vineri, 1 februarie 2013

Come to Romania! (daca aveti curajul)

           Normal ca ma bag in lupta cu englezii sa tin partea tarii mele mult iubite. Desi corect ar fi sa tin un discurs conciliator si sa demonstrez ca ambele parti au dreptate.
           In The Independent apare un articol interesant.
           Eu ma intreb doar de ce e mereu nevoie sa arunce cineva cu noroi in noi ca sa ne dam seama cat de important e sa le aratam ca suntem si curati?
           Imi amintesc de istorie. Cotropitorii veneau cu arcuri si sageti, cu arme si catapulte, iar romanii se aparau cu bolovani, smoala si apa clocotita. La urma urmei, nu e mai usor sa mori ucis de sageata?

           O alta pespectiva gasiti la Ratatouille.

23 de comentarii:

  1. tot satu si ma intreb de unde aveam noi atita smoala la vremea aia?
    am citeva raspunsuri potentiale ...

    RăspundețiȘtergere
  2. crezi ca mai intereseaza pe cineva cum e vazuta romania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum e vazuta, doar pe mine si pe tine ne interesaza. insa cum e exploatata, pe multi

      Ștergere
    2. Eu mi-am dat seama abia recent ca ma intereseza. NU as fi vrut sa ajunga sa ma intereseze, insa mi-am dat seama, sub indrumare educativa norvegiana, (ei fiind chiar autentic experti in educare de public general, mai tari decat Americanii unde exista un fel de laissez-faire in legatura cu asta, desi si aia sunt experti, dar fiind experti in competitie unii cu altii li se mai anuleaza reciproc efectivitatea pe publicul general), ca ar fi trebuit sa ma intereseze chiar mai devreme. Efectiv a inceput sa ma afecteze la buget, (atat in bani cat si la "bugetul" de sanatate) lucru care nu mi s-a intamplat inainte, si nu imi pasa de altii, dar mie asta nu imi convine. Desigur afectarea la buget are si alte cauze, nu numai asta, una din ele fiind si faptul ca nu am nimic autentic valoros marketabil, plus am inceput sa comunic in public pe bloguri, (care este o activitate atat ineficienta cat si total inutila, plus addictiva/nociv-daunatoare, cel putin in cazul meu), plus alte cauze, insa despre asta era vorba aicea.

      Ștergere
  3. Pe mine nu ma prea deranjeaza, mi se pare ca si-au dat arama pe fata. Probabil ca au facut asta continuu, dar mai pe ascuns. Atata tot.
    Enervant e ca asta prinde la romani, caci iar am citit despre acuzatii la adresa poporului roman facute de catre romani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu au acceptat niciodata pe deplin ideea de a ne primi.
      Acum, Mircea, chiar si eu am facut acuzatii la adresa poporului roman. Si altii. Nu asta e grav, ci pozitia din care o faci. Multi spun ca nu ma au nevoie de Ro. Ei, vom vedea cand va veni vremea sa se intoarca.

      Ștergere
    2. Pai una e sa te plangi de conditiile din Romania si alta e sa te plangi de oamenii care locuiesc in Romania. De ex eu ma plang de conditiile din Norvegia mai mult decat de conditiile din Romania, in principal pt ca aici nu pot gasi incaltaminte ca lumea, pe cand in Romania mai aveam o sansa, desi tit nu era de nivel extraordinar, totusi daca te straduiesti, gasesti. Eu acum, cum scriam si sub celalat articol, abia astept sa plec la Londra ca sa-mi iau pantofi.

