duminică, 10 februarie 2013

De/spre Om

               
              Totul e superficial, începând de la rugăciunea de dimineaţă până la somnul de peste noapte. Din credinţă şi din cultură a ramas doar numele. Educaţia nu mai contează, pentru că nu mai e condiţie a civilizării. Toate valorile reale sunt perimate iar cei care se mai agaţă de ele rămân în urmă. Legea nescrisă a reuşitei e sfântă si imbatabilă. Deşi e opusul a ceea ce înseamnă sfânt. Bătălia pentru Om se duce cu arme inegale. Şansele sunt inegale.
              Omul e obligat să înţeleagă că apartenenţa la societate se face doar în condiţiile în care respectă cerinţele acesteia. Involuntar îşi schimbă priorităţile. Grav e că aceste priorităţi sunt alese de altcineva. Mai grav e că aceste priorităţi se schimbă atât de rapid, generate de evoluţie, încât nu mai reuşim să ţinem pasul. Şi toată existenţa se reduce la a ajunge din urmă turma, la a nu rămâne pe dinafară, la o alergare care înseamnă bani, timp, energie şi care te duce mereu la capătul cozii.

11 comentarii:

  1. Relatiile, pilele, tupeul au cea mai mare importanta peste tot in lume. Natura umana e la fel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa ca o comparatie: legea junglei e poezie pe langa ce se-ntampla aici :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "[...]Floare-albastra ! floare-albastra !...
    Totusi este trist in lume !"

    (M Eminescu, 1873), si, dupa parerea mea, daca tot e vorba de o poezie, "floarea albastra" nu trebuie neaparat sa apartina regnului botanic, si nici neaparat o persoana de sex feminin cu rang de iubita)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe unde esti de ai devenit melancolic?

      Ștergere
    2. Eu nu eram melancolic, ci re-descriam/reflectam melancolia din articolul tau de mai sus care m-a dus cu gandul la aceste versuri.

      Ștergere
  4. somnul meu de noapte nu-i superficial, iti jur! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unde ai dormit tu azi-noapte? crezi ca nu conteaza locul? eu in Franta dorm de poti taia lemne cu drujba langa mine.

      Ștergere
  5. Am observat ca cu cat te doare mai tare la basca de tot, cu atat mai bine. Am zis vreodata ca vreau o colectie de basti? :))

    RăspundețiȘtergere