sâmbătă, 4 iunie 2011

Concluzia de azi

             In fiecare zi trag cel putin o concluzie.
             Azi mi-am re-re-re-comfirmat faptul ca noi, romanii, ii batem pe francezi  (si pe altii) la multe capitole. Pe scurt, le selectez pe cele mai importante: cultura generala, initiativa, improvizatie, curaj, intuitie. Diferenta dintre noi si ei e ca ei, putinul pe care-l au in ceea ce priveste cele amintite mai sus, il folosesc la maxim.

18 comentarii:

  1. Si eu am ajuns azi (de fapt mi-am reconfirmat o idee anterioara) ca ii "batem" si pe norvegieni ! La diagnosticul de axa II- tulburari de personalitate ale societatii generale ! Adica Romania per total, asa in mod cras generalizator, are DOAR TRASATURI de Cluster B (histrionic, borderline, antisocial, narcisist) dar NU indeplineste criteriile formale de tulburare de personalitate. Pe cand Norvegia le indeplineste PE DEPLIN pe cele ale Tulburarii de personalitate Borderline ! Eu risc sa imi iau TONE de rosii si oua stricate in cap daca o sa zic asta intr-o limba de circulatie internationala la mine pe bloguri, asa ca m-am refugiat ca un LAS ce sunt aiaci pe blogul Vicepresedintelui virtual potential neactualizat Raul Ghiran ca sa continui Seria mea de Conferinte pe teme de Afaceri Externe ! LOL !

    http://en.wikipedia.org/wiki/Borderline_personality_disorder

    RăspundețiȘtergere
  2. Si dragi viitori diplomati ai Romaniei, sa stiti ca NUMAI SUEDEZII E DE VINA pt. acesta stare ingrozitoare in care se afla Norvegia contemporana de astazi, care dintr-o societate ULTRACIVILIZATA cum era pe vremea Vikingilor adevarti a ajuns acum o societate ranchiunoasa, invidioasa pe SUA, cu sentimente adanci inradacinate de RUSINE fata de anii lui Quisling, cu Granite FORATE prost pazite, cu tendinte de a-i abuza pe ALTII cum a fost si ea la randul ei abuzata de JUGUL DIPLOMATILOR SUEDEZI care au supus-o la o REEDUCARE CULTURALA de tip MAO-ist continuu timp de mai multe secole si mai multe generatii, mai RAU decat singura noastra generatie supusa la Reeducarea Comunista, mai rau decat Generatia Chineza supusa Revolutiei Culturale de catre Gashca celor 4. Suedezii IMPILATORI au vrut sa TARASCA CU FORTA biata Norvegie catre civilizatia de tip Iluminist pt. care ea, muritoare de foame la vremea aceea, NU ERA PREGATITA, drept care a ramas cu sechele ADANCI manifestate astazi printr-o birocratizare excesiva a Administratiei Publice, un aparat de Stat INEFICIENT si Top-Heavy, sentimente AMBIVALENTE fata de relatia cu SUA, tendinta de a se retrage in mod paracnoic la contactul cu alte civilizatii si de a PROIECTA sentimentele EI de INFERIORITATE asupra ALTORA de care se apara in mod instinctiv PRIMTIV, doar cu rare gesturi de altruism si sublimare artistica (care sunt, daca tineti mine defensele de ordin superior, dintre care UMORUL este cea de AUR, insa simtul umorului este f. slab dezvoltat la Norvegieni si este f. primitiv-infantil si el.)

    RăspundețiȘtergere
  3. DAR NU DISPERATI, dragi (tovarasi si prieteni !)admiratori ai Scandinaviei. EXISTA SOLUTII si pt. biata Norvegie care NU TREBUIE sa includa rasturnari revolutionare de regim. Putem pastra Regimul monarhic, fata de care TOTI trebuie sa avem in continuare respect cel putin pe intreaga durata a secolului 21 (secol de care ne ocupam NOI, reprezentantul SRI si al D-lui Basescu pe teritoriile din Nord, in acesta serie de lecturi fascinante si pe deplin PERTINENTE angajatilor curenti ai D-lui Baconschi si ai Poporului Roman) !


