "stangaciul"...pai nu e de mirare ca s-a luptat nepotul lui cu el ! PLUS am impresia ca daca ma stradui asa un pic, mai e putin si aflu si de unde vine lb maghiara si astfel voi rezolva un mister asupra caruia s-au intrebat generatii intregi de etimologi si inca se intreaba !!)

      Acest Balor a auzit un druid spunandu-i o profetie cum ca va fi ucis de nepotul lui, asa ca si-a inchis unica fiica de la o varsta frageda intr-un turn de pe insula Tory, care e in largul coastei de NV a Irlandei, in grija a 12 femei astfel incat ea nici macar sa nu stie ca exista barbati pe lume. Insa pe insula principala tria un voinic, Mac Cinnfhaelaidh, care era si proprietarul vestit al unei vaci atat de minunate care dadea atata lapte incat toti erau invidiosi pe el si voiau sa i-o fure, inclusiv Balaur. Intr-o zi s-a intamplat ca vaca era in grija fratelui lui Mac, iar Balogh s-a deghizat intr-un baietel mai tanar cu parul rosu si nu stiu cum l-o fi pacalit sa-i dea lui acea vaca ! Suparat, Mac C, se duce sa ceara ajutor de la o femeie druida-vrajitoare numita Birog, care il ajuta sa se transporte in zbor tocmai catre turnul unde e inchias fata lui Balaur, si desigur ca Mac o seduce si o impregneaza, asa din razbunare fata de Balor, insa nu stiu daca si din razbunare fata de ea...de vreme ce povestea utilizeaza cuvantul "sedus"....desi sa nu uitam ca aceasta poveste a fost transcrisa prin sec 19, asa ca la acea vreme a seduce insemna destul de des a seduce si a abandona, deci oricum ceva negativ, nu ceva pozitiv, cum ar putea insemna astazi, si nu prea stiu cum era cu seductia cunoscuta astazi pe atunci, ca activitatea de a curta o femeie asa in mod mai romantic ca o parte necesara a unei atractii fata de ea, plus si opinia femeilor de a pretinde acest fel de indragostire fata de ele plus a lor insilor fata de un barbat cu care doreau sa aiba relatii sexuale si de care sa fie ocrotite, adapostite si poate si hranite de el cat de cat, macar atat timp cat era totusi risc sa aiba copii mici, acest fel de dragoste asa recomnadabila si dezirabila pt mai toti a aparut in UE abia pe la sf sec 11 in regiunea Provence din Franta, si mai mult la nivel de nivel de nobili, desi erau crestini deja, dar la naiba cat se chinuise Papa Gregorie 1 si sf Augustin cu acesti europeeni sa-i crestineze, efectiv sute de ani...desi existau sentimente amoroase de adoratie intensa si la vremea lui David desigur asa intre diverse persoane, numai ca poate ca nu stiau locuitorii UE de ele pe atunci pe la vremea lui David...cred ca la vremea celtilor, mai ales a primilor celti de legenda de la vremea lui Lug si a lui Balor, era poate si pe atunci prin pacaleala, ca sa reuseasca sa prinda vreun barbat vreo femeie, pt ca nu cred ca femeile celtice se lasau ele prinse asa una cu doua, chiar si cf filmul Brave din 2012, in care Merida nu are nici un chef sa se marite, plus pt ca am impresia ca nu erau chiar tampite sa nu-si dea seama care putea sa fie rata mortalitatii in caz ca se lasau seduse din neatentie de vreun barbat, plus acolo nu aveau proprietati dect cel mult asa o capra sau o vaca, asa ca nu se putea problema de impartit pamanturi sau de casatorii legale, era un soi de fiecare se apara cum poate, unii mai slabi de inger poate se si indragosteau, altii se consolau cu cate o capra, unii poate sufereau si ei sufleteste in caz ca le murea nevasta si ramaneau cu un copil de varsta ff mica flamand pe cap si nu aveau nici vaca, altii se bucurau daca scapau cu viata si mai trageau un ospat, cu druidul invitat printre ei la chiolhan, era asa ca la celti, cum sa fie ?

