miercuri, 15 iunie 2011

Eclipsa culturii

             Ganditi-va si spuneti-mi (spuneti-va) ce post de televiziune/radio, ce reviste/ziare, ce site-uri, etc, mai promoveaza cultura. Cultura in general si cultura romaneasca. Cultura care te invata despre bun simt, despre gusturi, despre prioritati, dragoste, credinta, vointa, creatie, etc.
             Veti gasi cateva raspunsuri. Dar ganditi-va din nou la un procent sau la un raport intre acestea si cele cerute si sustinute. Finantate. Consumate. Cele din top.
             Daca nu exista, inseamna ca nu avem nevoie.

13 comentarii:

  1. TVR Cultural și câteodată TVR, dar noroc că-s susținute din banii noștri că dacă trebuiau să trăiască din publicitate erau închise de mult. Procentul e undeva sub 0,01%, cred eu că n-am informație sigură, dar sincer cred că e nevoie. Dacă ții minte la una din postările tale despre furturile din păduri, ți-am scris că n-am urmărit România, te iubesc, pentru că m-am uitat la Pleșu pe TVR și am cam fost luat peste picior. Cred că și aici e ordinea priorităților și la noi cultura e undeva foarte jos pentru că avem un principiu tâmpit după care trăim: adică dacă nu ne ține de foame, de ce s-o urmărim.

    RăspundețiȘtergere
  2. De data asta sunt de acord cu Zodrac, cu o singura exeptie - Romania te iubesc are cateodata reportaje senzationale. Iar cel despre paduri, daca e cel pe care l-am vazut eu cu defrisarile din Tinutul Secuiesc, foarte bun reportajul, foarte curajos realizatorul.

    Pe tine Raul lasa-ma sa te contrazic de data asta :
    - exista canalele numite de Zodrac
    - nu cultura sau media trebuie sa te invete in primul rand valorile, ci, la fel ca in cazul nostru, parintii (subiect dureros, ca astia nu mai au timp de odraslele lor)
    - daca nu exista nu inseamna ca nu avem nevoie. Doar ca nu stim sa cerem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ehm, da-o incolo de cultura acum sunt la moda alte chestii :)) Ce faci cu, cultura daca n-ai lant de "haur" la gat de 2 kg si masina bengoasa sa te "iubeste" femeile... hahaha :)

    Dar lasa ca ne "pitiponcim" un pic, dam din cur si facem bani, ca atat conteaza, banii!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exista si Radio Guerilla. Nu ascult de foarte mult timp insa promoveaza spectacole de film, teatru si concerte de tot felul, lansari de carte si diverse evenimente de interes public, lucruri de care nu as fi aflat in mod obisnuit. Mai imi place ceva la ei (in afara de muzica)- au o campanie in ultima vreme de promovare a limbii romane prin diverse concursuri de sinonime, antonime etc si diverse spoturi in care se incurajeaza renuntarea la cuvinte gen: naspa, misto, caterinca, cuvinte ce uratesc limba. E o initiativa buna si sper ca tot mai multi din media sa ia atitudine in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Zodrac: da, stiu ca exista. apreciez ca recunosti ca intr-un procent f mic. si principiul de care vorbesti e real, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mihaela: da. dar recunosti ca lipseste promovarea culturii? intereseaza-te cat rating are tvr1 sau tvr cultural. apoi vezi acasa, taraf, pro tv

    RăspundețiȘtergere
  8. @C.L.M. apreciez. da' sper ca nu vorbesti serios...:). cel putin stiu ca tu vrei si dragoste. si asta face parte din cultura

    RăspundețiȘtergere
  9. @Alina: da, asta e un lucru f bun. si e destul de ascultat. cred. sper

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-ai amintit acum ca imi promisesem sa mai vad o data spectacolul lui Razvan Mazilu cu Depeche//Dance. Ma declar sedusa de personalitatea lui si de ceea ce poate face cu corpul sau.
    Si acum ma gandeam la promovare ... cred ca ai dreptate, nu prea exista.
    Spectacolele se promoveaza din vorba in vorba de pilda.
    Dar e bine si asa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Spectacolele se promoveaza, trebuie doar sa te intereseze ca sa afli de ele. Daca te intereseaza ceva anume, cauti si gasesti si metode sunt suficiente. E adevarat si faptul ca pe strada vezi afise doar pentru marile concerte si ca in general predomina cele pentru concerte de manelisti, dar acesta nu e singurul mod de a te informa. Nimeni nu iti baga in traista, trebuie sa iti iei singur.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Alina: cred ca se ofera ce e cerut. daca s-ar cere cultura, s-ar oferi cultura.

    RăspundețiȘtergere