sâmbătă, 26 iulie 2014

Tratat despre injurat

         Reiau acest tratat despre injurat pentru ca nu s-a schimbat nimic.
         De ce injuri? Simplu, raspunde la intrebare: DE CE injuri? Vezi contextul in care injuri cel mai des si incearca sa intelegi ce te determina sa o faci. In cazul in care gasesti o explicatie, de genul ma descarc, ma simt barbat, etc, analizeaza incet injuratura pe care ai spus-o. Vezi verb, substantiv si intreaba-te daca chiar doresti asa ceva. Daca nu doresti, inseamna ca vorbesti aiurea de foarte multe ori intr-o zi.
         Oamenii care injura nu stiu sa se exprime. Pentru ca atunci cand spui ceva de fapt exprimi ceva. O dorinta, o atitudine, o stare. Si nu cred ca toti oamenii doresc acelasi lucru in acelasi timp, atat de des. Cred ca de fapt ei doresc sa exprime altceva. Adica ar dovedi cat mai des ca sunt barbati (in cazul femeilor care injura se schimba putin situatia, ele dorind sa scoata in evidenta ca sunt culte), dar nu stiu cum sa o faca. Prin comportament e prea greu, pentru ca asta ar insemna sa si faca ceea ce spun ca ar face. De fapt atunci cand injuri tu stii ca ceea ce spui e imposibil, sau chiar daca ar fi posibil, n-ai face-o si de aceea o spui cu patos si strigand in gura mare. Practic, modalitatea de a expune celorlalti ca esti barbat/independent demonstreaza exact ca nu esti in stare sa faci ceea ce spui ca faci, ca daca ai fi in stare ai face-o fara sa spui asta in fiecare zi a vietii tale de o mie de ori.
        (Sa ne-ntelegem: aici vorbim de injuraturi tipice si notorii, cele in care declari din toate puterile, nu de cazuri in care vreun autor se crede mai artist si scapa cate un cuvant deocheat luat din dictionare.)
         Apoi sunt unii care cred ca a injura e ceva specific romanesc, ca o traditie care trebuie respectata si lasata urmasilor. Nu, nu e. A injura e ceva inutil si injositor, care spune despre tine ca esti incapabil sa exprimi altfel ceea ce simti.
   

16 comentarii:

  1. Zau...si cat m-am chinuit sa scriu completarile la prima editie a acestui tratat, dintre care macar o parte ar fi putut adresa nedumerirea unor eventuali cititori plus o alta parte aducea chiar completari educative posibil utile pt persoanele care inca nu au luat Bacul...macar puteai sa dai si tu un link, sa nu simt ca m-am chinuit degeaba plus sa contribui si tu la imbunatatirea statisticilor de Bac. Comentase pana si bloggerul Blegoo chiar concis filozofic.

    www.raulghiran.blogspot.com/2014/04/scurt-tratat-despre-injurat.html (din 29 aprilie, 2014, in caz ca nu am scris corect linkul)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te-ai chinuit degeaba. Te asigur ca sunt multi care citesc comentariile tale. Eu ti-am mai spus, esti un liant.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar ce a zis Blegoo de l-ai cenzurat ? Te-a injurat in mod necorespunzator ? Zau, nu e frumos sa ne certam pe injuraturi. Plus e bine sa fim atenti cum injuram si in public vs in grup restrans vs singuri. Am explicat pe larg despre eticheta injuratului in public in diverse situatii, si am dat si exemple adecvate in completarile mele la prima editie a acestui tratat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa zicem ca s-a exprimat intr-un mod gresit. N-am tolerat injuraturi aici si nu voi face acum exceptie. In rest, sa fie democratie!

      Ștergere
  5. Lol.
    La așa subiect, așa comentarii, nu?
    Chestia e... de ce n-ai cenzurat doar cuvintele care nu le tolerezi?
    Cele folosite în mod greșit"
    La televizor așa se procedează, nu?
    Pare că funcționează bine mersi, nu?
    Se dă cu "piu-piu-piu", nu?
    Să înțeleg că comentariile mele - ironic/mitocănesc așa cum a fost scrise - n-au valoare de nici o culoare?

