vineri, 22 iunie 2012

De/spre agricultura

            Clientilor mei le place sa ma intrebe despre Romania. Cea mai des pusa intrebare e „alors, vous avez tue Ceausescu?”
             Apoi ma intreaba, in functie de ce le vand, daca la noi se cultiva/cresc produsele respective. Cartofi exista la voi? Exista. Ceapa exista? Exista. Floarea soarelui, porumb, ardei, rosii, cereale, pomi fructiferi, exista? Exista. Soare si ploaie exista? Exista. Si atunci cum se face ca nu reuseste Romania sa urce?
             Am vrut sa raspund rapid cum sta treaba in Romania, dar m-am blocat. Pentru ca am realizat ca desi ei isi vand produsele cam cu acelasi pret ca la noi, uneori chiar cu mai putin, pe ei un angajat ii costa 2 000 de euro.

10 comentarii:

  1. Un cuvant daca le spui pricep imediat: politicieni. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anul trecut politicienii lor nu i-au lasat sa-si baloteze paiele, nu stiu din ce motiv. ei bine, toti si le-au balotat, sub deviza „sa vedem ce-o sa ne faca”

      Ștergere
    2. Ei asta e idea.Romanii nu reusesc sa se puna cap la cap.Nici intr-un amarat de colectiv de cateva persoane nu reusesc.Nu politicienii sunt de vina, noi suntem de vina ca nu stim sa fim uniti .Daca am reusi asta si am avea reactii ce-ar mai putea face politicienii?

      Ștergere
  2. Mai bine ca te-ai blocat. La timp. niic n-au ei cum sa inteleaga ce e la noi acasa. Le mai dadeai de gandit, ca platesc angajatii prea bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oricum ei au impresia ca eu cu banii ce-i fac aici in Romania sunt rege

      Ștergere
    2. Pai cum nu, in Ro totul e gratis. Nu le-ai zis, bem apa din izvoare, mancam fructe de padure, bem lapte de la capra neagra...Roamania idilica!

      Ștergere
  3. Eu am remarcat recent ca pe mine norvegienii cu care mai intru asa intamplator in vorba off-serviciu par a avea tendinta sa ma intrebe chiar aparent oarecum insistent ingrijorati, ca si cum ar vrea sa verifice ca sa se linisteasca ei personal, daca intr-adevar e adevarat ca acum e mai bine in Romania decat pe vremea lui Ceausescu. Cred ca e ff important pt norvegieni sa confirme strainilor si totodata sa auda confirmat de la ei ca la ei e democratie si ca ei sunt ff multumiti de acest fel de democratie care e aici, (si care, intr-adevar nu prea pare sa semene cu nici una din democratiile mai larg cunoscute din mass-media), plus desigur, la nivel ideal, ca democratia de tip norvegian (chiar mai mult decat cea mai larg scandinava asa in general) este ff avansata si chiar superioara altor feluri de democratii teoretic presupus mai putin dezvoltate existente in lume, insa care se afla ca pe un fel de trepte de dezvoltare progresiva, de la dictatura cea rea catre democratia obisnuita ceva mai buna, si ca ideal pe viitor catre democratia superioara de tip norvegian.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E probabil si o reactie mai recenta legata de crima in masa efectuata de teroristul psihopat norvegian anul trecut, dar cred ca este si o dorinta mai veche de a fi intelesi, pt ca li se pare ca nu sunt oarecum intelesi, mai ales in comparatie cu UE, careia ei NU vor sa ii apartina, efectiv la nivel de referendum de natiune intrebata chiar serios despre asta de 2 ori, (si mai la inceputurile UE si ceva mai recent), sau SUA, (fata de care par a avea o relatie intr-adevar conflictuala de atractie-respingere), si de a li se reconfirma competenta nationala.

      Ștergere
  4. Cred ca e o mare diferenta dintre agricultura din Romania si cea din Europa occidentala. In Romania suprafetele sunt faramitate intre multi productori, deci rentabilitatea scade. Deasemeni nu se prea folosesc chimicale. Suprafetele mici ingreuneaza si mecanizarea. Deci e normal ca profiturile taranilor sa fie mult mai mici. Insa calitatea produselor ar trebui sa creasca foarte mult pretul produselor si atunci ar creste si profiturile taranilor. Candva se va intampla si asta, deocamdata romanii cumpara ce e mai ieftin, nu ce e mai bun. Exportul e o solutie, caci asemenea produse naturale (acum li se spune "ecologice") sunt foarte scumpe in afara.
    Nici politica agricola nu sprijina in prezent agricultura. Dmpotriva, de 20 ani s-a dus o politica de falimentare a producatorilor romani, in favoarea importatorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. despre suprafete, nu neaparat. francezii cultiva, pe aceeasi bucata de pamant, de 2-3 ori pe an, produse diferite. azi a recoltat, maine a semanat altceva.
      despre export, stii cat costa nucile in Franta? 6 euro kg. cu coaja. ce productie de nuci are Romania? eu cred ca mare. dar cine sta sa le culeaga?

      Ștergere