marți, 21 iunie 2011

Solstitiu de vara

         Felicitari Google ca nu omite nici un eveniment.
         In cea mai lunga zi a anului am cel mai putin timp.
         Asa ca miercurea fara cuvinte la mine e marti, de data aceasta.
         Am totusi timp sa va doresc o vara frumoasa.

11 comentarii:

  1. <ultumesc. Aveam nevoie de urare ! Aici, in Norvegia de Sud-Vest geografica, de Vest culturala, cum ii zice, (Vestlandet, pronuntat "vest lanet"), in iunie, vremea, de obicei neasteptat de uscata si calda din iarna care a trecut, s-a uratit destul de brusc, si e frig, cam 13 grade, si ploua aproape in fiecare zi ! Cerul si fiordul sunt gri aproape in fiecare zi. Rar mai razbate soarele, anemic, sa le coloreze in albastru safir. Am sperante mai mari de la iulie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Erata: primul cuvant din comentariul anterior trebuia sa fie "Multumesc."

    In Finlanda, pe 22 iunie, de fapt noaptea dintre 21 si 22 iunie, se celebreaza Midsummer, numit si Juhannus. Este o sarbatoare importanta.

    http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=fi&tl=en&u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FJuhannus&act=url

    Eu tin minte celebrarile de cand eram mai mic si am fost in vacanta in Finlanda inainte sa implinesc 5 ani si tin minte fetele (cu adevart blonde acolo) imbracate in rochii mergand pe strazi la diverse petreceri care urmau sa se tina in noaptea aceea. Din Finlanda mai tin minte si lumanarile aprinse in geam in preajma Craciunului.

    Aici, in Vestlandet-ul urban norvegian, nu am remarcat inca traditii populare deosebite, in afara de celebrarile nationale de Ziua Nationala, 17 mai. Norvegienii sunt mai crestinizati (puritan) decat finlandezii, mi se pare. Eu pe undeva parca am opinat ca Norvegienii contemporani se poarta ca niste WASP-i democrati feministi din timpul Prohibitiei, daca exista asa ceva, cu toate parerile de rau, si resentimentele pe care le implica acesta pozitie.

    http://en.wikipedia.org/wiki/White_Anglo-Saxon_Protestant

    Just for fun: http://en.wikipedia.org/wiki/Wasp_(disambiguation)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_in_the_United_States

    http://www.youtube.com/watch?v=uajD6AlW9wg

    http://www.youtube.com/watch?v=om4RTc9zYxI

    RăspundețiȘtergere
  3. A propos de DDR, a vazut cineva vreodata filmul "Carlos" ? (ala mai recent despre teroristul supranumit si "Sacalul"). LOL ! Eu l-am vazut ieri pe jumatate si pe sarite la TV si efectiv nu ma puteam opri din ras, asa de "stereotipizate" erau atat vocabularul scenariului, cat si mutrele actorilor alesi sa interpreteze diferite roluri. Nu cred ca m-am mai distrat asa de mult de cand sunt in Norvegia !

    http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_the_jackal

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu de ce, dar anul asta ce a trecut, pana acum, desi am avut bineinteles momente, (destul de multe), de zambire, a trebuit sa ma comport asa mai serios, si am fost de fapt cam mai serios decat de obicei. Cred ca poate are de a face cu aniversarea a 10 ani de la Septembrie 11, 2001, care se apropie, si care efectiv simt ca imi apasa gandurile inca de cateva luni bune. Nu stiu daca pe voi, care erati mai mici v-a afectat asa de mult ce ati vazut in mod repetitiv la TV. Pe mine m-a afectat destul de mult. Pe urma am mai stat de vorba si cu oameni care erau in America atunci cand s-a intamplat. NU ESTE POSIBIL sa existe American care sa nu fi fost afectat intr-un fel de ziua aia, desi multi nu o vor mentiona. Eu chiar cred ca SUA are doliu prelungit complicat cu elemente de PTSD (sindrom postraumatic) dupa ziua de 11 Septembrie 2001. Asta NU este de nivelul la care i-ar putea cobora functionalitatea mai jos de 60, (din scorul GAF pana la 100), insa ESTE, EXISTA...nu stiu daca a remarcat cineva acolo, sau s-a vorbit despre asta acolo in termenii astia pana acum asa de explicit. Sau poate ca oi fi eu singurul care da diagnostice dupa DSM la tari si popoare intregi !

    RăspundețiȘtergere
  5. Este clar pentru mine ca am sentimente paternalistice fata de US, si ca mai sunt si oparecum indragostit de ea. Nu ma pot abtine din compulsiunea de a face terapie de suport oricarui American pe care il intalnesc. Si sunt destui aici, in Stavanger, Regatul Norvegiei. (Atat turisti cat si profesionisti.) Cat si pe net. Daca as fi acolo poate ca nu ar fi etic sa vorbesc in felul asta despre tara lor. In limba romana si aflat pe teritoriu relativ neutru, non-UE acum, plus in vacanta si pe blogul altuia, (ce LAS sunt !), ma simt ceva mai liber de constrangerile obisnuite care imi dicteaza sa NU stabilesc relatii de acest gen cu entitati fata de care NU am nici relatie de medic-pacient, si NICI nu mi-au cerut mie in mod expres ajutorul. Ar avea dreptate SUA sa fie "suparata" pe mine ca mai sar calul uneori in ceea ce o priveste. Dar sunt etern indragostit si fascinat de ea. (Lunga poveste despre cum m-am intalnit eu cu ea prima oara vorbind-ui de fapt despre raul Tamisa...!...este si asta o poveste a copilariei mele care nu are mare importanta acum sau aici, unde incerc sa fac mereu pe desteptul "matur".)

