sâmbătă, 2 februarie 2013

Cum e mai bine?

          Vorbeam azi cu cineva de aceeasi varsta cu mine cum ca noi am fost o generatie de sacrificiu, de test, cobaii democratiei prost intelese. Si mi-am amintit cum inca din liceu  mergeam in Ungaria sa cumparam cafea si ciocolata, ca era mai ieftina si o vindeam apoi mai scumpa. Si cum cu banii de meditatii mi-am facut scoala de soferi. Si cum am luat Europa dintr-un capat si am incercat-o pana in celalalt capat. Cum am invatat sa fac de toate si nu m-am dat inapoi de la nimic.
           Si ne-am blocat la intrebarea: e mai bun sistemul vestic, in care fiecare invata bine o meserie, o practica si se perfectioneaza doar in acel domeniu, sau e mai bine sa fii multifunctional, ca noi, romanii?

10 comentarii:

  1. pai daca raportezi problema la nevoile individuale sistemul vestic este special conceput pentru asa ceva. omul trebuie stie o meserie foarte bine si trebuie sa puna accent cat mai mare pe educatie.

    nu se poate sa fii mecanic auto de cacat si sa strici masinile oamenilor in loc sa le repari iar in timpul liber tu sa lucrezi ca zugrav sau alte rahaturi. pai ori zugrav ori mecanic insa e f imp sa fii bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt de parere ca delimitarea aceasta e buna. daca nu stii/poti face ceva bine, n-o face. dar imi place sa stiu si parerea celorlalti.

      Ștergere
  2. Pai e important sa stii ceva intr-un domeniu ca sa poti sa ai un job. E din ce in ce mai important peste tot sa ai certificate de calificare pe un domeniu anume, chiar si de gen bodyguard, sau om de serviciu. Desigur un certificat nu inseamna ca si esti expert in acel domeniu. E bine de fapt sa stii bine minim 2 domenii, pt ca nu se stie niciodata cand dispare sau apare o noua meserie.

    In unele tari din vest trierea elevilor catre scoli profesionale sau teoretice incepe destul de devreme si e cam fixa, in altele nu e asa, si se anticipeaza ca toata lumea sa ia un Bac teoretic, dar nu e neaparat mai rau sau mai bine pt ca ori asa ori asa vreo 30 % nu vor capata nici diploma profesionala, nici Bac. (Am scos procentul din burta, nu stiu care e cel adevarat, insa nu toata lumea va reusi sa aiba o calificare sau un certificat de calificare sau un Bac.)

    In unele tari romanilor care vin sa lucreze aici, indiferent de domeniu, si gunoier, li se pretinde sa aiba diploma de Bac, care poate fi o solutie OK asa pe termen scurt, insa pe termen lung nu va tine, pt ca nimeni cu Bac din Romania nu doreste sa se faca gunoier, de fapt mai nimeni cu Bac din Romania nu doreste sa se califice in vreo meserie anume, si majoritatea vor sa devina ori "intelectuali", mai ales de tip jurnalist ori mare antreprenor de Internet de tip creator, ori Miss + probabil si parintii lor doresc acest lucru pt ei.

    Eu, de ex, neavand nici un talent creator, nici talent tehnic, nici rabdarea necesara de a migali la niste aparate, nici de a vorbi cu oamenii asa in propozitii complete ca la customer service si sales, desi avand Bac, mi-am dorit un job de bodyguard si sofer personal pt o familie nobila si ff bogata, plus cat de cat functionala, alcatuita din oameni inteligenti + sexy, dar asa joburi se gasesc ff rar, poate cu exceptia propriei familii, iar propria familie nu are nici sansa de a fi aristocrata, si nici nu are de gand sa-ti dea salariu + beneficii/pensie, etc, pt acest fel de activitati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. ai spus bine, in unele tarii trierea se face devreme, pentru a castiga timp pt formare.
      2. crede ca multi posesori de diplome de BAC, poate chiar absolventi de facultate, ar lucra ca si gunoieri, mai ales ca se plateste bine.
      3.imi place ca nu ai uitat sa mentionezi ca posibilii tai angajatori sa fie sexy.

      Ștergere
  3. Eu cred ca fiecare sistem are meritele sale, dar si limitari. Meseria unica bine stiuta e utila intr-o societate stabila, fara mari fluctuatii pe piata fortei de munca. Era foarte buna o meserie bine stiuta si in comunism, care era, deasemeni, foarte stabil.
    Romania a trecut prin perioade de instabilitate accentuata, deci... e mai util sa stii cate ceva dion orice.
    Mai e un aspect: cu cat ai o pregatire mai larga, cu atat ai o viziune mai cuprinzatoare. Acest lucru stimuleaza creativitatea, inventiile, inovatiile... pe cand o meserie unica, bine stiuta, are ca avantaj profesionalismul si rapiditatea, calitatea lucrarilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar daca majoritatea stiu cate ceva din tot, atunci nu e o problema, un blovaj, ca nu mai e cine sa faca lucru de calitate, prin meritul unei meserii bine stiute?

      Ștergere
    2. La nivel de tara cred ca e bine sa existe un echilibru. Nu stiu cam in ce raport ar fi cele doua aspecte, dar... omul se adapteaza conditiilor. Romanii s-au adaptat, nu?
      Eu privesc si din punctul de vedere al individului. Cred ca sunt avantajati indivizii care stiu multe, diverse, caci au o siguranta ca se vor descurca, ca vor gasi ei ceva de lucru. Ceilalti, in caz de schimbari, se pierd, sansele lor sunt mai mici de a se readapta la altceva.

      Ștergere
  4. mama imi spunea ca lor li se zicea mereu ca au fost generatie de sacrificiu. apoi am inceput eu sa aud acelasi lucru.
    cred ca suntem oi de sacrificiu pt diversi profitori.
    in ce priveste intrebarea ta, cred ca e bine sa te adaptezi acolo unde esti, dar personal inclin spre multifunctionalitate, intrucat imi place sa invat lucruri noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt multifunctional. recunosc totusi ca uneori ma gandesc daca nu era mai bine sa stiu mai putine dar sa excelez intr-o meserie.

      Ștergere