vineri, 3 iunie 2011

Diferente (din nou)

            Ce imi place (si consider asta inca un lucru bun) in Romania sunt magazinele mici, la coltul blocului, in care gasesti tot ce vrei. Si magazinele non-stop.
            In Franta (si nu numai) nu-mi place sistemul. La 7 seara toate magazinele se inchid. La fel la amiazi, intre 12 si 13:30 sau 14. Intre orele astea totul se blocheaza: magazine, banci, posta, cafenele, plus ca pe strada, nici tipenie de om. Daca te organizezi cumva rau si nu-ti asiguri cele necesare inainte de 7, ai ramas fara. Poate mai gasesti o benzinarie sau un McDonalds deschis pana la 22...

4 comentarii:

  1. E adevarat ca norma pe zi e de 7 ore in Franta si ca se munceste doar 4 zile pe saptamana? Sau parca cineva dorise sa introduca o lege in sensul celor 4 zile ...
    Magazinele mici din Romania imi plac si mie la nebunie, fie si de dragul ideii ca daca am o pofta in miez de noapte (ca gravidele) de Pepsi, am in cartier doua astfel de posibilitati.
    Insa magazinele astea au cam disparut in momentul in care au aparut si la noi din ce in ce mai multe hypermarketuri.
    Nu stiu daca esti la curent cu initiativa lui Dinu Patriciu de anul trecut, tot aparuse el prin presa cu ideea lui privind reinvierea comertului de tipul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihaela, nu stiu cine ti-a spus tie de sistemul asta de munca. eu iti spun ca daca francezii sunt unde sunt asta se datoreaza faptului ca lucreaza enorm. si pana la 10 seara. si in week-end. e adevarat ca orele suplimentare, adica peste 8 ore, se platesc dublu. la fel in week-end.
    da, magazinele mici sunt ff utile, "te scot" la nevoie. aici mereu raman fara ceva si nu am nici o posibilitate de a cumpara. inca nu am mvazut un non-stop in franta. pana si barurile se inchid pe la 10-11.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca nu peste tot e la fel in Franta, probabil ca sunt multe orase care au o viata nocturna bogata.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mircea v: asta-i sigur. in orasele cu multi emigranti. ei aduc moda. la francezi, viata de noapte inseamna putina mafie, cabaret, prostitutie.

    RăspundețiȘtergere