marți, 26 iunie 2012

Despre prioritati

            La fel cum am inteles gresit democratia, asa am inteles si inovatiile. Pentru ca au venit fara manual de utilizare.
            Cica internetul, telefonia mobila, gadget-urile s-au inventat ca sa-ti faca viata mai usoara si sa castigi timp. De fapt mai mult pierdem timpul cu ele. Nu numai ca pierdem si timpul ce-l aveam liber, ba mai mult, renuntam la unele lucruri importante ca sa castigam mai mult timp de pierdut.
             Observatie facuta cu ajutorul lui Mircea Vladut.

31 de comentarii:

  1. "renuntam la unele lucruri importante ca sa castigam mai mult timp de pierdut" - foarte amuzant si sugestiv exprimat.
    In Biblie e un capitol care repeta insistent "nimic nou sub soare". E unul din capitolele mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din totala curiozitate, plus ca in general, ca elev lenes + mediocru, eu personal tinzand sa fiu destul de pro ideea "crede si nu cerceta", desigur, mai ales in legatura cu materiile mai dificile care contin prea multe cuvinte abstracte si cer teme de casa de scris in compuneri, nu doar din alea mai simple de completat sau bifat casute (desi nu stiu din ce capitol al Bibleiei vine citatul asta, sau daca macar o fi din Biblie sau din alta parte), tu sau voi, (inclusiv Raul Ghiran) chiar ai/ati citit toata Biblia ? Adica o stii/stiti chiar pe capitole, inclusiv cum se numesc acele capitole, cate capitole sunt, cam ce contin fiecare din ele ? Zau, eu nu am reusit sa trec de izgonirea din Paradis din Geneza vreodata ! Desigur, daca mai apare cate un citat in mass-media si scrie de unde e, daca sunt super curios de contextul in care apare acel citat, mai dau si eu click pe Biblie, ca se gaseste pe Internet, in mai multe versiuni, dar nu cred ca am facut asta de mai mult de max vreo 10 ori in viata. Nici macar nu stiu cate capitole are. Abia ff recent, cu ocazia aparitiei unei noi traduceri a Bibliei in lb norvegiana, (la care s-a lucrat cativa ani, si au participat, in afara de traducatorii teologi profesionisti, si un grup de consultanti de meserie scriitori de FICTIUNE si POETI norvegieni contemporani, unii chiar fara nici o experienta in traduceri nici macar din limbi/culturi contemporane, daramite vechi, si/sau cu interese profesionale fara absolut nici o legatura cu cele religioase sau teologic-filozofice, ci efectiv doar in munca de creatie literara destul de comuna, nici macar de nivel de aia membri de Academie nationala...zau ! desi poate ca e o idee misto, ca o suna mai estetic poetic stilistic literar beletristic contemporan popular asta noua...), am aflat ca, desi stiam ca exista diferite versiuni de traduceri, exista si niste diferente intre cea ortodoxa si cea luterana referitor la NUMARUL de capitole incluse, plus ca nici macar inceputul nu e la fel, pt ca in cea luterana lipseste cu desavarsire prima propozitie, aia cu "la inceput a fost cuvantul", ci se intra direct in subiect cum a facut D-zeu cerul si pamantul, si zau daca nu mi s-a parut ciudat, ca eu chiar sincer credeam ca asa ceva trebuie sa fie cam de baza, adica definirea conceptului de job description al lui D-zeu in activitatea Lui specifica, (printre altele, desigur), de comunicare directa cu Terra + ulterioara ei populatie !

      Ștergere
    2. Adica mi s-a parut destul de nelinistitor ca D-zeu sa fie prezentat asa chiar de la inceput ca un fel de copil (prin definitie cam dictator tiran) care ia o bucata de plastilina si incepe sa faca Pamantul si Cerurile, asa ca dintr-o toana oarecare, la intamplare, (desi poate, cine stie, asa o fi, ca sa se poata include si notiunea de Hazard), si eu chiar sincer as fi preferat un D-zeu mai matur care se apuca de un proiect cu un scop asa mai planificat profesionist, cu gandul la Binele mai larg al societatii, ceva de genul asta.

      Ștergere
    3. P.S. Sorry de off topic, dar zau daca am cui sa ii spun chestiile astea, ca in real life nu as indrazni niciodata sa deschid eu vreun topic religios fata de alt om vreodata, fie om comun oarecare, daramite sa deranjez un lucrator profesionist bisericesc real cu asa ceva. Si zau ca on-line, am incercat de vreo 2 ori cu niste protestanti, ca eram curios despre protestantism cand am venit in Norvegia, dar am primit raspunsul imediat "pai apuca-te de citit tu Biblia ca sa intelegi ce voiai sa intrebi". Pai ce naiba POT sa inteleg eu din lectura unui text atat de complicat, care mai exista si in nu stiu cate versiuni, de aia tocmai si intrebam la nivel de om obisnuit ? Sau lumea se supara, crede ca ii provoci in mod special, sau ca esti poate vreun promoter pt alta ramura religioasa, daca intrebi ceva total simplu de idee de baza, sa-ti spuna care e parerea lor despre o chestie, de ex cum ar fi asta cu lipsa acelei propozitii de la inceputul Bibliei...ca eu nu ma supar, doar eram curios ce inseamna, sau daca e ceva chiar atat de important sau poate ii acordasem eu o importanta exagerata si total aiurea acelei propozitii, sau o intelesesem eu total gresit, (ca ar fi si normal sa nu am capacitatea sa inteleg bine cand vine vorba de texte filozofice abstracte).