    LOL ! RAUL daca ai stii ce am mai ras azi gandindu-ma la o ADEVARATA conferinta-Cogres de Partid Subversiv Revolutionar Clasic Romantic...despre infiintarea si dezvoltarea caruia iti dai tu seama ca ma ocup in mod total BENEVOL si NEATARNAT de nimeni si NEPLATIT de nimeni chiar eu aici ! Si vezi ca tu fiind Vice-presedintele organizatiei mele subversive, esti si tu antrenat in aceste preocupari marshave si conspirationiste ! Dar daca e sa cad eu, eu am sa zic la toti ca NU A FOST VINA TA, ca EU te-am atras in pacat si am fost capul rautatilor, ca sa nu patesti tu ceva. Eu am sa spun mereu ca NUMAI EU sunt de vina pt. toat econspiratiile posibile care se vor gasi in Norvegia pe parcursul secolului 21. DECI dragi tovarasi si prieteni de la MAE Romania sec. 21, NU RAUL GHIRAN este de VINA pt. starea acesta de fapt a Norvegiei, nici pt. nebunia mea temporara ca indraznesc sa dau diagnostice la nivel de TARA, doar EU, si SINGUR eu sunt vinovat.

    Saracu Raul Ghiran..sa stiti ca eu la EL m-am gandit cand am citit articolul de la National Public Radio din America despre "John Edwards- o Tragedie Americana" (daca mai tine cineva minte Dl. John Edwards a fost fost candidat la vice-presedentie pe vremea "tichetului" Kerry-Edwards impotriva lui Bush-Cheney, dar au castigat cei mai buni adica cei din urma !)

    Sa stii Raul ca o sa te pun la mine in blogroll in blogul meu al doilea, care se vrea mai "rafinat" decat BUFARR-ul pe teme Diplomatice si Culturale pertinente imaginii Romaniei in exterior. Dar nu iti mai zic VP potential, ca nu cred ca o sa ajungi tu vreodata in America astfel incat macar descendentii tai sa aiba acesta posibilitate sa devina ei candidati pt VP ai SUA. Cred ca o sa te poreclesc direct "Edwards-ul cu care am eu o relatie speciala...sau ceva de genul asta...ma mai gandesc.)

    Uite articolul despre John Edwards:

    http://www.npr.org/blogs/itsallpolitics/2011/06/03/136921453/john-edwards-an-american-tragedy

    RăspundețiȘtergere
  4. P.S. @Raul G., hai ca te-am pus in blogrolul meu de la 555blue sub chiar numele tau, Raul Ghiran, ca asa mi-a placut sa te tin minte. Dar vreau sa te rog si eu ceva, daca vrei: in blogrollul tau eu sunt inca sub denumirea de "drcraciun" care era ID-ul meu ala vechi. Poti sa imi schimbi denumirea in "roamsk" sau "Rudolph Aspirant", care vrei tu, care iti place tie ca suna mai misto. Eu Rudolph Aspirant mi-am ales de la denumirea renului Rudolph care trage sania lui Santa Claus, si care are nasul rosu si functioneaza ca un far si un GPS pt sania lui Santa Claus. Eu, nu vreau sa fiu ca Rudolph, eu sunt doar un ren figurant care stat pe de laturi si asteapta daca va fi nevoie de serviciile lui in caz ca se imbolnaveste temporar vreunul din renii Dasher, Prancer, Comet, Vixen, Rudolph, Blitzen, Donder, Dancer, Cupid. Si daca as intra eu vreodata in acel atelaj, atunci as avea sansa cea mare sa ma remarce chiar Rudolph si sa imi zica "hello", dar sansele ca asta sa se intampple, chiar si asa in poveste, sau ca poveste, sunt EXTRAORDINAR de mici ca sa fim realisti. (Si eu SUNT si raman mereu cu picioarele pe pamant si ma gandesc de vreio 3 ori inainte sa scriu ceva pe internet, sau daca sa raspund ceva cuiva si cum sa o fac, dar pe de alta parte am vrut sa imi creez si o imagine "neamenintatoare", ca sa nu se sperie lumea de ce lipsa de talent am si ce ingamfat sunt, si sa nu ma mai baneze de pe bloguri.) Cam asta a fost povestea alegerii mele a acestui nume, pseudonim. Plus ca admir din toata INIMA de ANI de zile programul NORAD, si imi doresc ca acest grup sa castige Premiul Nobel pt. Pace. Cred ca este posibil ca si publicul sa propuna oameni sau organizatii pt. Premiul Nobel pt. Pace, daca merge printr-una din institutiile Oficiale care au drept de Nominalizare a Candidatilor pt. acest premiu. Nu am acum link direct la astea dar o sa le mai caut si o sa le postez la un moment dat pe 555blue.

