luni, 25 februarie 2013

Romanii, tiganii si politia

             Unul dintre cei mai mari tigani din vest-ul tarii a murit. De fapt, tatal celui care a cumparat mai multe cladiri vechi declarate monumente in centrul Timisoarei.
             Inmormantarea de la Timisoara a fost una cu fast. Cu atat de mult fast incat circulatia prin centru a fost blocata pentru mult timp. Soferii n-au avut ce comenta, tiganii si-au etalat masinile linistiti, in timp ce cativa politisti de la rutiera stateau ascunsi in parc. Exact, se rugau oamenii de ei sa vina sa faca putina ordine, insa acestia se piteau pe aleile parcului.
             Concluziile sunt clare. Politia e la picioarele lor, la fel ca justitia si ca politica. Da, la picioarele tiganilor. Pentru ca "...Țiganii stăteau în barurile lor, nu veneau cu românii. Acum vin cu românii. Dacă românii sar și îi bat, îi bagă în pușcărie pe români. Țiganii îi dau bani comandantului poliției. Sunt mulți țigani care îl mituiesc pe comandant. Nuțu, regele șiganilor pe Huedin, este în mână în mână cu ăla (n.red. șeful poliției) și cu procuroarea, tânăra... (Sursa)

22 de comentarii:

  1. Avea dreptate Mihai Bendeac in scrisoarea lui!
    Uite aici:
    http://mihaibendeac.ro/2009/05/scrisoare-deschisa-cocalarului-roman.html
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi avem dreptate, prea putini avem putere. Tiganii au putere, deci isi cumpara dreptatea.

      Ștergere
  2. Pai asa o sa fie si in Londra cand va muri Regina, nu? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nope, doamna in chestiune este incoruptibila :D.
      Ce voiam sa zic este ca si tiganii au personalitati si personalitatile lor au dreptul sa fie tratate cu la fel de mult tam-tam si bal pe cat le cere obiceiul. Macar pe cat au parte cele ale majoritatii romanesti, ca doar si tiganii, va place sau nu, sunt cetateni romani si UE. La fel si daca era vreo personalitate a minoritatii unguresti sau sarbesti. Daca murea vreun poet/politician/orice "national" roman se mai supara lumea ca trecea cortegiul pe acolo si blocheaza circulatia? :D Eu parca bag mana in foc ca era raportat ca un gest "de respect". Acum ca poporul roman are de multe ori bun-simt si nu considera ca un anumit "simbol national" merita tarat prin centrul orasului blocand circulatia, asta e altceva. E o diferenta culturala. Tiganii fac chestii cu mai cu tam-tam decat romanii. Ca asa le e firea si zestrea nationala.
      Desigur poti argumenta ca respectivul cortegiu n-a fost aprobat de primarie deci era ilegal (cum banuiesc ca era). Dar acum ce erau sa faca politaii aia, circ? Sa inceapa sa ii urmareasca pe aia din cortegiul funerar ca-n filme cu girofaruri? Sa indeparteze corpul delict (adica sicriul de mahon) in aplauzele natiunii? Doi parliti de la circulatie? 6 parliti? 10 parliti? Si asa era circ...iti dai seama ce era daca incepeau sa-si puna pirandele rochiile in cap si sa arunce cu prunci in timp ce 6 politai trageau sicriul aluia in plina strada ca sa "elibereze circulatia", toate asta in aplauzele trecatorilor? Manca Coana Europa seminte o luna la asa o stire...zau asa. Bineinteles ca nu s-au bagat :). Bravo lor ca nu. Nu transformi tantavaiul in circ si mai mare decat daca iti iese ceva. Si ce iesea era nasol.

      Ștergere
    2. Nu, e vorba despre cum abordeaza tiganii situatia. Fara urma de respect, de bun simt sau de frica. Ei stiu ca sunt cei mai tari. De ce? pentru ca in cazul lor nu se aplica legea. Cortegiul era ilegal, daca ar fi cerut aprobare ar fi obtinut-o. Dar ei nu au nevoie, ei isi fac singuri legea. Aici e problema. Ca toata lumea ii lasa sa fie mai presus de lege. Eu cred ca exista intelegere in Ro intre etnii. \Cu vorba buna, cu respect reciproc. Dar cand unii anuleaza orice sansa de intelegere, pe considerentul "noi avem sabie", nu e bine.
      Da, Politia ar fi trebuit sa intervina. De aia se numeste Politie, de aia au facut scoala si pregatire. Dar sunt platiti sa taca.

