duminică, 17 februarie 2013

Razboi la Uniunea Scriitorilor din Romania, Cluj (petitie)

            Putine sunt lucrurile care merg intr-o directie buna in tara asta. Chiar daca schiopatand, dar merg, exista intentie, exista munca, exista pasiune. E jignitor cand cineva incearca sa strice un echilibru vechi si benefic, de dragul unei functii. Mai ales cand e vorba de cultura, acest domeniu care scartaie din toate incheieturile.
            Uniunea Scriitorilor din  Romania, filiala Cluj, e pe jar, data peste cap de numirea in functia de sef al Revistei Tribuna a lui Mircea Arman, un filosof-jurist care nu prea are la inima nici scriitura, nici scriitorii. Arman e numit in aceasta functie de Consiliul Judetean Cluj. Se-ntelege deci, infectia din politica se vrea in cultura. Problema e ca practicantii vor suporta diferit boala, politica inseamna circ iar cultura arta.
            Acest Arman incepe un razboi nejustificat, la care nu se pricepe. Ataca scriitorii cu jigniri, iar pe Nicolae Manolescu, presedintele USR, pe Gabriel Liiceanu, HR Patapievici si Andrei Plesu ii numeste slugi. Mie asta imi cam miroase a comunism. Cine nu e cu ei, e impotriva lor, indiferent daca acesti oameni resusciteaza non-stop cultura romaneasca.
            Detaliile sunt multe si rele, le puteti citi aici. Problema generala si grava e ca in loc sa scoatem buruienile dintre plante facem invers, la urma urmei o samanta buna intr-un ogor interminabil de balarii si ciulini e nesemnificativa, nu?

           Scriitorii clujeni au initiat o petitie in care ii cer acestui Mircea Arman sa inceteze atacurile la adresa lor. Petitia e aici, puteti semna, spre binele culturii romanesti.

14 comentarii:

  1. Si scriitorii clujeni sunt in tabara cealalta... Clasic romanesc... Avem numai de invatat de la unguri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prefecturii ar trebui sa i se ridice dreptul de a decide sefia unor institutii de cultura!
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare corect si logic ca seful sa fie ales de apartinatorii institutiei in cauza.

      Ștergere
  3. INteresant si tipic romanesc. Am semnat si am preluat si eu petitia pe contul meu de facebook. Nu am prea auzit de Mircea Arman. Poate nu sunt eu foarte informata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, faci un bine culturii clujene si nu numai. Normal ca nu ai auzit, e cam... incognito.

      Ștergere
  4. Raul, daca scriitorii despre care vorbesti sunt cei de care aminteam pe blogul meu, prefer sa ma abtin...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite aici... http://vienela.ro/un-loc-in-care-unii-isi-spala-jegul/

      Ștergere
    2. am raspuns si la tine. da, tu vorbesti despre o mana de oameni-sateliti care graviteaza pierduti si cu nesimtire in jurul scriiturii romanesti. cazul de la e aparte, pe multi dintre ei ii cunosc personal, la fel cum stiu ca si tu ai auzit de Liiceanu, Patapievici sau Plesu. iar cand vine cineva care nu are nici o referinta buna si-i judeca pe oamenii care au muncit, nu e bine.

      Ștergere
  5. Asta e o problema generala in Romania: oameni numiti pe criterii politice sau de sforarii de culise, in posturi in care nu se pricep.
    E drept, oamenii incompetenti, numiti de sus, sunt mult mai fideli celor care i-au numit. Cred ca asta se cauta si acesta e scopul politizarii excesive. Un incompetent va fi intotdeauna fidel celui care l-a numit, caci singur nu poate rezista acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pe acest sistem se merge. Marionete care sa faca circ si sa aduca bani. Exact din cauza asta nu merge infrastructura, turismul, educatia, etc. Au ajuns prostii si meltenii la putere.

      Ștergere
    2. Nu la circ si la bani m-am referit, ci la sprijin in campaniile electorale.

      Ștergere