    RăspundețiȘtergere
  5. P.P.S. "roamsk" vine de la "romano-americano-scandinav", care reprezinta parcursul educatiei mele personale si profesionale (care continua, de altfel, si acum), excat in ordinea cronologica in care s-a intamplat dupa ce am implinit 18 ani. Daca ar fi sa ne luam exact dupa timeline-ul intregii mele vieti ar fi mai degraba: ro-am-fr-am-fi-am-sk-am-ro-en-ro-au-am-sk ! Sau ceva de genul asta ! Care reprezinta intr-un fel interactiunea mea cu diverse culturi care m-au spalat pe mine pe creier de cand sunt eu mic si pana acum ! Vad ca totusi cea Americana are o proportie destul de mare, dar este si normal sa fi easa daca eu am crescut ca multi altii total spalat pe creier de Walt Disney si Hollywood ! Dar, dupa cum ii spuneam o data lui Blegoo, mie MI-A placut acest Sampon American, chiar daca unii zic ca este "artificial", ba chiar , mai rau, l-am MULT PREFERAT nu stiu caror ce altor produse mai "naturiste" ecologiste Europeene ! Cam astea sunt preferintele si loialitatile mele politice globale in mare. Pe sistem politic american tind sa prefer pozitiile "Log Cabin republicans". Pe sistem Romanesc, cred ca m-as indrepta catre PNL, dar sunt f. dezamagit de incompetenta manageriala a D-lui Crin Antonescu, si inca am loialitati de Familie cu PSD-ul, (desi am si rude care tin cu PDL-ul, parintii mei sunt destul de puternic pro-PSD, ceea ce nu este chiar asa de neobisnuit la varsta lor). Eu o sa mai zic inca o data EREZIA care ma face pasibil sa fiu banat si de catre tine: eu ii dau nota mare la profesionalism politic Presedintelui Traian Basescu, dau nota mare de tot si D-lui Ion Iliescu care a functionat perfect in perioada de Criza de Tranzitie imediat post revolutionara. Lui Emil Constantinescu, desi aveam cu totii asteptari mari, nu pot decat sa ii dau 6,7 CU INDULGENTA ca Presedinte al Romaniei, pe cand Traian basescu are 8 de la mine, iar Iliescu 8,6. Despre Vacaroiu efectiv HABAR NU am ce nota i-as putea da ca nu stiu NIMIC despre el, nici macar nu l-am bagat in seama, si nici nu stiu de unde a provenit si de unde a aparut. Poate ca ar trebui sa cercetez si asta, ca sa imi fac si eu po imagine mai completa a istoriei post-decembriste a Romaniei, inainte sa incep sa scriu despre VIITOARE PLANURI "STRATEGICE" CINCINALE si despre "scenarii" dezirabile pt. Viitoare Sedinte de nivel de Consiliu de Ministri(LOL !) pt. URMATOREA ADMINISTRATIE PREZIDENTIALA A ROMANIEI ! Doar doar m-o plati si pe mine cineva ca fiin un fel de consultant amator de campanie electorala pt. viitorul Presedinte al Romaniei ! Mie mi-a placut ENORM filmul ala "Spinning Boris", cu Jeff Goldblum, Liev Schreiber, (de care de fapt sunt cu adevarat indragostit mai de mult), si Anthony LaPaglia.

    http://www.imdb.com/name/nm0000630/

    RăspundețiȘtergere
  6. Sorry pt. typo, inclusiv ca i-am scris mai sus o data numele de familie cu litera mica D-lui Presedinte Traian Basescu (pronuntat, [LOL !]: BAH- SEHS- COO).