      Ștergere
  3. Am făcut facultatea în Timișoara și pe atunci era oraș cultural, artistic, muncitoresc, dar nu oraș de țigani.
    Să le fie rușine celor care permit așa ceva orașului în care a pornit Revoluția!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm...eu cred ca problema e pusa gresit. Cina a luat spaga? Comandantul politiei? Atunci e infractor la fel cu cel care adat spaga. Unde e legea? Nu exista legi? Sau alea sunt pentru oamenii cinstiti? Ce daca tiganii aveau masini? Foarte bine. Daca erau ale lor, in regula. Daca erau furate cine trebuie sa se ocupe de problema asta? Daca tiganii sunt asa o forta in tara asta eu zic sa ii angajam sa ma faca o revolutie. Nu pot sa cred ca asa gandesc romanii. Eu cred ca legea trebuie aplicata si respectata si atuci tara va arata altfel. Nu inseamna ca daca sunt romani criminali, hoti,violatori, evazionisti, corupti toti romanii sunt la fel. La fel e si cu tiganii. Nu toti fura si fac camatarie ori mai stiu eu ce. Eu nu accept sa fiu tributara unor clisee de gandire. Azi ne enervam pe tigani. Maine pe unguri. Apoi pe sasi ori secui. Dupa aceea pe moldoveni ori olteni. Apoi restul lumii pe noi. Chiar asa de naivi suntem si de incuiati in mentalitati retrograde?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legile sunt pentru oameni cinstiti.
      Nu e logic ca tiganii fura si inseala? E logic si demonstrat. Stiu, sunt 2-3 exceptii, si aia fura dar sunt mai destepti.
      Din pacate tiganii sunt o forta in Ro. Si va fi din ce in ce mai rau. Pai daca au pus mana pe cladiri-monument.

      Ștergere
    2. Raul, vrei dezbateri amanuntite pe tema asta, cu cladirile de patrimoniu? Am o gramada de exemple sa vezi cati romani au intrat in posesia lor. Dar cate fabrici au fost vandute pe nimic catre niste potentati politici? Dar cum este vanduta tara asta, bucatica cu bucatica, acum catre personaje si interese obscure din afara? Si nu sunt tigani. Hai fii serios. E vorba de coruptie intitutionalizata. O mafie economica, asa cum imi spunea un jurnalist italian, si care e mai rea decat mafia lor. Povestile cu etniile sunt scorneli ale serviciilor ascunse care vor destabilizare. Recent a fost ceva cu secuii. Acum cu tiganii. Ma intristez sa vad ca romanii pun botul la toate prostiile. Isi merita soarta atunci.

      Ștergere
    3. Cum as putea sa ma insel cand stiu exact ce fac tiganii? Cum as putea sa fiu de acord ca cineva fara scoala si fara job sa se dezvolte si sa se instaleze cu forta in parcul meu? Pentru mine om e cel care respecta legile societatii si ale umanitatii. Cine fura cu japca si cu forta nu e om. E normal ca exista cateva exceptii. Tiganii au facut multa rusine Romaniei si inca fac. Paradoxal, ei o duc bine si noi suportam.

      Ștergere
    4. Politicienii nu o duc bine? Dar acolitii lor ale caror afaceri le sustin, dar politistii si altii din institutiile statului care iau spaga? Pe aia nu te revolti. Eu nu am treaba cu nimeni, indiferent de ce etnie e. Am treaba cu infractorii, indiferent ce functie ori statu cosial au. Asta e diferenta.vrem sa fim tratati cu rescpect in afara, ca minoritate ori emigranti dar noi, in tara nu stim sa facem lucrul acesta. Si aici sunt mii de emigranti. Unii fac probleme. Politia face descinderi si ii aresteaza imediat. Aici nu sta nimeni la tocmeala. Si politistii nu iau spaga. repet. E o problema pusa gresit. Am prieteni tigani, turci, arabi, francezi, italieni, germani, englezi. Sunt oameni onorabili. Dar exista la toate natiile astea si altii care fac probleme. Daca au pus mana pe cladiri de patrimoniu, erau abandonate orice? Cine le-a dat? Eu cred ca statul e de vina si nimeni altul prin institutiile sale corupte. Daca sunt 2 milioane de tigani in Romania si 1,4 milioane de tigani comit infractiuni, cei 1,4 mil sa fie arestati si sa se supuna legilor. Adica ce mesaj ar putea primi orice tigan din Romania? Indiferent ca esti corect, muncitor, cu carte, cu situatie, nu conteaza, ca tot tigan imputit esti? Eu nu gandesc asa. Asa cum nu fac discriminari intre sexe, ori intre persoane cu alta aparteneta religioasa, ori mai stiu eu ce. Eu analizez fiecare persoana in parte. Nici macar nu o judec pentru ca, cine mi-s eu? Cum pot eu judeca pe altul, cand stiu ca sunt departe de a fi perfecta? Din respect pentru prietenii mei care nu au avut sansa de a avea sange albastru, romanesc, nu am sa mai comentez la aceasta postare.

