luni, 13 octombrie 2014

Teoria schimbarii nedorite

           Hai sa ne gandim bine. O situatie nu se schimba atunci cand place prea multora asa cum e. Cand place majoritatii.
           Cati ani au trecut de la revolutie? Prea multi si s-au schimbat prea putine. Pentru ca s-au gasit mereu minti sclipitoare care sa influenteze opinia publica in directii profitoare. Iar opinia publica poate denatura rapid simtul realitatii celor putini ramasi cu mintea intreaga.
           Dupa cum stim, romanul, prin prisma conditiilor sale sociale, e ieftin. Invatat cu grija zilei de maine, nici la viitor nu se prea gandeste. Mai mult invidios decat altruist, nici de vecini nu prea-i pasa. E fragil, deci maleabil. Si are o singura valoare la care se raporteaza: banul.
           Lucrurile nu se schimba pentru ca situatia actuala e propice achizitionari nejustificate si fara efort a banului. Tu, ca cetatean onest cu standarde de viata normale, ai vrea stoparea coruptiei prin transparenta si respectarea legii. Dar oare vecinul tau politist vrea asta? Dar padurarul? Dar consilierii? Dar prietenii politistului? Dar nepotii padurarului? Dar vecinii consilierului? Dar profesorul care preda desi nu are pregatirea necesara? Dar functionarii din institutii care ocupa posturi prea complicate pentru inteligenta lor, dar totusi sunt platiti bine? Dar familiile acestora? Pai nu e bine sa ai mama, tata, sora, frate, verisor, etc intr-o primarie? E bine, ii sustii iar pe tine te sustin prietenii tai, care stiu ca tu, prin acolitii tai din primarie, i-ai putea ajuta candva.
          Intelegi ideea? Romanul nu-si ia ca punct de referinta legea, care-i face pe toti egali. Romanul se uita la functie, pentru ca functia face diferenta intre cei care respecta legea si cei care nu.

5 comentarii:

  1. Chiar vorbeam cu colegii pe perioada dinaintea revolutiei . Din punctul meu de vedere sunt schimbari . Inainte aveam bani si nu aveam ce cumpara cu ei , acum avem prea multe de cumparat dar bani mult prea putin pentru a putea cumpara .
    Coruptia v-a exista mereu , este mult prea avansata ca sa mai putem lupta impotriva ei .

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu confundam totusi coruptia cu nepotismul si networkingul.

    RăspundețiȘtergere
  3. cum adica nu s-a schimbat nimic de la revolutie? s-au schimbat foarte multe in ... rau

    RăspundețiȘtergere
  4. Păiii... mi se pare normal, corect.
    Nuș' ce vrei tu frate... vrei egalitate, fraternitate totală?
    Cam cum zicea Robespierre:
    "Liberte, Egalite, Fraternite ou la Mort"?

    Ca să stîrpești corupția, să instaurezi egalitatea în fața legii implică măcel serios, cum a remarcat și Saloth Sar:

    "We will burn the old grass and the new will grow."

    Ești sigur că asta vrei?

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar crezi ca vrea cineva ? Poate ar fi interesant sa inceapa prin a nu mai da spaga omul de rand , poate incepe prin a avea curiozitatea da a afla care ii sunt drepturile si apoi sa le ceara. Poate incepe omul de rand sa nu mai incalce el regulile jocului, sa nu mai arunce el gunoi pe strazi, sa se poarte el decent . Ce s-ar intampla daca n-ar mai da nimeni spaga? Dar daca tot mai putin ar renunta la manifestarile gen gibon pe care le vedem mai peste tot? La nivel declarativ toti ar vrea sa nu mai fie coruptie dar legea sa se aplice doar in cazul vecinului nu si al lui .

    RăspundețiȘtergere