      La Londra nu am de ce sa ma plang de poporul britanic pt ca Londra este o metropola unde traiesc oameni de pe intreg mapamondul. In legatura cu Londra pot zice ca mie mi-a placut de cate ori am mers acolo, pt ca au magazine si cluburi ff misto, plus mie imi place sa ma plimb in aglomeratii urbane, insa taximetristii nu sunt la fel de simpatici ca astia din Norvegia, si uneori magazinele de la Londra sunt nesuferit de aglomerate si nu poti sa-ti alegi linisti pantofii. Din poporul britanic eu cunosc numai 2 persoane si pot sa relatez ca ambii sunt simpatici, 1 e total commoner, iar al doilea are niste rude de nivel baronet (care nu inseamna mare branza ca nu au drept de a fi in House of Lords), si 1 din astia 2 ma cam enerveaza pt ca se vaita prea mult despre serviciu cand pe mine nu ma intereseaza sa ascult chestiile astea. Insa nu cred ca am dreptul sa deduca ca 1/2 din poporul britanic e enervant sau 1/2 din poporul britanic este nefericit la serviciuu si poate chiar ca o fi economia britanica pe 1/2 pe duca (si de aia poate vrea sa iasa din UE).

      Totodata am facut testul de cunostinte generale despre popoarele care traiesc in Marea Britanie si am luat nota 5 din 14, (la care am dat link pe blogul lui Ana Maria Stroescu recent), asa ca eu chiar ca habar nu am nimic despre Marea Britanie.

      In plus NU as opina niciodata ca britanicii sunt "prosti" pt ca se gandeau la acea campanie de a descuraja imigrantii din Ro si Bulgaria, pt ca acea campanie nu este facuta de poporul britanic, ci e facuta de niste functionari care lucreaza cu niste politicieni, care vor sa apara in presa, fie buna fie proasta, desi totusi sa apara ca incearca sa faca si ei ceva pt constituentii lor, ca totti politicienii din lume, si acest stil de poltica este un stil destul de recent in politica iar poporul si cultura britanica au o istorie MULT mai lunga si mai bogata decat o chestie de genul asta. Desigur ca poporul britanic de varsta mea este cam needucat, la fel ca multe popoare de varsta mea din UE, ca nici ei nu au luat note grozave la testul de mai sus despre istoria si cultura lor proprie, insa totusi rata analfabetismului functional este 30 % in UK si aproape 50 % in Romania, dar nici asta nu e mare branza pt ca s-a anuntat ca va creste si in UK, adica doar ca au ramas putin in urma, iar din cei 2 pe care ii cunosc eu, unul e mai umblat prin lume si unul mai putin umblat, si poate la cultura generala ala care a umblat stie asa o spoiala de chestii diverse cam ca si mine, asta nu inseamna ca e mult mai cult. Ala care nu a umblat prea mult e de fapt mai inteligent decat celalatul, insa nu e pt ca nu a umblat el prin lume (decat asa ca turist in Costa del Sol de cateva ori), ci pt ca asa s-a nascut.

      Ștergere
    3. Desi si mie imi plac bancurile alea cu 1 neamt, 1 britanic, si 1 american, TOTUSI nu pot intelege cum atat de multi oamni inca pot trage concluzii despre un intreg popor doar dupa niste chestii vazute la TV, si nu e vorba numai despre romani, e vorba de majoritatea europeenilor. Americanii nici nu se prea uita la TV decat la chestii de pur entertainment, ei nu se mai uita la stiri de ff mult timp, decat poate rar, generatia mai in varsta. In SUA se pot afla stiri de baza si din programele de entertainment pt ca acolo comedienii fac bancuri pe baza ultimelor stiri din jurul lumii, si nu sunt chiar toate stiri de gen ca 1 vaca a cazut intr-o fantana, ci pur si simplu se fac bancuri si despre ce mai face Obama sau ce mai zice Ahmadinejad la ONU, plus mai e si Colbert Report cu stiri nationale si internationale zise comic, iar cat e campanie electorala Saturday Night Live in continuu te poate informa despre campania electorala prin bancuri, care sunt inspirate din chestii reale, deci daca vrei sa afli si ceva real despre campania respectiva poti sa deduci chiar ff bine ! NU e nevoie sa stai sa asculti toate discursurile politice...ba chiar iti vine uneori sa si stii cu cine sa votezi ! Dar si asa desigur ca tineretul nu se prea uita la TV si sta cu nasul in Facebook sau jocuri, la chestiile mai sus mentionate se uita mai mult oameni de varsta mai catre mijlocie, dupa 36 de ani in sus, sau se mai uita uneori studentii din facultatile mai de elita, ca aia au totusi o cultura generala mai larga si ii mai intereseaza si stiri externe si politica interna, plus e mult mai misto sa le deduci din bancuri.

