marți, 13 noiembrie 2012

Cu ce se ocupa romanii

           Generalizez, pentru ca in comparatie cu alte tari, curiozitatea intretinuta de plictiseala, de invidie si de lipsa perspectivelor e ceva specific romanesc.
           Exista oameni care nu-mi sunt prieteni, dar ma cunosc si ii cunosc. De undeva, de oriunde. Nu vecini, nici colegi. Oameni pe care-i vezi de 2-3 ori in viata. Oameni care vor sa stie totul. De ce?
           Opresc azi intr-o benzinarie, un angajat ma saluta si alearga spre mine. Intr-un tarziu l-am recunoscut, il vazusem in urma cu vreo 9 ani, lucra la o alta benzinarie cu care semnasem un contract, pe vremea aia.
           -Salut, ce faci? (Pe mine intrebarea asta ma termina. Daca as incepe sa explic cuiva ce fac, m-ar injura).
           -De unde vii?
           -De la Oradea.
           -Unde mergi?
           -La Cluj.
           -Nu te-am mai vazut. Pe unde esti?
           -In Franta.
           -Acolo lucrezi?
           -Da.
           -Cat castigi?
           -...
           -La Cluj stai?
           -Nu. Langa.
           -Apartament?
           -Nu, casa.
           -Cu cine?
           -...
           -Masina e a ta?
           -Da.
           -Diesel? (Alimentam in fata lui benzina).
           -Cand ai luat-o?
           -De 3 saptamani.
           -De unde?
           -Din Budapesta.
           -Cat a fost?
           -...
           -Cam scumpa. Cat consuma?
           -6,5.
           -Cu cine esti?
           -Cu ...
           -Cat stai acasa?
           -Nu stiu.
           -De ce nu stai acolo?
           -Am familia aici.
           -Ce-i ala pe bord?
           -Telefonul.
           -I-phone?
           -Nu.
           Cred ca discutia ar fi continuat la nesfarsit, s-a tinut de mine scai, inclusiv cand am mers sa platesc. Dar a aparut altcineva, o alta victima si omul a inceput: -De unde vii?...

8 comentarii:

  1. Numai pe la noi se intreaba chestii de genul "cat castigi", "cat ai dat pe masina", etc. In occident nici rudele nu prea au tupeul sa te intrebe cat castigi.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Dupa parerea mea sincera, acel om chiar incerca sa isi utilizeze timpul in mod eficient culegand informatii posibil utile pt sine insusi, ca prea intreba precis si nu intr-o doara, si pe cine mai bine sa faci un sondaj legat de masini si preturi si cost al vietii decat pe oameni in vreo benzinarie. Daca nu aveai chef sa raspunzi puteai f usor sa refuzi de a participa la acest sondaj, la fel cum trantesti telefonul in nas sau eviti alti sondatori de opinie profesionisti la mall, pt ca desi poate te injura pe moment, sau chiar daca ti-era oarecum jena sa il refuzi cunoascandu-l cat de cat, imediat dupa 5 secunde oricum uita de tine ca aparea altul la rand, (dup acum ai si observat), si nu se intampla absolut nimica.

    2. In Norvegia se intreaba intr-o mare veselie atat femeile cat si barbatii (adulti) cati ani au aproape imediat dupa ce ii intrebi cum ii cheama, si e considerat chiar ff social politicos, ca sa dai impresia ca acea persoana chiar te intereseaza ff mult si vrei sa o cunosti cat mai bine. Eu inca nu indraznesc sa ma obisnuiesc cu aceasta uzanta si nu cred ca voi indrazni in viata mea sa intreb pe nimeni adult cati ani are nici la serviciu nici off-serviciu...iar daca e adolescent off-serviciu in vreun bar, zic si eu just in case asa ca sfat de protectia muncii, nici nu e cazul sa intrebi ca trebuie sa presupui ca va minti (in principal legat de alcool), asa ca trebuie sa ii ceri direct buletinul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In legatura cu salariile, in Norvegia pana acum 2 ani erau ale absolut tuturor rezidentilor de aici pe Internet la liber, alaturi si de avere (pe care platesti impozite, de ex proprietati de case, iahturi, etc.). Abia acum 2 ani s-a renuntat la acces liber la toti, mai mult din cauza de niste chestii de securitatea sistemelor de impozite, (ca ele faceau datele publice pt toti), decat din cauze de jena sociala, si accesul e oarecum mai restrans local, insa salariile si averile angajatilor guvernamentali sunt desigur la liber in continuare.

      Ștergere
    2. Ziarele chiar anuntau o data pe an cand se publicau datele titluri de genul "Spionati-va vecinii !" (sa vedeti cat au castiga anul trecut)

      Ștergere
  3. cand folosesti astfel de info ca sa faci un studiu, o statistica, e una. cand te intereseaza doar ca sa iti alimentezi sentimentul de competitie, e alta.

    RăspundețiȘtergere
  4. A, nu cred ca la nenea tau e vorba de competitie. Daca era competitiv nu ajungea sa lucreze intr-o benzinarie, cred eu. Pur si simplu se plictisea groaznic ci nu are preocupari mai de soi decat barfa.

    RăspundețiȘtergere