joi, 29 mai 2014

La ce ne raportam

             
                Thierry e ...special. A fost luat dintr-un orfelinat si crescut intr-o familie de francezi. Are o viata normala, lucreaza in afacerea acestora. Are apartamentul lui, banii lui. E perfect sanatos dar cu o lipsa grava de personalitate, din cauza conditiei de orfan si a unui sef dur. El stie ca nici nu poate si nici nu are voie sa gandeasca singur si asta il face extrem de supus. Si-a cultivat in minte aceasta conditie atat de mult incat lasa impresia ca e putin retardat. Efortul de a face lucrurile bine, cu scopul de a fi apreciat il streseaza intr-o masura atat de mare incat se intoarce impotriva lui si astfel uita des lucruri sau nu se concentreaza suficient. A ajuns astfel sa fie catalogat de toata lumea ca fiind cu probleme psihice.
                Thierry mi-a fost subaltern multi ani. Eu am lucrat impecabil cu el, i-am lasat timp sa gandeasca, nu l-am stresat, nu l-am certat, l-am scos in oras, l-am invitat la cina. Excluzand lipsa de personalitate exprimata prin frica de orice l-am gasit perfect normal, ba chiar amuzant.

                In fiecare an Thierry pleaca in concediu, cu diferite grupuri organizate. Anul trecut s-a ocupat nevasta sefului mare de concediul lui si l-a inscris, printr-o lipsa corecta de informare , intr-o asociatie care se ocupa de integrarea persoanelor cu dizabilitati. O actiune imensa, la nivel national, care strange persoanele cu probleme din toata Franta si le asigura o vacanta bine pusa la punct, cu asistenti la fiecare 3-4 oameni, cu medici, consilieri psihologici, cu instructori de sport, nutritionisti, etc. E impresionant sa vezi zeci de autocare pline cu mii de oameni handicapati fiecare in felul lui. Dupa cum am spus, Thierry a ajuns printre ei dintr-o greseala, fapt remarcat imediat de personalul fundatiei. S-au uitat la el, au discutat cu el, mergea drept, vorbea corect, gandea bine, asa ca l-au pus ...sef de grup. Nu seful autocarului lui, ci seful grupului din zona de sud-est a Frantei. Era responsabil cu imbarcarea lor, cu numaratoarea, cu starea lor. Si-a mentinut brav functia pana la intoarcere, timp de 3 saptamani. Ba mai mult, s-a intors mai increzator, mai responsabil, mai sigur pe sine.

               E bine ca atunci cand stabilim sabloane sau elemente de comparatie, sa avem in vedere lumea din care facem parte. Pentru ca s-ar putea sa ne raportam gresit lumii din care facem parte. Bogatii sa fie bogati doar in comparatie cu cei saraci, iar cei saraci sa fie saraci doar in acceptiunea bogatilor. S-ar putea ca mandria justificata in lumea ta sa fie privita cu dispret dintr-o alta lume la fel cum modestia blamata in lumea normala sa fie de fapt apreciata de catre cineva ...anormal.

8 comentarii:

