vineri, 20 iunie 2014

Zarul

        Ieri dimineata am iesit cu intarziere si in graba am rupt cheia in zarul de la usa. Mi-am luat zi libera ca sa rezolv problema si m-am dus direct peste drum, la vecinul caruia I se duce vestea ca se pricepe la toate.
       -Stiti... am o problema cu usa.
       -Se rezolva, zise meseriasul impingandu-ma spre atelier.
       -Pai nici nu v-am spus ce are...
       -Se rezolva si asta...
       Era deja la mine in curte si infigea o surubelnita in gaura cheii.
       -Trebuie alt zar, zice. Asta-i mort.
       -Bine, ma duc sa cumpar.
       -Nu, nu, am eu. Nu te misca.
        S-a intors rapid cu un zar. Dupa cateva incercari cu surubelnita a plecat si s-a intors cu o trusa de scule. In 5 minute a montat zarul cel nou dar si-a dat seama ca nu are chei, asa ca a plecat iar si s-a intors cu un manunchi de chei. A durat o vreme pana a gasit-o pe cea potrivita. Insa limba zarului cel nou nu se potrivea in tocul usii. A plecat iar nervos si s-a intors cu o cutie plina de zaruri. A masurat si a schimbat zarul cu un altul, reluand cautarea unei chei potrivite. Nici acest zar nu se potrivea in tocul usii. A inceput sa injure.
        -Ma duc sa cumpar un zar, cu tot ce trebuie, ii spun.
        Nu ma lua deloc in seama, ca si cum nu eram acolo, cauta frenetic printre scule. A plecat iar si s-a intors cu un flex si o masina de gaurit si a inceput sa taie in tocul usii. Praful si scanteile intrau fara rusine in casa. Omul era in transa. Intr-un tarziu a terminat, dar gaura facuta era atat de mare incat usa nu mai statea inchisa nici macar cu cheia. Eu tremuram, meseriasul se scarpina in cap cu surubelnita. A impins sculele cu piciorul intr-un colt si a plecat. Nu s-a mai intors in ziua aceea.
        M-am trezit dimineata devreme in zgomot de santier. Vecinul se chinuia sa intre pe poarta cu o usa in spate.
       -Schimbam usa.
       Atat a spus si s-a apucat de lucru, fara sa-mi dea drept la replica. Cum nu mai puteam suporta, am plecat, M-am intors cam dupa doua ore. In locul usii era un gol mare. De fapt tot peretele nu mai era, doar o gramada mare de moloz. De undeva din casa meseriasul imi striga:
      -Era prea mare usa!

Iata de ce spun ca e bine sa avem grija la detalii si sa nu ne grabim.
   

3 comentarii:

  1. Probabil ca vecinul tau chiar si-a dorit sa fie rapid.
    Eu il apreciez, imi plac astfel de oameni. In general ai si ce discvuta cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))
    Asta e fabula, nu e real. Un fel de a spune.

    RăspundețiȘtergere