miercuri, 3 iulie 2013

Diferente si efecte

           Cineva din Romania a venit la mine in vizita. Mama de doi copii, care toata ziua e prin magazine si stie toate preturile, toate reducerile, toate afacerile bune. Spune ca 80% din produse sunt mai scumpe la noi, unde salariul e de 200 de euro, plus ca sunt proaste dpdv calitativ, ca pentru Europa de Est.
           Rezultatul acestei diferente e ca oamenii sunt relaxati, zambitori, politicosi, nu schimonositi de greu, rautate si nesimtire, ca in Romania.
           Stiu, sunt si romani frumosi, dar nu despre ei vorbim azi.

13 comentarii:

  1. Da, nu ti-a zis inca : Coca Cola are alt gust aici, e mai bun. Asta e clasica, o spune toata lumea care ajunge prin Vest.
    Nu stiu daca e mai scump sau nu, insa cand eram in Londa, ma descurcam mult mai bine cu un salara sa zicem de 1200-1400 de lire, decat din leii de aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e! Cola Romaneasca e cea mai buna. Cea normala. Zero e oribila la voi :)

      Ștergere
  2. Tu chiar crezi ca romanii sunt schimonositi si indarjiti pentru ca preturile sunt mai mari?
    Eu zic ca rautatea si invidia nu au nici o legatura cu preturile.

    RăspundețiȘtergere
  3. In general se stie ca peste tot, nu numai in Romania, acolo unde functioneaza o economie de piata, chiar si in tari deosebit de socialiste cum ar fi cele scandinave, oamenii saraci trebuie sa plateasca preturi mai mari, (absolute, nu relative), pt diverse bunuri si servicii, plus ca obtin si bunuri si servicii de calitate mai joasa la acelasi pret sau chiar la un pret mai mare.
    in plus, la fel ca Decenu, nu sunt de acord ca "romanii sunt schimonositi si nerelaxati" nici din cauza preturilor, nici asa in general ca majoritate, desi desigur ca stressul e mai mare din cauza saraciei, insa eu nu am remarcat asa ca lumea din Romania ar parea asa super-stressata asa la nivel de majoritate, daca e sa te plimbi pe strada...ma rog, nu m-am plimbat eu in afara de Bucuresti decat in vacanta poate, plus nici nu am vizitat zone unde populatia sa fie deosebit de vulnerabila la un stress asa specific mult mai mare decat media, insa eu nu am vazut oameni asa amarati si stressati la tot pasul niciodata in Romania, decat poate la TV din cand in cand, inclusiv la vremea Revolutiei, ca atunci chiar ca a fost probabil stress destul de mare si pe strada, nu numai la TV, dar eu eram mic, dar stiu ca m-am cam speriat de ce stresati pareau unii la TV, numai ca pana si atunci aveam asa cam o idee cum ca una e la TV si alta e in real life, chiar daca nu e vorba de un film artistic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS Desigur ca o mama cu 2 copii in grija ei va fi super atenta sa le fie cat mai bine copiilor ei, si desigur ca va conta ff mult pt ea de a beneficia de cea mai inalta calitate posibila de alimentatie si bunuri si servicii pt copiii ei, si desigur ca va estima corect de la prima vedere, chiar si daca ar fi din SUA sau din Grecia, nu doar din Romania, ca in general ei si copiilor ei s-ar putea sa le fie mai bine in Franta, chiar si daca nu ar fi citit rapoartele internationale care plaseaza in acest moment Franta pe locul 1 in lume, chiar deasupra tarilor Scandinave in ceea ce priveste bunastarea generala a femeilor cu copii, adica optim atat pt ele cat si pt copiii lor.

      Ștergere
    2. PPS ...zau, aceste rapoarte se mai schimba, exista chiar o competitie, si nu e cazul acum ca sa se repeada toate femeile cu interes reprouctiv in Franta doar bazat pe comentariul meu de mai sus, ca asta mai imi lipseste, sa se dea vina pe mine, care si asa nu contribui social prea benefic activ, ca am cauzat dezechilibre demografice in UE, ba chiar poate si in lume, cine stie...

      Ștergere
  4. sunt tari mai sarace decat Romania, si oamenii sunt mai relaxati.
    Eu consider ca pt multi problema stresanta nu sunt lipsa banilor, ci lipsa increderii, instabilitatea generala in institutii ( justitie, politie, functionari, spitale). Pt ca pana la urma, Romania e o tara bogata, oamenii muncitori pot sa isi faca un venit satisfacator din agricultura/ mestesuguri/ meserii etc. Ce ne facem cu fiscalitatea de aproape 50%, de amenzile ce le inventeaza garda financiara pt o shpaga, vecinul ce fura din gradina si te ia si la bataie daca mergi la politie, banca ce schimba contractul unilateral si judecatorii corupti etc.



    Per total, eu zis ca nu o parte din romani sutn stresati, incruntati, agasati; sunt si oameni fericiti,impliniti, care si-au gasit locul ( fara sa aiba venit mare sau sa umble prin magazine). Depinde ce prieteni ai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt 100% de acord cu ce spui. Foarte buna radiografie .Asta e de fapt problema majora in Romania.Lipsa increderii.Altfel, daca nu suntem chiar de rea credinta si daca ne uitam cu mare grija in toate partile, nu exista nicio tara numai cu plusuri, nicio tara numai cu minusuri.

      Ștergere
  5. Eu cred ca unii sunt incruntati pt ca sunt prosti. Pur si simplu. Viata e facuta sa te bucuri, nu sa numeri zilele.
    Cuvanta

    RăspundețiȘtergere
  6. Ia da-o o tura de Elvetie :D. Sa vezi ce reconsidera :)). Sunt de multe ori si superscumpe si superproaste. Si totusi lumea nu-i nervoasa si nici schimonosita (ma rog, unii sunt, dar de la natura :D).

    RăspundețiȘtergere
  7. romanii sunt asa cum sunt, pentru ca asta-i felul lor, natura lor

    RăspundețiȘtergere
  8. s-au mai atenuat diferentele de pret, au ramas insa alea de venit.
    Treaba asta cu Cola nu am, inteles-o niciodata. Sa-mi sara parul din nas daca simt vreo diferenta!

    RăspundețiȘtergere
  9. auzisem anu' trecut cà polonezii au fàcut niste studii pe produsele cosmetice, detergenti...in Europa de est, si au descoperit cà formulele sunt cam "diluate". Au fàcut cauzà producàtorilor si nu stiu la ce rezultat au ajuns.
    Care ar fi solutia?! de cumpàrat, trebuie, cel putin strictul necesar!

    RăspundețiȘtergere