      Ștergere
    4. nu e prima data, de asta trag unii concluzii.

      Ștergere
  4. Eu mi-am dat seama ca intoleranta medie la nivel de populatie generala mi se pare mai intensa in Europa, indiferent de care tara, decat in SUA, cu Australia si Canada pe undeva la mijloc, desi nu as sti sa opinez care dintre Canada si Australia e mai sus, plus habar nu am despre America Latina, desi as fi curios sa aflu. Are altcineva o parere personala, sau chiar o opinie, in legatura cu aceasta irarhie pe care am scos-o din burta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca intoleranta vine din existenta prea multor alternative, majoritatea proaste. un fel de... incerc 2 ani aici, daca nu mi-e bine, plec dincolo. cand dispare consecventa dispare si seriozitatea. mai cred si ca foarte mult conteaza suprafata (geografica). tarile din Europa sunt mici fata de Canada sau SUA si multi europeni se considera "claustrofobi", probabil...

      Ștergere
  5. Eu cred ca britanicii si-au dat in cap inca de la inceput... Sa-ti manjesti de noroi propria tara, din proprie initiativa, mi se pare... cel putin aiurea.

    Da, stiu, eu nu sunt deloc multumit de Romania. Dar n-as manji-o de rahat in ochii celor de-afara, ci m-as folosi de imprejurari sa (re)descopar si partile ei bune. Despre nasoale am timp suficient sa vorbesc cu restul romanilor, care stiu exact la ce ma refer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asta spuneam si eu, sa le acoperim pe cele rele cu cele bune, deocamdata, pana le rezolvam.

      Ștergere
  6. Raul, daca tu ai facut acuzatii, le-ai facut pentru ca doresti mai mult de la romani. Eu ma refeream la cei care fac acuzatii pentru ca citesc prin presa cine stie ce despre romani. E o diferenta: ei sunt manipulati (oameni fara opinii personale, care se dau dupa cum bate vantul prin capul lor), pe cand tu... doar iti exprimi o nemultumire. Pentru ei, a vorbi de rau despre romani e ca si cum s-ar duce la teatru, sa vada lumea ca sunt culti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am inteles ca te-ai referit la mine. am inteles ce spui si la cine te referi. da, sunt o mana de oameni care incearca sa se spele pe maini, cu apa altora, pentru ca atata stiu.