      Ștergere
    4. Eu de fapt ce as vrea ar fi sa fie o carte, sau, mai bine, un site de Internet pe gratis, de explicat asa mura in gura la intelesul tuturor care e diferenta de baza intre diverse ramuri crestine, dar sa fie totusi ceva serios adica explicat de un adevarat expert dar la nivel de popularizare de public ff larg, (ca eu sincer cred ca un expert autentic ar STI sa faca asa ceva in mod cu adevarat superlativ), NU ceva conceput de un amator aiurea sau la misto...ideal sa fie si pt alte religii decat Crestinismul...poate o fi si nu am cautat eu prea atent. Daca stie cineva de un site calitativ de religie comparata la nivel de popularizare, ziceti-mi si mie.

      Ștergere
    5. Na, ca m-am simtit vinovat ca nu cautasem mai constiincios, pt cine e interesat, cred ca asta e un site destul de OK, (desi nu am cautat sa aflu daca este explicata acea lipsa a acelei propozitii de la inceputul Bibliei), http://uwacadweb.uwyo.edu/religionet/ER/

      LOL ! Ce prost sunt ! Abia acum mi-am dat seama ca eu confundasem inceputul Vechiului Testament cu inceputul cartii lui Ioan, unde, intr-adevar apare "la inceput a fost cuvantul" in Ioan 1:1 ! Asta NU apare in Geneza ! Probabil ca eu tinusem in mana doar un Nou Testament cand vazusem asta, nu o Biblie completa ! Si ramasesem cu impresia asta de ani si ani de zile !

      Ștergere
    6. Rudolph, daca Biblia e complicata, atunci ce scrii tu uneori cum e? :))
      am citit Biblia, cunosc capitolele, ce scrie in Biblie e real si probat, aceleasi teme le gasesti si in alte culturi sau religii, doar sub alte forme/nume.

      Ștergere
    7. Pai atunci ce se mai cearta unii cu altii, de ti-e si frica sa aduci vorba despre asa ceva in real life ?

      Ștergere
  2. E si un instrument eficient de controlare al oamenilor. Cum sunt retelele de socializare de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am referit la internet.

      Ștergere
    2. Erata: a oamenilor. Cu toate ca si "al oamenilor" nu e departe de adevar. :)

      Ștergere
    3. mintile luminate stiu unde sa lanseze provocarile. cica iti dam ca sa ai si sa te simti bine, cand de fapt, vrem sa-ti luam...

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Ma simt total vinovat + responsabil ca am deviat mai sus de la on-topicul principal. Sincer sorry. On-topic, am citit si eu in ultima vreme despre falsa sau chiar daunatoarea senzatie de socializare asa oarecum artificiala oferita (ca iluzie) de comunicarea on-line, pe Facebook, prin chat, chiar si sms...chiar cu oameni cu care te cunosti cat de cat sau cu care poate ai ceva in comun, de ex un hobby, la nivel de club de fani gradinarit sau foto, etc. Desigur ca mult preferabil pt o socializare reala adecvata ar fi sa devii membru la un club real nu on-line, dar sa poti si comunica on-line cu altii din cluburi asemanatoare din alte parti, mai faci schimb de informatii, etc.

      Insa daca iti petreci vremea cum am ajuns eu sa o fac in ultima vreme mai mult ca o alternativa la TV sau la citit reviste/ziare, efectiv mai mult din curiozitate + ca am timp liber prea mult decat de altceva, desigur ca asta NU e socializare, nici macar nu e facut din partea mea personala cu scop de socializare reala, ci mai mult de nivel de rasfoit reviste si de opinat ceva fie mai "expert" (desigur amator !) fie, cel mai des, total ca nuca-n perete, (la fel cum opineaza si alti diversi din public pe fiecare articol din The Economist sau mai stiu eu ce revista), desi eu pot sa zic ca unele bloguri in lb romana pe mine personal m-au indemnat sa citesc de pe wikipedia destule chestii la care eu altfel nici nu m-as fi gandit, (cum e blogul lui Mircea Vladut care pe mine ma indeamna sa citesc despre filozofie, istorie, sociologie, antropologie, psihologie, si neurostiinte), si blogul asta care ma indeamna sa citesc despre economie si politica/politologie mai mult), deci pot sa zic ca sunt educative oarecum pt cultura mea generala, chiar la fel cum ar fi poate o revista adevarata !

      Ștergere
    2. @Rata: daca nu ai timp sa te regasesti, stai mai putin pe net :))

      Ștergere
    3. @Rudolph: tu nu iesi niciodata? in natura, ma refer, la aer, in munti, in fiorduri, etc...