  1. Ma bucur pt prietenul tau Thierry. Intr-un final si-a gasit increderea in sine. Si tot el e dovada ca expresia romaneasca "prost de bun" face parte din patrimoniul cultural international.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai Thierry asta imi pare simpatic si mie ca zici ca are fobii de mai multe lucruri decat tine care ai doar de cutii de conserve sau decat mine care am doar de pisici. Un om multiplu fobic e intotdeauna un om interesant plus mai comun deci relativ mai normal decat mine sau tine cu cate o singura fobie fiecare, nemai vorbind ca are un prognostic mai bun decat tine, cf parametri descrisi de Iancu si colegi in 2007, deci nu vad de ce nu I s-a spus asta de catre cei din jur astfel incat sa aiba o mai buna incredere in sine de la bun inceput.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. e bine ca il ajuti sa socializeze, dar ai grija sa nu il inviti la o cafea, sau mai rau, la un bar, ca sa nu-i strici echilibrul si sa nu-i inrautatesti prognosticul. Nu trebuie sa fii invidios pe el ca are un prognostic mai bune decat tine ! Si tu poti sa-ti imbunatatesti prognosticul daca te feresti de alcool, daca nu cazi prada unor tulburari afective, daca incerci sa ai un venit ca lumea cat de cat regulat, si daca nu te decizi sa-ti schimbi sexul inainte sa ajungi la varsta mijlocie, cf Stinson si colegi tot in 2007. Vezi ce faci tu tendintele la depresie si la nervi sub stress, ca alea reprezinta factorul tau de risc cel mai mare, Thierry nu pare a se lupta cu asemenea tumult emotional ca tine, asa ca re el nu ma ingrijorez eu prea mult, (cu exceptia daca nu cumva are niste obsesii sau perversiuni mai grave de care nu stii tu, de gen ca risti sa citesti despte ele in ziare la un moment dat si sa-ti creasca tot tie tensiunea, zau ca daca devii si hipertensiv in afara de fobic si instabil afectiv, nu se mai poate garanta nimica re vreun prognostic). Un exercitiu ff util plus placut si pt noi, fanii tai, (ca eu personal tin cu tine mai mult decat cu Thierry re prognostic, ca eu tind mai mereu sa tin cu underdog-ul daca vine vorba de vreo competitie), ar fi sa mai continui sa postezi poze cu ronduri giratorii, ca mie mi se par ff linistitoare de anxietate atat pt tine cat si pt mine in comparatie cu alte articole de blog despre catastrofe.

      Ștergere
  3. Ha ! Se vede ca destinul lui Thierry l-a condus la locul potrivit deoarece chiar numele lui, imprumutat in lb franceza veche din lb germana veche, inseamna "leader de oameni" !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus si pe tine te-a dus la locul potrivit ca sa-l intalnesti pe el pt ca Raul inseamna sfatuitorul/consilierul lupilor, si el e asa poate ca un lup, mai mic desigur, insa totusi mai salbaticel si mai retras/singuratec !

      Ștergere
  4. Fiecare are un rost ascuns pe aceasta lume, depinde de fiecare sa descopere ceea ce are de facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce chestie..m-am uitat din curiozitate sa vad ce inseamna Traian si se pare ca nu se stie, si desi desigur e un nume folosit de romanii antici, totusi originea si semnificatia numelui par
      cu adevarat necunoscute ! Ca nu e o origine etrusca, nu e nici latina, nici celta, nici ce se mai stia despre alte nume din diverse limbi de pe atunci. Exista o vaga posibilitate ca sa fie legat de frigianul Troia (cetatea numita astfel venind de la numele unui rege frigian Tros si lb frigiana fiind inrudita cu greaca) insa nu pare
      ceva ff probabil, plus nu se stie nici ce inseamna Tros. Am mai aflat ca multe nume ff vechi chiar grecesti sau si troiene/frigiene sunt chiar asa cam necunoscute re ce inseamna, nu par asa legate de vreo trasatura de caracter sau o activitate, de ex cum ar fi Marcus sau Ulpius sau Gaius, ca de ex nume folosite la vremea romanilor antici...dar desigur si lb latina este mult mai cunoscuta, exista si surse scrise si comentarii...despre lb frigiana se zice ca semana cu greaca antica pt ca a zis un grec antic asta...dar cine naiba stie...ca de ex si in zilele noastre lb finlandeza e clasificata alaturi de lb ungara dar nu exista absolut nici o legatura intre aceste limbi, doar le-au pus asa in aceeasi oala pt ca habar nu aveau unde sa le clasifice ! Chiar eram curios daca tu ai incercat sa afli mai multe despre o posibila origine lingvistica si semnificatie a numelui Traian si sa ne zici si noua (desi nu e obligatoriu, e doar asa din curiozitate).

      Ștergere
  5. Interesantà poveste! si eu am tendinta de a incuraja si trata bine persoane considerate de altii "proaste". Motivul ar fi cà poate vreau sà compensez timideta fatà de altii mai inteligenti decàt mine...
    In orice caz fiecare comunitate are specificul ei politic, cultural, sànàtate, care ar trebui luatà asa cum e de alte comunitàti.
    Mà mai uit la televizor càteodatà si mà linistesc cànd vàd cà existà comunitàti care iau viata cu calm, intelepciune, fàrà prea multe lucruri materiale care la urma urmei mai mult te incurcà.
    Interesanta povestea

    RăspundețiȘtergere