marți, 29 iulie 2014

Depresia, ca stare a societatii

            In acelasi timp in care o parte din Romania avanseaza lent multi romani se zbat inca in saracie. Saracia e mentinuta de sistem cu scopul de a evita civilizarea prin educatie.
            Problema cea mai grava rezultata din acest chin de a trai bine intr-o lume grea e depresia. Depresia nu ca boala, ci ca stare de spirit. Depresia care nu se vede din cauza mastilor dar care se simte. In familii. In societate. Pe langa aspectele fizice, depresia se evidentiaza prin lipsa de respect fata de tine insuti. Prin auto-condamnare. Intrand in acest ritm, implicit dispare respectul fata de ceilalti. O societate in care indivizii nu se respecta sta sub semnul haosului.

14 comentarii:

  1. Atunci cand am revenit acasa din UK am observat cel mai bine aceasta stare depresiva de la noi. E o diferenta enorma intre noi si cei din occident. Ei sunt mai relaxati, in timp ce noi mai mereu suntem crispati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu nu stii ca toti cei care o duc bine sunt fericiti si relaxati pentru ca ne-au furat pe noi, romanii? De aia ei au si noi nu. :)

      Ștergere
    2. Exact asta ma dispera si pe mine de fiecare data cand revin in tara dupa o iesire in afara: amaraciunea, mohorala, depresia aproape palpabile.

      Ștergere
  2. Sunt in total acord cu tine pana la un punct numit educatie. Cand e vorba de educatie nu numai autoritatile trebuie sa faca ceva ci intreaga societate si mai ales fiecare individ . Daca in constiinta colectiva nu e clar ca educatia reprezinta cel mai de pret bun, daca indiferent cat ai bate moneda pe acest subiect oamenii isi gasesc cu totul alte prioritati si efectiv nu se opresc nici macar o secunda din alergatura lor sa cugete la acest aspect, cand nu mai exista nici un fel de gandire de perspectiva, cum faci sa-i educi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ne putem auto-educa, dar cand traiesti intr-o lume in care educatia nu e conditie a civilizarii, ci din contra, motivatia lipseste.

      Ștergere
  3. Romanii nu sunt mai depresivi, sunt niste sadici idioti care nu suporta fericirea pe chipul altuia. D-aia au moacele astea triste mereu, sa nu creada lumea ca o duc bine si sa le ceara ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ceilalti au acel zambet larg pe fata ca sa creada lumea ca o duc bine.

      Ștergere
  4. De cand ai publicat acest articol, nu mai prididesc cu cautatul si rasfoitul critic re calitate a unui noian de articole de epidemiologie si sanatate publica pt a vedea daca ce scrii tu acolo reflecta cumva o realitate alarmanta care trebuie adresata de urgenta, fie si doar printr-un comentariu cat de cat on topic, sau daca e ok sa divagam cf diferite perceptii subiective personale in
    continuare. Inca nu am ajuns la o concluzie definitiva, insa sa stii ca ma simt deja asa de epuizat incat nu mai am nici un chef de nici o depresie, nici in legatura cu mine, nici in legatura cu altii, chiar indiferent de nationalitate, cultura, varsta, sex, profesie, orientare sexuala, afiliatie politica sau religioasa, si m-am decis ca e mai usor sa ma ocup de horoscoape decat sa mai studiez pana ma apuca durerea de cap si ameteala bazat pe temele propuse de tine. Esti cu adevarat un blogger lipsit de empatie fata de cititorii lui, nu pui si tu o poza cu un boboc de rata beat din cand in cand, asa ca bloggerul Javra, sau, hai, macar si cu o pisica suferinda de maladie obsesiva-compulsiva asa ca bloggerul Rara Avis, sa ne mai gandim in mod mai relaxat si la alte chestii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa ne salveze horoscoapele atunci! E greu sa gasesti boboci de rata sau pisici care sa nu aiba in jurul lor oameni depresati.

      Ștergere
  5. Fiecare din noi se straduie sà construiascà o imagine de sine bazata pe ceea ce mediul inconjuràtor, ca o oglinda, ne restituie. De aceastà imagine de sine face parte valoarea personalà. O càntàrire realistà a valorii noastre personale ajutà sà ne adaptàm situatiilor dar si sà TINEM CORECT in considerare si pe altii...totul depinde de contextul social, economic, si nu in ultimul rànd cultural!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am auzit ca orasul Cluj a iesit pe locul 1 la orase ecologice din Romania. Sper ca macar populatia legata de el sa fie mai putin deprimata. Eu personal nu am fost niciodata la Cluj insa am o parere buna despre calitatea invatamantului din acest oras, desi depinde si de elevi. Printre elevii si studentii si ucenicii demni de role-model din Cluj, (indiferent de daca unii din ei or fi fost deprimati uneori, ca doar mai bine de 20 % din populatia generala poate trece printr-un episod depresiv chiar real de-a lungul vietii lor), putem aminti pe,
    -dna Tissa David, creatoare celebra de desene animate, care a fost a 2a femeie din lume care a creat si regizat un film de desene animate de lung metraj in 1953
    - dl Janos Bolyai, matematician de renume mondial care a participat in moduri esentiale ls fondarea geometriei non-euclidiene, si a daruit numele lui si unui crater geografic real de pe Luna, (satelitul Terrei),
    - dna Agnes Esterhazy, actrita al caruit talent a fost remarcat de insusi viitorul regizor al filmului Casablanca, dl Michael Curtiz, atunci cand a regizat in 1923 filmul Tanarul Medardus si dna Esterhazy a jucat rolul principal Elena
    - dna Ruxandra Cesereanu, poet, scriitor si critic literar
    - dl Ibrahim Muteferrika, diplomat al Imperiului Otoman, istoric, economist, asyronom, enciclopedist si tipograf care a introdus o masina de tiparit in alfabet arab la trecerea dintre sec 17 si 18,
    -dl Bela Karoly, antrenor renumit de gimnastica sportiva feminina,
    -Matthias Corvinus, rege al Ungariei si Croatiei in sec 15,
    -dl Florin Piersic, actor renumit cu o tinuta profesionala admirabila demna de emulat
    - dna Magda Frank, sculptor modern, ale carei opere sunt expuse si la Muzeul National din Paris si la Muzeul National din Buenos Aires,
    - dl Abraham Wald, matematician care a lucrat in teoria economica a luarii de decizii

    si multi altii, insa am mentionat unii care poate au studiat meserii asa mai interesante decat blogger

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. L-am mentionat pe regele Ungariei si Croatiei pt ca totusi a fost prieten cu Stefan cel Mare plus a contribuit sa civilizeze si sa aduca democratia moderna si in randul atator amarati din Ungaria, si Slovenia, le-a dat si joburi, I-a invatat sa plateasca impozite, zau, daca nu era el, nici acum nu intrau in UE asa erau de inapoiati, si daca nu era el, acum nici nu exista lb maghiara si se vorbea lb ceha la Budapesta, plus nici nu ar fi existat povestea Mateias Gascarul, poate ii zicea Kundera Gascarul sau cine stie cum ii zicea.

      Ștergere
  7. depresia e o boala. Se trateaza - doar sa vrea pacientul, efortul e mare (de la pacient).
    Atmosfera depresiva e altceva, in Romania e mentinuta de presa, dar si de lene.

    P.S. nu are nicio treaba cu educatia, asta vine din familie. Sa dau vina pe stat si institutii ca am copil needucat este culmea lenii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt de acord ca educatia primara tine doar de vointa parintilor.

      Ștergere