    Dragostea fata de o tara sau de o persoana este, cred eu, o "medalie" intotdeauna cu obvers si revers. In cazul meu personal, o iau ca atare, mi-o recunosc, mi-a "manage-z" cum pot si cum stiu si eu, dar stiu ce usor este ca acest gen de fascinatie sa devina patologica la unii indivizi.

    RăspundețiȘtergere
  6. America este oglinda noastra, a tuturor. A citit cineva "Fou d'Amerique" a lui Yves Berger ? Eu am citit-o cand eram adolescent.

    http://www.amazon.fr/Fou-dAmerique-Berger-Y/dp/2246031524/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1308976513&sr=8-4

    A auzit cineva si de cartea asta mai recenta ? Eu abia acum am aflat de ea

    http://www.parutions.com/pages/1-6-334-3907.html

    Dar cartea lui Beigbeder, "Windows on the World", ati citit-o ? Eu am cit-o aproape imediat ce a aparut, dar uite ca EFECTIV nu mai tin minte...ce chestie !...daca am citit-o in limba franceza sau in limba engleza ! Cred ca in franceza, ca a durat ceva probabil pana au tradus-o. Eu, imediat dupa atentatele din Septembrie 2001, am inceput sa urmaresc aproape compulsiv ce aprea in Franta despre asta o vreme. Nu stiu de ce...poate de teama si anxietate am redevenit si eu mai "mic", am avut nevoie de "solace" (consolare), si mi-am amintit de vremea de pe la 8 ani cand invatam limba franceza (pe care am invatat-o inainte de engleza si de care am uitat apoi multi ani, pana recent "r" ul graseiat din zona mea Norvegiana mi-a amintit de ea din nou.)

    http://www.amazon.fr/Windows-World-Prix-Interalli%C3%A9-2003/dp/2070314618/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1308976641&sr=1-6

    Nu am cartea cu mine. Nu tin minte ce s-a intamplat cu ea. Aveam si un album despre turnurile care s-au daramat. Nu il mai am nici pe ala. Tin minte coperta aproape neagra a numarului din 24 septembrie a revistei The New Yorker din acel an. Am vazut si am tinut in mana doar coperta originala a unui numar din revista respectiva. Continutul revistei nu era. (Am o poveste personala si despre asta, adica cum de s-a intamplat sa am eu coperta respectiva in mana, dar nu are asa de mare semnificatie pentru a o relata aici, sau acum.) Era doar coperta, o foaie de hartie lucioasa usor mototolita. Nu stiu ce s-a intamplat cu continutul acelui numar de revista. Uite un citat din wikipedia in limba engleza despre acea coperta:

    "9/11

    Hired by Tina Brown in 1992, Art Spiegelman worked for The New Yorker for ten years but resigned a few months after the September 11 terrorist attacks. The cover created by Spiegelman and Françoise Mouly for the September 24, 2001 issue of The New Yorker received wide acclaim and was voted in the top ten of magazine covers of the past 40 years by the American Society of Magazine Editors, which commented:
    New Yorker Covers Editor Françoise Mouly repositioned Art Spiegelman's silhouettes, inspired by Ad Reinhardt's black-on-black paintings, so that the North Tower's antenna breaks the "W" of the magazine's logo. Spiegelman wanted to see the emptiness, and find the awful/awe-filled image of all that disappeared the on 9/11. The silhouetted Twin Towers were printed in a fifth, black ink, on a field of black made up of the standard four color printing inks. An overprinted clear varnish helps create the ghost images that linger, insisting on their presence through the blackness.
    At first glance, the cover appears to be totally black, but upon close examination it reveals the silhouettes of the World Trade Center towers in a slightly darker shade of black. In some situations, the ghost images only become visible when the magazine is tilted toward a light source.[24] In September 2004, Spiegelman reprised the image on the cover of his book In the Shadow of No Towers, in which he relates his experience of the Twin Towers attack and the psychological after-effects."

    (Nu stiam de cartea din 2004 a lui Art Spiegelman. As dori sa o citesc intr-o buna zi. Nu cred ca sunt in stare acum sa o citesc inca.)

    RăspundețiȘtergere
  7. http://en.wikipedia.org/wiki/Art_Spiegelman

    Azi am de gand sa ma duc in vizita oficiala de stat in Regatul Suediei ! Adica voi vizita filiala norvegiana locala a biencunoscutei firme IKEA !

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ikea

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiti inca ce am de gand sa fac MAE-ului re. personalul ambasadelor din Scandinavia ! Ce restructurari la Politie sau la Fisc ?!

    (http://raulghiran.blogspot.com/2011/06/restructurari-in-politie-si-la-fisc.html)

    O sa fie nevoie de restructurari masive si la MAE ! Dar pe alea o sa le pun la mine pe blog ca sunt prea complicate ! Am mentionat despre ele aici deoarece eu sustin in continuare numirea D-lui Raul Ghiran pe o pozitie importanta in MAE-ul din Romania la un moment dat, cand o fi posibil...naiba stie cand !

    RăspundețiȘtergere
  9. @roamsk: te cred cand vb despre clima de acolo. eu am stat 6 luni in irlanda, dar n-am suportat clima, mereu gri, frig, ploaie, intuneric, era sa fac o depresie

    RăspundețiȘtergere
  10. @roamsk: si totusi, parca ne e frica sa ne luam dupa americani

    RăspundețiȘtergere