duminică, 5 iunie 2011

Cat de departe suntem de Adevar

          Ca de obicei, duminica, ganduri de duminica.
          Se traieste haotic. Linia de start si linia de sosire-banul. Sigurul reper, singurul interes. O cursa fara reguli, fara principii, fara scrupule. Fara loc de intelegere si iertare. O cursa departe de adevar.
          Pentru ca altfel nu se poate (sau nu stim) obtine banul, incalcam aproape toate legile ce le lasa Biblia ca repere si criterii de viata. Si cand tragem linie, ne miram ca, desi probabil avem bani, ceva lipseste. Acel ceva care te face sa-ti pui capul seara fericit pe perna si sa dormi linistit. Sa nu mai vorbim de premiu.

13 comentarii:

  1. :) Ai dreptate, uneori ratam multe lucruri din cauza banilor, dar deh, unii au in loc de inima hartii :(

    De ce ai zis ca mi s-ar potrivi acel oras?:P

    RăspundețiȘtergere
  2. @C.L.M. pentru ca acolo ai intelege ca viata te obliga la complexitate, si ca sunt milioane de alte lucruri care asteapta sa fie iubite si dorite. si care ar aduce satisfactiile unei trairi intense

    RăspundețiȘtergere
  3. Linia de start si de sosire - banul.
    Foarte frumos spus.
    Insa cred ca mai degraba somnul linistit il au tot cei care incalca regulile. Ma indoiesc ca ii tulbura ceva, pentru ca n-au acel ceva care sa poata fi tulburat.
    In plus orgoliul de a fi trecut linia de sosire, ca sa te parafrazez, le confera o odihna tare dulce.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihaeladm: iti garantez ca intr-o zi le va parea rau...
    si crede-ma, eu nu am si nu fac bani, dar dorm mai linistit ca ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eeeehee , cati crezi ca o sa regrete /?Cum poate regreta un om al carui ideal este doar banul , ca a alergat dupa idealul lui?

    RăspundețiȘtergere
  6. Raul , te salut tot timpul a fost şi va fi banul . El îţi dă siguranţa , el te întreţine şi te menţine în mijlocul comunităţii . Cine spune că nu-i aşa ? cei care au deajuns (susţint ca nu-i interesează ) ,si pustnicii sau eu ştiu cei care se revoltă împotriva tehnologiei sau mai simplu împotriva regulilor ce guvernează societatea ...pentru restul contează şi influenţează .

    Părerea mea !

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar azi m-am uitat la filmul 'The company men'. Un film despre cum si incotro ne gasim dupa ce am fost concediati dintr-o pozitie de top intr-o mare corporatie, corporatie pentru care nu reprezentam decat o cfra in numarul de angajati.
    Cat valoram, cone suntem si ce resurse avem atunci cand pierdem tot?
    Caderile de la inaltime sunt mai dureroase decat caderile de la mica inaltime?

    RăspundețiȘtergere
  8. E un ideal fals. Capeti respectul celor din jur, asa cum acum 1000 ani capatai respect daca dadeai bine cu ghioaga. Diferenta e doar de metoda, dar scopul e acelasi.
    Nu iau in calcul necesitatile, ci surplusul. Cred ca oricine nu doreste doar satisfacerea nevoilor, ci toata lumea cauta sa obtina surplus de bani.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu degeaba se zice ca banul e ochiul dracului....

    RăspundețiȘtergere
  10. Banii sunt instrumente de schimb. Intr-adevar multi au o rusine exagerata fata de acest instrument de schimb. In anumite teorii osihanalitice banii au fost echivalati produsului final de digestie eliminat ! In Norvegia este de prost gust sa te afisezi ca ai bani. Tot in Norvegia averile si salariile TUTUROR rezidentilor si cetatenilor sunt publicate anual pe Internet. Mie totusi acest fel de ULTRA transparenta mi se pare usor obscena. pe de o parte poate ca demistifica BANUL, dar pe de alta NU CRED ca inlatura coruptia. De altfel se vede destul de clar ca multi dintre cei cu venituri deasupra mediei par sa se descurce si sa platesca taxe (proportional relativ) mai mici decat cei cu venituri medii. Aici nu este posibil sa ai anonimitate. Pe de alta parte nu prea exista fenomen de "stalking" cum se gaseste in SUA si in Romania...de fapt o exista dar e periferic si marginal de tot, nu scrie asa ceva in ziare niciodata. Eu in primele luni aici aveam destui de multi bani, dar pe urma am re-cazut in ispiat si mi-am luat niste ceasuri, niste haine mai scumpe si am ramas iar lefter ! Naravul asta de risipitor cred ca nu mi-l poate lecui nimeni. Desi nu cumpar chestii total aiurea de care sa nu am nevoie, sau care sa zaca nepurtate prin dulap; problema e ca imi plac chestiile de lux, de calitate inalta, care bineinteles ca sunt scumpe. Nu la masini totusi. nu stiu de ce nu m-au atras niciodata masinile ultra scumpe decat daca aveau si alte calitati, sau aveam eu niste amintiri placute despre ele, de ex. motor de tip Saab, banchete de piele nu de plastic, romantism clasic de Volvo S70, sasiu de...puneti aici masina cu sasiul dvs. preferat, etc. In ritmul asta nu o sa-mi iau masina niciodata. Poate doar in leasing, ceea ce este cam o tampenie, dar poate ca mi se potriveste mie la stil mai mult decat cumparatul, proprietatea absoluta a unei unelte de fapt. Singurele chestii fata de care am avut eu vreodata sentimente mai puternice de proprietate au fost fie niste carti, fie niste haine, la alte obiecte cred ca as fi renuntat f.f usor. Desi unii psihiatri sau psihologi numesc si OAMENII uneori Obiecte, eu nu i-am inclus in propozitia de mai inainte despre simtul de proprietate. oamenii, dupa parerea mea, chiar daca iti sunt legati prin familie, trebuie sa fie lasati cat mai liberi. Dar asta e parerea mea. De aia nu imi merg mie relatiile interpersonale ca nu am pus niciodata piciorul in prag cuiva si i-am lasat pe tiori sa ma insele dupa cum ii taia capul. Si nu ebine nici asa. Dar divaghez.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Ana Maria S: deja regreta. sunt mereu nemultumiti. merea alearga, mereu li se pare ca nu au destul. nu e asta pedeapsa lui Sisif?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Raul din perspectiva asta, da , e pedeapsa lui Sisif dar crezi ca ei constientizeaza?

    RăspundețiȘtergere
  13. @Roamsk: pt comentariile tale o sa revin, aici si la celelalte posturi, pt ca am nevoie de timp si liniste sa citesc si sa raspund. stiu ca intelegi sensul exact

    RăspundețiȘtergere