      (va urma)

      Ștergere
    7. (urmare)

      Si fiica lui Balor naste nu 1 copil ci chiar 3 tripleti, si Balor da ordina la un servitor sa-i inece, dar acel calau scapa din greseala unul si acesta e salvat de Birog, care il duce tatalui lui, Mac, iar Mac il da unchiului lui, care era fierar- potcovar, sa il creasca. (Ha ! Ha ! Cu un unchi meserias fierar-potcovar cu firma particulara, zau, nu e de mirare ca Mac avea asa o vaca cum nu avea nimeni, era un adevarat nomenclaturist acolo la el in sat !...Zau, a inceput sa-mi fie ceva mai simpatic acest Balor si sa am impresia ca uite cum incerca el sa apere puritatea Artei fata de Comercialism ! Cand te gandesti, zau, inca de la vremea aia oamenii erau asa de ingrijorati despre ce poate aduce o tanara generatie asa destrabalata, efectiv le da in cap tocmai lui bunicul lor, si i-au mai si zis Balaur !) Dar povestea lui Lugh NU s-a terminat. (va urma)

      Ștergere
    8. (urmare)

      Lugh, la o varsta mai mare, calatoreste catre capitala, si dorest sa intre in slujba Regelui. Acolo, da de un paznic care il intreaba ce indemanari are. Si el incerac sa demonstreze ca poate si fierarie, si sa se lupte cu spada, sa cante din harpa, sa scrie poezii, sa fie magician-vrajitor, stie si artizanat, plus se pricepe chiar sa povesteasc apovesti istorice si de folclor, insa e respinsa asa de fiecare data, zicandu-i-se ca regele are destui poeti, istorici, etc, si nu mai e nevoie de inca unul. Insa ii da prin minte intr-o buna zi sa intrebe, dar oare regelle are pe cineva care sa fie indemanatec asa la TOATE aceste lucruri oadata ? Si cand isis dau seama ce comoara au acolo in fata lor, imediat ii ofera un post la curtea regala, si anume acela de Sef al Poetilor si al Istoricilor Curtii, sau, cu alte cuvinte Sef de PR/propaganada. In timp ce lucreaza in aces post si devine din ce in ce mai apreciat, mai ales deoarece stia sa cante si la harpa, se gandeste ca locuitorii acestui tinut sunt exploatati de catre niste dusmani numiti Fomorieni si de ce oare ei accepta asta cu atat pasivitate de parca ar fi asa cum se zvonise inca si de pe atuncea, (desi in mod desigur eronat), ca ar fi romanii, asa mai fatalisti si mai umili din fire. Regelui ii place cum gandeste Lugh, si incepe sa se gandeasca ca poate acest tanar viitor Goebbels (cel bun desigur, nu ala rau) va conduce poporul catre neatranarea fata de jugul FMI...(am vrut sa vad daca lumea mai e atenta...va urma...)

      Ștergere
    9. (urmare)

      Intre timp insa, cei 3 fii ai unui zeu vecin, cu un nume asemanator lui Thor, Tuireann, ii pun gand rau lui Mac, (tata lui Lugh), mai ales ca acesta se deghizase intr-un porc la un moment dat, desi nu stiu de ce, si il omoara, desi poate a fost efectiv o simpla greseala de vantoare. Insa totusi cand Lugh aude de asa ceva, zau, chiar se enerveaza si pune la cale un plan de razbunare, in urma caruia ii pune expres la niste incercari ff dificile pe acestia 3, in decursul carora ei trebuie sa faca rost de niste obiecte cu puteri vrajite, si desi ei reusesc sa le intreaca una cate una, efectiv la ultima sunt raniti ff grav, si desi reusisera mai inainte sa obtina o pile de porc fermecata care vindec aranile, Lugh refuza sa le-o ofere ca sa-i ajute si ei decedeaza, si Tuireann efectiv ramane atunci asa cum va fi descris mai tarziu acel tata in viitoarea poezie a lui G Cosbuc, in care va rosti atat de trist, "3, Doamne, si toti 3".

      Lugh ia toate obiectele cu puteri magice aduse lui de cei 3 fii ai lui Tuireann, si porneste in lupta impotriva Fomorienilor, in care Balaurul e si el de partea inamicului. Regele patron al lui Lugh este ucis de unguri (in frunte cu Balogh). Lugh il infrunta pe Balor. Acesta din urma are un ochi vrajit care ucide pe oricine care cade in raza lui de privire, insa Lugh trage cu prastia si il nimereste pe Balaur drept in ochi, si ochiul otravit ii zboara chiar asa de ii iese prin spate pe la scafarlie. Fomorienii se inspaimanta, si fug. Pe campul de lupt ae gasit ratacind numai o capatenie care era 1/2 fomorian, Bres, care e luat prizonier de Lugh. Bres, se roaga sa ii fie critata viata, promite ca daca nu il omoraa o sa faca el o vraja ca toate vacile din Iralnad vor avea lapte mult pt totdeauna. Lugh zice ca nu-i trebuie asa ceva, (sau ca nu e de ajuns.) Bres zice atunci ca le va da 4 recolte pe an, daca il lasa sa traiasca. Lugh ii rade sfidator in nas si ii zice ca lor doar o recolta le e de ajuns. Insa pana la urma LUgh ii promite ca il va lasa sa traiasca daca ii invata pe irlandezi sa lucreze in agricultura, adica sa are, sa sape, sa cultive cereale, etc, (ca ei nu stiau, ei doar asa furau vaci unul de la altul)....va urma...