      Ștergere
  7. M-am mai prins de o chestie de ce a sunat romanilor atat d ciudata ideea aia explicata asa de concret cum ca britanici ar vrea sa-si faca singuri reclama proasta ca sa descurajeze imigrantii din Ro si Bulgaria. Cred ca e legata si de o idee de marketing profesional cultural in care cultura romana este clasificata ca o cultura de asa numit "context inalt" (ca si francezii sau arabii, de ex), spre deosebire de culturile anglo-saxone care sunt considerate de "context mai scazut", si asta are aplicatii pe strategiile de marketing si comunicare + totodata poate raspunde si intrebarii de ce uneori romanilor li se pare ca managerii "vestici" li se adreseaza ca si cum ar fi niste copii sau "analfabeti", ca nu e neaparat maniera lor personala ca s-or crede ei mai cu mot (desi probabil ca toti managerii din lume indiferent de vest sau est se considera mai cu mot oricum), ci chiar multi primesc training in acest sens ca persoanelor din Romania sau Arabia, etc trebuie sa le spui asa concret pas cu pas ca sa te inteleaga si sa-si urmeze instructiunile sau marketingul sau reclama, (indiferent de daca ideea generala care trebuie transmisa e una buna sau nu, aplicabila sau neaplicabila, adica nu e vorba de continut, ci de maniera "educativa"), adica de aia NU trebuie trasa concluzie despre CONTINUT, cum ca "britanicii isi denigreaza propria tara", ca NU asta era mesajul. Mesajul era de explicat "ca la prosti" ca imigrarea din Ro in UK asa in mod neduiscriminat si in masa poate avea anumite dezavantaje pt acei romani. Ca asta e adevarat sau nu, asta e o alta intrebare si desigur ca eu, ca roman dintr-o cultura de context inalt, voi opina ca DEPINDE. Insa un britanic sau chiar neamt daca aude un marketing ca e rau in Romania, el chiar o sa creada sincer ca e rau in Romania. Si nu are ABSOLUT nimic de a face cu IQ, desi poate avea de a face cu calitatea educatiei acelor manageri si a altor personae care se ocupa de marketing international pe teme politice sau comerciale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca am reusit sa explic la un nivel inteligibil, pt ca si eu m-am chinuit ca naiba sa inteleg asta de pe wikipedia si din alte surse, pt ca la acest nivel de concepte abstracte eu chiar am IQ scazut. Insa pot sa zic ca imi pare extraordinar de rau ca nu cunosteam chestiile astea la un nivel teoretic inainte de a lucra corporatist in Norvegia, si de fapt nici in orice loc corporatist si dinainte de Norvegia, deorece corporatiile au propriile lor culturi, si eu nu m-am gandit la asta, desi probabil ar fi trebuit cu ocazia unor experiente anterioare, pt ca eu pana recent efectiv ma descurcasem dupa ureche si improvizat de nivel de "roman bun la toate" chiar pe diverse culturi fie de context inalt fie de context scazut, desi eu nu lucrsem corporatist decat in Ro si Norvegia, nu in alte culturi, unde descurcareala la nivel improvizat mersese chiar OK...si efectiv nu puteam sa inteleg ce nu a mers corporatist ca doar nu eram total dobitoc si aveam intuitia acestor lucruri chiar daca nu cunosteam teoria, dar uite ca la nivel corporatist intuitia nu mi-a fost de ajuns si ar fi trebuit sa o iau teoretic, pt ca si ei la randul lor au totul deosebit de teoretizat si daca corporatia provine dintr-o cultura anglo-saxona indiferent unde opereaza, in Ro, in No, in Timbuktu, angajatii lor de provenienta anglo-saxona chiar vor crede sincer acel training, ce li se spune, si vor incerca sa il aplice chiar constiincios, ceea ce poate da local si efecte comice, dar si efecte total dureroase pt toata lumea care e om, inclusiv chiar acel manager strain, inclusiv lucratorul local, indiferent de ierarhie, indiferent ca e muncitor sau sef contabil, etc. Insa angajatii asiatici, sau francezi, sau arabi, sau chiar fosti romani ajunsi ulterior in diaspora care vor reveni ca manageri corporatisti pt o corporatie anglo-saxona in Ro sau poate in Arabia, etc, astia deja au incorporat in ei MULT mai selectiv acel training, nu au "crezut" in el chiar asa 100 % (repet, indiferent de IQ, educatie anterioara, sau chiar daca e de tip om mai constiincios sau nu ca individ), si atunci cand vor veni sa fie ei manageri in Ro, vor parea mult mai "de gasca", si se vor si adapta ei insisi mult mai usor local...desi daca sunt chiar fosti romani plecati relativ recent si socati si stresati de la plecare si imigrare acolo initiala, plus faptul ca revin ca sefi-manageri-boieri, vor avea totusi tendinta sa faca pe tiranii cam arbitrari si autoritari cam enervanti, (ca asta nu se scoate asa usor din cap de la romanul mediu sa vrea sa fie boier, ca asta e mai veche + ca le e groaza sa nu-si piarda punctele fata de corporatia de la centru, ca daca au rezultate mai proaste tot ei o vor incasa, insa fiind de gasca si cunoscand cultura locala, vor stabili ei un mic sistem feudal local, cu cativa mai sexy-maleabili pt ei, mai dispusi la chestii din astea piramidale, si cu ajutorul astora vor reusi sa motiveze si plebea).