      Ștergere
    4. Ba da, chiar mi-am luat cateva zile libere, am fost si la mall, mi-am facut si ordine in apartament, am sters si praful. Chiar acum tocmai m-am intors si de la club. Fjordul e in fata blocului, chiar in marginea parcarii, il vad de pe balcon, unde sa ma mai duc la el ?

      Ștergere
    5. Am raspuns, dar mi-a disparut. Am incercat sa dau raportul si pe blog la mine cat am putut de rapid si de comprehensiv, chiar si in unele comentarii, daca nu chiar in articolul principal.

      Ștergere
  4. @Mircea Vladut: mie imi place punctul de plecare pentru cuvantul „desertaciune”!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, desertaciune a desertaciunilor! Caci totul e desertaciune pe lumea asta!
      Da, astea-s cuvintele care m-au impresionat. Da, le uitasem. Multumesc ca mi le-ai reamintit! Pe blogul vechi aveam o pagina cu citate din capitolul asta.

      Ștergere
  5. Stii ce e cel mai rau? ca nu se mai privesc oamenii unii pe altii. Eu nu sunt fana a tehnologiei moderne, am telefon simplu pt ca asa l-am ales, si refuz alte gadgeturi. Parca ti-e si groaza,ii privesc in gara, fiecare se uita in telefon, tablete si alte, e oribil. Macar ii studiez in pace. Nu deranjez pe nimeni. O aglomeratie de numa si o liniste de mormant....pffff!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la fel si eu, am un tel cu care VORBESC. nu vreau mai mult. pai nu aici pierdem, daca nu ne mai stim privi?

      Ștergere
    2. La voi macar mai vedeti oameni. In Norvegia nici oameni nu prea sunt sa-i vezi asa de des pe strada...trebuie sa-i cauti prin taverne sau paduri...eu prefer tavernele totusi decat padurile, pana una alta.

      Ștergere
    3. Dar asta cu tavernele NU e promo pt consumat alcool, e doar promo pt socializat in diverse cluburi in real life, pe diverse interese, asa cum spuneam si mai sus.

      Ștergere
    4. Cu ocazia ca ma gandisem la intimitate pt ultimul meu articol de blog, (si una din componentele ei este si cea fizica, celelalte fiind emotionale, cognitiv-intelectuala, si experientiala), mi-a trecut prin cap imaginea unui mijloc de transport in comun obisnuit din Bucuresti, sau chiar o strada metropolitana obisnuita la ore de varf, si mi-am zis ca exact ASTA ar mai lipsi, sa ne mai privim si in ochi unii cu altii in timp ce ne invadam si asa spatiul personal unul altuia destul de mult in acele conditii !

      Ștergere
    5. ai uitat cum incepe Vanila Sky?

      Ștergere
  6. Tocmai am citit pe BBC ca citatul din Ecleziast din Biblie cu "nu e nimic nou sub soare" nu e original. Ei zic ca e preluat de la Pitagora, care a zis in sec 6 i.e.n. ca "everything comes round again, so nothing is completely new", (totul revine din nou si nu e nimica nou). Pitagora mai calculase si ca evenimentele cosmice au o ciclicitate repetitiva de 10 800 de ani, dand dovada de acelasi fatalism al ciclicitatii ca si mezoamericanii de dincolo de ocean (olmeci, maya, etc), desi numerele preferate ale fiecaruia erau altele. Pe de alta parte unii zic ca Ecleziastul a fost in principal scris de regele Solomon, care a domnit prin sec 10 i.e.n., altii zic ca Hezekiah, cel de-al 14-lea rege al Iudeei, care a domnit prin sec 7 i.e.n., iar altii, mai recent contemporani zic ca acest Ecleziast a fost scris de fapt in sec influentat elenistic (antic grec) cca 4 i.e.n., si a fost influentat in filozofie centrala de stoici si de Epicur asa ca atunci inseamna ca e posibil ca acel citat sa fie inspirat de la Pitagora.

    Naiba stie cine o avea dreptate, doar am vreut sa povestesc, ca tocmai am citit asta. Cine prefera muzica, iata un cantec binecunoscut si indragit de multa lume influentat de acel citat,

    http://www.youtube.com/watch?v=bgq8_EmOSM0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fix asa a zis Pitagora, in engleza. :))

      Ștergere
    2. Nu sunt eu de vina, dl invatator, eu abia acum am aflat ca de fapt nici nu exista vreun text original scris de insusi Pitagora nicaieri in lume, doar ce au zis unii ca a zis el si tot asa mai departe ca la telefonul fara fir, plus precis Platon + iezuitii de dupa el sunt de vina, plus nu mai zic ca pana si promoterul ala artist necunoscut cu numele de cod William Shakespeare care tot rastalmaceste si raspandeste chestii auzite de cine stie unde, de i-a pacalit pe aia de la BBC, care si acum fac dezinformatie si propaganda cosmopolita in public ca pe vremea razboiului 2 + rece, etc.

      Ștergere
    3. P.S. Ehei, "desertaciune a desertaciunilor" (Eclezistul 1:2)...daca mai traia si activa tov patriot inaintas cu adevarat de legenda Haiducu Pavel si azi, ce tare era Romania in ziua de azi, precis era si in Schengen, etc.

      Ștergere