      Ștergere
    10. Lugh a reusit sa traiasca mai mult decat speranta medie de viata de la acea vreme, si a continuat sa aiba diverse aventuri, drept care faima lui a devenit de nivel international. La o varsta mai inaintata, Lugh a initiat crearea unor Jocuri Olimpice, numite Tailteann, in cinstea mamei lui adoptive care il crescuse cand fusese mic de tot cand abia fusese salvat sa nu fie ucis, si se tin in ultimele 2 saptamani ale lunii iulie, cu ceremonia de inchidere pe 1 august, si s-au tinut in Irlanda intermitent, asa chiar si in vremuri indepartate, fiind documentate ca s-au tinut prin sec 6-9 Dupa Christos, si pe urma dupa ce au venit normanzii, nu s-au mai tinut o vreme, pe urma iar au inceput sa se tina. O particularitate a fost ca nu erau numai jocuri sportive ci erau si prilejuri de a organiza casatorii aranjate, iar cand s-au reluat prin Evul Mediu, se practicau si asa numit casatorii "de proba" prin legarea mainilor, care duceau la un soi de permisiune de concubinaj, desi nu erau legale, si acest fel de casatorii de dragoste mai temporara insa care nu erau casatorii legale recunoscute de biserica, au existat cam pana in sec 13...ma rog, ce nu faceau barbatii ca sa se asigure ca reuuseau totusi sa puna mana pe o fata, ii promiteau si ca se vor casatori cu ea, asa la targ, tinandu-se cu ea de mana pe acolo si dandu-se in calusei, etc, exact asa cum s-au cunoscut eroii principali din The Notebook. Ata inseamna de fapt, cred eu, ca principiile curtii amoroase in stil UE aparute prin S Frantei pe la sf sec 11 au fost ff populare, si s-au raspandit ff repede, atat de la nobili catre popor, cat si dintr-o zona geografica in alta. Efectiv atat fetelle cat si baietii au fost atrasi de acest fel de flirt care se numeste dragoste, si promisiuni care duc si la sex, desi desigur nu stiu daca in cazul tuturor cuplurilor exista acelasi destin ca acelea din The Notebook...dar oricum parca suna asa mai frumos decat sa alergi femei prin paduri si ele sa fie asa oarecum ostile, iti mai dau si cu ceva in cap, sau cine stie ce se poate intampla acolo in padure, parca e mai usor asa daca le zici asa ca sunt dragute, ca le iubesti si pt fiinta si persoana lor nu numai pt cum arata, (ca si cum aparenta asta ar conta de fapt din punctul de vedere al unui barbat heterosexual pt care absolut orice femeie e atragatoare, daca e cat de cat disponibila pt ca sa stea si sa arate ca e interesata de a accepta sa faca sex, si are totusi asa cat de cat forme mai feminine cu ratia dintre talie si solduri cat mai aproape de 0,7, indiferent de cat sunt valorile absolute, plus desigur ca persoana conteaza, pt c ae ff important sa fie simpatica si calma si sa nu fie asa cicalitoare de gen sa pretinda in mod exagerat asa chestii de gen spalat vase, aruncat gunoiul, bani cu duiumul, declaratii de amor in continuu asa timp de 60 de ani, etc).

      Lugh l-a ucis totusi pana la urma pe Bres, invitandu-l la un ospat si oferindu-i sa bea un lichid otravit, iar Bres neputand sa refuze ospitalitatea, a baut si a decedat.

      Unii cititori pot fi dezamagiti sa afle ca Lugh a avut mai multe sotii, inclusiv 2 fiice ale regelui Angliei, insa una din sotiile lui l-a inselat si Lugh l-a ucis pe acel amant rival, insa cei 3 fii ai acelui amant l-au prins apoi pe Lugh si l-au inceat in lacul Lugborta, dupa ce domnnise timp de 40 de ani.

      Ștergere
    11. Mulktumesc, Rudolph, pt lectia sintetizata de istorie. Am aflat lucruri interesante.

      Ștergere
  2. Poze cu cei din Turul Frantei? :D Asa de curiozitate...

    RăspundețiȘtergere
  3. Distractie placuta, Raul! Sa ne spui cum a fost la turul Frantei, cand iti revii cu timpul :D
    Cuvanta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o prostie Turul Frantei. II astepti 2 ore si dispar in 2 minute.

      Ștergere