vineri, 24 iunie 2011

Stiti... (si la ce va ajuta...)

           Vad ca intelegeti si constientizati situatia Romaniei. Stiti unde-s banii, cine conduce, cine fura, cine trage sforile. Stiti si ca ne lipsesc niste elemente cum ar fi curajul, vointa, maturitatea de a cere drepturile. Si va intreb: care ar fi solutia? Sau: e necesara o solutie, sau "las-o ma, ca merge-asa..."?

11 comentarii:

  1. Nu cred ca "O solutie", una singura adica este modul corect, fezabil, sau util, (nici etic), de a pune problema, (sau intrebarea). Exista mmai multe, bineinteles, luate pe "felii", pe arii de interes/responsabilitate, sperand sa fie in "tune", in acord si cu devoltarea in continuare a democratizarii in Romania, cu mersul economiei, etc. Nu exista nici, dupa parerea mea, o "plasa de solutii", ca doar nu ne aflam in stare de dupa vre-un razboi sau catastrofa, care necesita vre-un "plan complex", mereu imperfect, de implementat, gen "reconstructie", "plan Marshall", etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dezvoltarea caracterului moral national si a indicelui de democratizare porneste efectiv de la fiecare individ. Aici, iar dupa parerea mea, educatia PUBLICA este f. importanta, pe ce domenii prioritare, in ce mod este facuta ca sa fie cat mai accesibila unui public larg, de la cine vine ca sa fie acceptata cat mai credibila, etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi stam prost de tot cu educatia publica atat pe intern, cat si pe extern, adica PREZENTAREA noastra catre noi insine, (astfel incat sa ne invatam sa ne autoevaluam cat mai REALIST posibil ca natie, ca si cum ne-am privi in oglinda, si apoi sa pornim mai departe cu diverse planuri individuale sau de grup spocial, sau politic de viitor), cat si PREZENTAREA noastra catre ALTII, (exteriorul). Totusi nu suntem o natie fragmentata, avem in comun anumite traditii, si, bineinteles, o limba destul de unitara, amintiri nationale comune (fie ca sunt realiste sau unele din ele cam false), adica un constiinta nationala colectiva proprie exista; mai exista si subconstientul national colectiv. Toate astea reprezinta fire de legatura si coezivitate nationala, cred eu, care nu trebuie NEAPARAT mereu scoase doar ele in evidenta, asa cum fac patritarzii, sau nationalistii de dreapta, gen "nu ne vindem tara", "Burebista", "dacii", etc., ca firele astea s-au format in timp, au rezistat ele destul de bine, si nu e chiar "dracul chair asa de negru" sa fie in pericol de a se destrama prea usor, cel putin nu se anunta nori negri la orizontul apropiat al istoriei Romaniei, nu dupa cum a fost relativ PROTEJATA tara noastra, si poate de un noroc, poate si de pacifismul caratceristic (nu suntem noi belicosi sau invadatori, nici indeajuns de muritori de foame si de disperare sa o luam cu totul razna), poate si de altii mai puternici care si-au dat tot interesul sa mentina stabilitatea geopolitica in regiune si ne-au mai intins fie un index de la Est, fie o mana de la Vestul mai indepartat. De vecinii aia mai apropiati ne cam ferim noi, si nu e cutotul fara temei, sau aiurea, dar se stie doar cum e cu "capra vecinului", cu relatiile intre vecinii de ulita, mai ales aia care fac parte din minoritatile mai discriminate si sarace si devin astfel o idee mai paranoici din fire. (Chestia cu "capra vecinului a fost si este inca "reprosata" si minoritatii Afro-Americane chir din interiorul SUA, chiar de catre unii dintre ei, care ii acuza pe semenii lor de primitivism).

