vineri, 16 ianuarie 2015

"I-am dat aur pentru fier"




           In 1813, regele Frederik  W. al lll-lea al Prusiei era falit din cauza razboaielor purtate.  Intr-o sclipire de geniu, a ordonat confectionarea  unor cruci mici din fier,  bune de pus la reverul  hainei, pe spatele carora scria „I-am dat aur pentru fier. 1813”. Apoi a cerut femeilor bogate din tara sa-si doneze aurul in schimbul acelor cruci. Femeile s-au inghesuit sa-si arate devotamentul si respectul fata de regele lor cu atata entuziasm, incat a luat nastere un ordin, Ordinul Crucea de Fier.
          Iata deci ce inseamna, ca popor, sa ai incredere in conducatorul tau, iar ca si conducator sa poti conta pe supusii tai. Iata deci ce inseamna sa ceri dand ceva in schimb, la fel de valoros. Iata si cat de departe suntem de aceste concepte, cum conducatorii nu-si merita poporul si cum popoarele nu-si merita conducatorii.

Un comentariu:

  1. Iata ce insemna sa ai incredere in conducator acum 200 de ani ! Ia sa se duca acum dna Merkel sa le ceara la concetatene aurul personal contra niste cruciulite de metal ordinar sa vedem ce iese !

    RăspundețiȘtergere