      Ștergere
    5. I-am acuzat in nenumarate randuri pe politicieni si pe afiliatii acestora. Si pe toti cei care fura. Si voi acuza in continuare, indiferent ca-mi sunt vecini sau prieteni.
      In cele 2 cazuri de fata e vorba despre tigani si despre politie. Mi se pare normal sa-i acuz din moment ce ei impun legea lor, o lege a pumnului si a banilor.
      Si eu am prieteni tigani, prieteni foarte buni. Dar au inteles ca apartenenta la societate se face pe baza unor reguli ce trebuie respectate. Nu am zis nimic despre cei care respecta regulile civilizatiei. Am ceva cu cei care considera ca au dreptul sa omoare. Am ceva cu cei carora nu le pasa de cei de langa ei. Indiferent ce natie sunt.
      Se poate ca ai inteles gresit. Uite, ca sa ne-ntelegem, ti se pare ca tiganii din articol sunt de laudat? Nu raspunde.

      Ștergere
  5. Adica tu propui re-segregare in baruri separate, la fel ca acel comentator din pubic pe care il citezi ? Cum ai dori sa implementezi asa ceva ? Daca e vorba de o simpla dezordine publica in orice bar, segregat sau nu, asta e totusi raspunderea Politiei. Daca Politia e corupta, asta e treaba departamentului de Afaceri Interne al Politiei sau chiar a SRI-ului. Vrei sa spui ca SRI-ul nu isi face treaba in mod optim in Romania ? Asta zice si pe la TVR. Eu de fapt nu am inteles care este tema principala a acestui articol. Re-raportarea opiniei TVR ? Eu, ca cititor al acestui articol, ce ar trebui sa inteleg, eventual sa si comentez, ca sa fie on-topic ? Daca TVR sau in general mass-media din Cluj linkata isi fac treaba in mod optim sau competent sau macar minim util ? Sau ce anume ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai stai, off-topic intreb si eu, de cand e o problema pentru mine sau tine sa fim off-topic? De unde interesul subit pentru on-topic? :D.

      Ștergere
    2. @Vladimir :))
      @Rudolph: eu nu stiu de unde ambitia asta la tine sa insisti ca politia si SRI isi fac treaba in RO. Tu habar nu ai ce se intampla in Romania, sub nasul si cu incuviintarea politiei. Exact asta e tema principala: politia si justitia corupta.

      Ștergere
    3. @ Raul: Da, cred ca ai dreptate, eram eu probabil distrat + ca de obicei neatent si superficial, de fapt tema justitiei si a politiei corupte din Romania este si tema dl John Kerry de la US Dept of State si si mai mult a baronesei Nicholson de altfel, niste persoane carora chiar le pasa asa de mult de tine incat ai putea sa ti-i alegi drept imagini de tip mama si tata, sau, hai chiar unchi si matusa favoriti, in caz ca te simti singur vreodata si in nevoie de sprijin si ghidare parentala, care nu strica de altfel niciodata, deoarece si eu recunosc ca nu am fost indeajuns de atent la ce au avut sa imi comunice cu adevarat util parintii mei si unchii si matusile mele de-a lungul intregii mele vieti. Zau, numai bunicul ma trimetea mereu la joaca si nu dorea sa-mi comunice nimica asa special mie personal in afara de politica lui principiala, "copiii trebuie sa se joace, si daca le e foame sa manance ce or vrea din ce or avea cand or vrea."

      Ștergere
    4. Mie personal de fapt mi-e ciuda mai mare pe subcompetenta mass-mediei din Romania decat mi-ar fi pe sub-competenta Politiei din Romania.

      Ștergere
  6. Nu ar fi avut ce sa faca, deci clar nu aveau de ce sa se bage cativa politisti. Imagineaza-ti ce iesea! Doar e plin youtube-ul de filmulete in care politistii sunt pusi in situatii jenante din cauza ca nu exista respect si sunt mereu in minoritate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar de ce exista armata si jandarmerie? Stii ceti bani intra in astfel de institutii?

      Ștergere