    Inapoi la "plasa nationala". Eu zic ca poate ar mai trebui scoase in evidenta si golurile dintre firele alea destul de solide, carentele, dar in mod evident Constructiv, nu de "vaitatura". Aici un proces politic "sanatos", mai bine zis viguros si flexibil, matur cat si educatia in continuare a publicului larg, la nivelul sau de intelegere, ce inseamna un astfel de proces politic MATUR, TREBUIE sa continue.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cine insa sa faca acesat educatie ? Daca ne lasam doar pe mana partidelor politice, fiecare acolo isi vede bineinteles interesul. Atata vreme cat intelegem asta, putem deosebi si graul de neghina, deci putem invata in continuare sa preluam ce ne este noua util ca oameni si societate, (ce credem noi ca ne este util cf. intereselor noastre personale si de grup), si sa invatam NOI sa devenim NOI mai buni, mai prosperi, etc. Si nici aici nu e dracul chiar asa de negru, deaorece romanii sunt deja experti de a citi printre randuri, mai ales generatia care a apucat sa traiasca si sub Comunism...aici este de altfel bine de exemplu sa fim atenti si la ce mai zice Dl. Ion Iliescu din timp in timp, chiar daca nu suntem fani PSD, sau socialistin in general. (Este vorba de educatia politica. Nu prea avem noi experti autentici in asta. Or mai fi si altii decat Dl. Ion Iliescu, dar dansul mi s-a parut mie mai vizibil deaoarece a fost totusi Presedintele Romaniei intr-o perioada destul de importanta si complicata pt. Romania, si eu zic ca s-a descurcat f. bine, chiar mai expert decat Dl. Basescu, daca e sa dai note la Presedintii post 1989 ai Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar majoritatea dintre Romani s-au saturat de politicianisme. Si uite asa intervin mass-media, PR-urile, si NGO-urile care pot contribui si ele la educatia noastra. Mass-media trebuie mereu, bineinteles, evaluata cu ochi critic din punct de vedere CALITATIV, adica la credibilitate, dar mai ales la Profesionalism. Ca NU SUNT multi experti "teoreticieni" ai Jurnalismului nici pe aici in Romania, desi talente autentice, probabil efectiv innascute, in jurnalismul Romanesc SUNT, si se simt, si se stiu.

    PR-urile se vor axa mereu mai mult pe felia lor de interes de business, deci si asta trebuie luat in consideratie cand te uiti la TV si vezi cine iese in evidenat sa comenteze despre diverse subiecte. Stiti poate ca intreg campul de PR de tip modern, sec. XX, aria SUA, a fost efectiv inventat de nepotul faimosului psihiatru si psihanalist Sigmund Freud, Dl. Edward L. Bernays.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Bernays

    RăspundețiȘtergere
  6. F. IMPORTANT de retinut este ca Educatia Publicului NU este acelasi lucru cu Educatia Scolara, insa, bineinteles, si copii ar pute afi invatati in scoli la ore de Dirigentie sau de Civism sa invete un pic si ce insemna activismul politic matur si cum functioneza o societate democratica. Hai ca nu e chiar as ade complicat de facut. Nu iti trebuie un masterat in pedagogie de Stiinte Politice ca sa dai niste copy-paste-uri de pe site-uri total gratis terminate cu gov care au pagini speciale destinate copiilor. E si asta un punct de pornire. Dar Ministerul Educatiei TREBUIE EFECTIV MANAT in mod DIRECT ca s-a dovedit ca nu este in stare de asemenea initiative pornite din sanul sau propriu. Probabil ca ar trebui luat in considerare dezvoltarea unui minister separat al Tineretului si Drepturilor Copiilor, si Ministerul Educatiei si Cercetarii sa ramana aceeasi institutie birocratica pe care o cunostem. Aici numai Presedintia si Parlamentul trebuie sa se puna de acord cu asa ceva. Parerea mea este ca ar fi atat util cat si POTRIVIT etapei actuale a Romaniei (chiar relativ INTARZIAT, adica ar fi trebuit implementat mai devreme.)

    Adevarul cel mare ete probabil ca anul 2001 ne-a gasit NEPREGATITI pe multi dintre noi. Romanie efectiv nu era pregatita din punct de vedere intern sa faca fata cerintelor externe cu adevarat riguroase ce au urmat acelui adevarat prag. Dar a facut TOTUSI fata cu ONORABILITATE, atat cat a putut, avand in carca si raspunderea indeplinirii cerintelor UE in care ne pregateam oricum intrarea.

    RăspundețiȘtergere
  7. @roamsk: asta ziceam si eu, ar trebui, fara mandrie, sa incepem de la 0 cu educatia, sa repetam, sa avem o baza pe care sa cladim. pentru ca mi se pare ca e cam haos intre indivizi, se traieste in extreme si uite-asa nu reusim sa avem unitatea care formeaza societatea.

    mass-media sunt prea des cumparate, dar au o influenta prea mare asupra oamenilor. implicit, oamenii sunt cumparati

    RăspundețiȘtergere
  8. Raul , te salut !

    Că ştim , e primul pas , acum ne pregătim de-al doilea .
    Tot este bine că noi cu toţii conştientizăm , la partea cu acţiunea stăm ceva mai prost dar avem şanse .

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sorin: macar de s-ar aduna cei care ar vrea sa actioneze

    RăspundețiȘtergere
  10. Raul citeste despre un minunat exemplu ! ştiai asta ? Eu unul spre rusinea mea recunosc ca este pentru prima dată când aud .

    RăspundețiȘtergere
  11. Scuze am uitat să îţi dau link-ul

    http://rinkashiki.blogspot.com/2011/06/revolutia-islandeza.html#links

    RăspundețiȘtergere