      Desigur, tot ce am scris trebuie citit ff sceptic, pt ca este ce am reusit sa inteleg eu la nivel mai teoretic din niste chestii pe care incercase sa mi le explice mie tata mai de mult, ca el fiind economist, a facut si marketing, plus ca era tatal meu si-mi voia binele, numai ca eu ca un dobitoc nu l-am ascultat niciodata, sau il ascultam numai cu 1/2 ureche si-mi ziceam chestii de gen "las' ca ma descurc eu", sau "las' ca merge si asa, improvizat", etc. Desigur, ca acum e cam tarziu pt mine + nu am de gand oricum sa lucrez corporatist decat cel mult 1/2 norma, ca altfel cred ca ma voi imbolnavi psihosomatic prematur, pt ca pur si simplu efectiv NU am talent la chestii din astea + sunt super-lenes.

      Ștergere
    2. Tot ce pot sa zic, dupa ce am citit si rumegat toate aceste lucruri, Doamne pazeste de a lucra pt o corporatie asiatica de japonezi sau chinezi sau indieni (ca unii se vor extinde)...! Tot astea canadiano-britanico-americano-nemtesti sunt mai bune !! Desi tot iti mananca sufletul, si chiar mi-am permis sa ma revars liric-emotional in legatura cu asta mai devreme pe blogul Rara Avis. Dar uite ca totusi nu ar mai fi fost nevoie de un asa lirism de nivel de Traviata PLUS Mme Butterfly daca il ascultam eu pe tata mult mai devreme...preferabil chiar cand aveam 16 ani, si inca o data si la 18 ani, nu la 26 sau nici acum la 32 !

      Ștergere
    3. Desigur exista corporatii si de stat, nu nuami particulare, si mai sunt si unele cu capital mixt, etc. Daca e una de stat, e importanta si cultura populatiei mai largi locale unde a originat corporatia respectiva, plus daca managerii sunt de-ai locului sau de aiurea si de unde, din ce context inalt sau scazut. Daca e una particulara, depinde mai mult cultura corporatiei in sine. Nu as putea sa zic in care ar fi mai usor pt un roman mediu, pt ca e posibil sa depinda de domeniu. Dupa parerea mea, as zice ca la stat intr-un stat cu o cultura lenesa similara si prietena Romaniei e mai bine, de ex ma gandesc ca in Turcia, daca ar avea aia corporatii de stat, ar fi ideal.

      Ha ! Ha ! Zau, am ajuns la aceeasi concluzie la care au ajuns fostii leaderi populari medievali ai Tarilor Romane ! Si aia nici nu stiau de aceste teorii, plus era mai mult fortat de nevoie ! Dar parca lumea nu ia joburi corporatiste tot forta de nevoie ?! Cine naiba ar sta sa se chinuie cu tampenii din astea daca ar avea vreo alternativa mai buna, daca ar fi creativ de ex sa varuiasca un perete de biserica, sau chiar mai putin creativ, de ex sa pazeasca un gard stand sprijinit de el, etc. ?

      Ștergere
    4. Am gasit corporatiile de stat turcesti, sunt pe cai ferate si petrol, asa cum era si de asteptat, mai sunt cateva banci, si MKEK care manufactureaza arme...ha ! ha ! Habar n-am daca trebuie sa fii turc ca sa lucrezi pt ele. Dar am zis si eu just in case cauta cineva un job corporatist in care sa se adapteze si sa se simta cat de cat mai bine.

      Pt cine o fi interesat, SATAN: 555-6666 ! Ha ! Ha ! Hai ca m-am distrat de minune cu aceasta lectie de management si marketing azi !

      ==============================

      (Pt cine nu stie, ideea cu "satan", care inseamna pur si simpul "vanzari" in lb turca, e tot de la Raul, nu e de la mine, pt ca eu nu doresc sa speriu oamenii...insa efectiv nu am putut sa rezist !)

      Ștergere