    Asa uitandu-ma la toti Presedintii care s-au succedat in perioada post 1989 in Romania (era sa scriu "Republica Socialista Romania" ! LOL !), eu imi dau seama ca anul 2007 a fost un an relativ periculos pt. RO, atunci cand a fost suspendat Basescu, tot atunci cand a trebuit sa isi dea demisia Dl. Mihai Razvan Ungureanu de la MAE (si repet ca dansul a facut-o cu cea mai mare integritate, depasind-ul destul de mult in plan MORAL pe Dl. Basescu la acea vreme).

    Pronuntat ME- HAYE RAHZ- VAHN OON- GOO- REH-AH- NOOH !

    @Isaac Liev S.: EG ER GLAD I DEG. (pron. egg are glah ee daye)= I am IN LOVE with you. (O alta varianta, mai vestica, ceva mai spre Nynorsk decat spre Bokmaal, in care se scrie JEG ER GLAD I DEG, pron. yaye er glah ee daye).

    Jeg elsker deg (yay elska daye) is also possible and means "I love you" but it is more official and/or patriotic (!), while "Glad i Deg"= IN LOVE w/ U, este mult mai intim si mai cald (si eu l-am si tradus mai devreme pe romaneste prin "Sunt fericit intru tine.")

    (Stiu ca ma repet cu chestiile astea, dar eu zic ca merita sa fie repetate, ca doar nu vreau eu sa infiintez Partidul Clasic Romantic in Regatul Norvegiei ?!)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Roamsk: am stiut ca o sa revii candva, am vazut si ca ai lucrat mult la blogul tau.
    am mai spus si-o repet: cu multa placere citesc ce scrii, nu neaparat pt "interferentele" politico-diplomatice, ci pt ca textele tale sunt sursa clara de cultura generala, mai invat un cuvant nou, mai aflu un nume, imi mai aduc aminte de un actor/cantaret/presedinte. mai aflu cine a murit de 1 aprilie.
    multam

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca e francezii traiesc intr-o apa linistita. Marile lor lupte interne au adus taberele intr-un echilibru; acum sunt ca un banc de pesti dintr-o balta - merg toti impreuna, in aceeasi directie, ascunzandu-se unul dupa altul si ajutandu-se unul pe altul, fiind un grup. Noi, romanii, suntem ca un banc de pesti intr-o balta in care mai multi prosti arunca cu pietre, speriind pestii si spargand unitatea intregului banc. Oricat de buni ar fi pestii din banc, rezultatul general e haosul. In haosul asta se izbesc unii de altii, fara a putea sa aiba o directie comuna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si ii mai depasim la eva pe francezi : la nepasare si ignoranta fata de valorile autohtone.

    RăspundețiȘtergere
  10. Votez pentru Costim Comba.Am vazut cu ochii mei cat stiu francezii despre marile noastre valori si cat stim noi .Suntem la maaaaare distanta de ei.Sa fim seriosi , nu suntem nici mai destepti nici mai frumosi decat altii dar cu siguranta suntem mai invidiosi, mai refractari, mai putin uniti, mai putin logici .

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai e si normal sa fim mai primitivi asa ca dezvoltare istorica, suntem oricum mai tineri decat Francezii. Singuar tara tanara care mi se pare mie ca face exceptie de la primitivitate (POLITICA, insa nu sunt sigur ca si SOCIALA) este SUA.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Mircea v: foarte faina parabola. cam asa e. oare cine sau ce va pune capat haosului general?