    Am folosit diferite expresii în scopul de a ilustra punctul meu de vedere - cele 2 teorii și o blegeală.
    Am dat și note de subsol, fix ca la Harvard.

    Cred că ți-ai făcut un deserviciu ștergând comentariile respective.
    Evident, nu mă deranjează - deorece TU LE-AI CITIT.
    Deci, ai înțeles punctul meu de vedere.

    Ori, ăsta era scopul comentariilor, nu?

    :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vei gasi nici o injuratura pe acest blog pt ca sterg zeci de comentarii care contin injuraturi, unele mai suave decat ale tale. Nu are legatura cu subiectul. E ca si cum stam la tine pe terasa si-mi povestesti o jumatate de ora despre cum nu-ti place fumul si cum nu se fumeaza la tine in casa si apoi cand intram eu intru cu tigara aprinsa. E si Rudolph cu noi.

      Ștergere
  6. Degeaba vorbesti ca un printisor, daca caracterul tau lasa de dorit. Fiecare vorbeste cum are chef, nu inteleg cu ce se injoseste daca mai injura din cand in cand, pana la urma cine are urechi sa auda ce a spus printre injuraturi bine, cine nu, sa fie sanatos. Cenzura-i pentru oameni limitati si plicticosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci asta-i blog de oameni limitati si plicticosi, deci tu, care reusesti sa fii inteligent si interesant prin injuraturi, n-ai ce cauta aici. Si curajos esti.

      Ștergere
  7. Dreptul tău să ștergi orice nu-ți convine.
    Punctul meu rămâne:
    De ce nu cenzurezi la genul
    [......]
    orice chestii pe care le consideri "injurioase"?
    Nedemne de publicat, etc?

    Comentariile mele conțineau (dincolo de înjurături) diferite puncte de vedere - sprijinite prin trimiteri la studii științifice.
    Aș fi putut să autocenzurez - cum am făcut aici:
    http://www.blomamaind.info/o-zi-frumoasa-si-tie.html#comments
    Dar acolo era bloagă de fimee cu copii mici - nu glob serioz, filozofic ca aici.

    Să ștergi tot ... fără să consideri argumentele... e ceva care se reflectă negativ la tine, ca autor al postului intitulat:
    "Tratat despre înjurat"

    O să mă distrez citind zero comentarii la al treilea post despre înjurături.


    Un fel de "discutăm despre sex, dar șterg comentarii cu referință la vagin și penis".
    Succesuri.

    RăspundețiȘtergere
  8. Citat:
    "...sterg zeci de comentarii care contin injuraturi, unele mai suave decat ale tale. Nu are legatura cu subiectul..."

    Da.
    Subiectul fiind...?
    Mai zi, că e distractiv deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discutia asta n-are legatura cu subiectul. Sterg comentarii de cand am inceput blogul.

      Ștergere
  9. Uneori injur ca sa nu fac ceva mai rau, de ex sa pocnesc pe careva. Injuratul imi dauneaza propriei imagini, dar prefer aceasta forma de automutilare sociala decat mutilarea unui obiect extern.
    Plus, injuratul semnalizeaza ca rabdarea omului e la final.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce n-au inteles domnii de mai sus e ca eu vorbeam despre injuraturi in exprimarea curenta.

      Ștergere
  10. Să cităm, românește, așadar:

    "În acest sens, instanța remarcă în primul rând atitudinea jignitoare avută de către inculpat, ulterior producerii accidentului rutier, la adresa memoriei persoanelor decedate din culpa sa, atitudine care nu poate fie cauţionată de faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice sau sub șocul evenimentelor petrecute. Sunt sugestive următoarele afirmații ale inculpatului: "ma p.. pe ei de morti, nu sunt eu de vina", "imi pag p... in ei de morti că eu oricum plec in Olanda că am bilet de avion luni", insulte care au fost proferate în mod repetat la adresa persoanelor decedate."

    http://www.evz.ro/judecatorul-a-fost-oripilat-de-smecherasul-cu-bmw-care-a-ucis-doi-oameni-un-individ-lipsit-de-moralitate-de-compasiune-fata-de-semeni-si-posibil-si-fara-remuscari.html

    Iată o exprimare curentă, dom' Raul!
    :-)

    RăspundețiȘtergere