    RăspundețiȘtergere
  13. @Costin:pai la astea suntem campioni (nu pe sate, ci campioni mondiali)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Ana Maria S: asa e. rar francez care asculta sau urmareste un artist strain.
    cat despre a-2-a parte, pai cumva trebe sa fim si noi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  15. @Roamsk: poate ca suntem inca prunci in dezvoltare, dar nici nu dam vreun semn ca am vrea sa ne maturizam. SUA face exceptie de la multe.

    RăspundețiȘtergere
  16. Re. valorile autohtone, referindu-ma acum strict la Patrimoniu de OBIECTE de arta, CLADIRI, etc. (deci nu la oameni)...cred ca aici e chiar vina MECTS-ului si a Min. Turismului, ca INSTITTII total DISFUNCTIONALE in Romania contemporana. Daca MECTS-ul e disfunctional si la "case mai mari", Turismului EFECTIV NU II GASESC NICI O SCUZA. Si nu e vorba doar de SEFUL/SEFA turismului. efectiv NU INTELEG cum de NU A FOST POSIBIL in 20 de ani sa se CONSTRUIASCA CEVA UTIL in legatura cu Ministerul Turismului in Romania. Cred ca efectiv ar fi fost mai bine daca ii lasau pe cei aia mai tineri de la fostul BTT al RSR sa conduca Turismul in toti anii astia. Dar ce s-a intamplat a fost ca tineretul BTT a intart la MAE si/sau au emigrat de-a dreptul, iar aia mai in vrsta au intrat la Turism, unde l-au facut varza. Eu nu vreau sa isc "lupte de clasa" intre generatii (tineri vs. batrani), dar la Turism EFECTIV ma doare, ca TOTUSI EXISTA SI INFRASTRUCTURA si POTENTIAL BUN DE EXPLOATAT. Si NU STIU DE CE mereu a fist negklijat sau folosit in mod NECORESPUNZATOR acest Minister, atat pe vremea pre-1989, cat si dupa. Asta chiar ca a fost un mare pacat. In alte tari de turism se mai ocupa si Camerele de Comert. La noi vad ca nu a prins moda asta. Iar nu stiu de ce. Trebuie ca exista explicatii logice, dar nu m-am straduit eu indeajuns ca sa le gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. @raul: Maturizarea trebuie sa vina DE LA SINE. Daca este FORTATA din afara se intampla tragedii cum este cea a Societatii Norvegiei contemporane, care a fost tarat efectiv NEPREGATITA catre civilizatie cu FORTA, de a dezvoltat, cum am mai zis Tulburare de personalitate de tip Borderline. Si Romania a fost molestata intr-un fel dar numai pe o generatie, pe cand Norvegia a fost exploatata si abuzata RAU de tot pe multe generatii, pe cateva sute de ani de Suedia. (Despre relatia cu Danemarca NU MA PRONUNT inca deoarece este mai veche si mult mai complexa, Danemarca fiin un fel de bunica a Norvegiei. Suedia i-a fost insa mama chiar vitrega, gen Faye Dunaway in "Mommie Dearest" SI CONTINUA sa se comporte LA FEL si acum.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si Suedia este in liga colaboranta de ceva vreme cu Olanda si cu NEMTIA si cu anumiti Francezi ! IN EXPLOATAREA NORVEGIEI. Plus ca politicienii Norvegieni au si ei vanitatile lor si le place stnag POlitically corect f mult, in mod nejustificat de mult. Este insa o reactie de spaima sa nu s eintampkle cumva vreun Quisling inca o data. Anxietatea asta e tot o dovada de IMATURITATE politica si sociala. Exista in Norvegi a conflicte mari de adancime, sub suprafata usor nonsalanta, gen "ce misto e la noi, ha ha ha la la la", dar pe dedesubt exista inca sentimente de MARE RUSINE si RESENTIMENTE.

    RăspundețiȘtergere