vineri, 29 iunie 2012

Daca strainii...

           Daca strainii ar avea ocazia reala sa vada cum se face fanul (cosit, intors, uscat, pus gramada, carat acasa, urcat in pod) in Romania, ar plati bani grei.
           Daca strainii ar avea ocazia reala sa mearga intr-o caruta trasa de cai sau de boi, ar plati bani grei.
           Daca strainii ar avea ocazia reala sa vada cum se mulge o vaca sau o capra cu mana, ar plati bani grei.
           Lista poate continua, Romania e minunata, taranul roman autentic e minunat.

           Stiu, veti spune ca strainii au ocazia, nu-i opreste nimic. De la a avea ocazia si pana la a-i vedea prin Romania e cale lunga.

27 de comentarii:

  1. S-au cheltuit sume enorme pentru asa zisa promovare a Romaniei.Evident inutil.La cate locuri incarcate de legende exista in tara asta practic toti romanii ar putea trai bine numai din doua domenii curate -turism si agricultura biologica.Din pacate noi ca popor nu prea avem simt comercial iar politicienii fura prea multi bani fara sa faca nimic/ca sa nu mai spunem ca si atunci cand niste unii sunt dispusi sa faca apar neamurile si rubedeniile potentilor zilei si le pun numai bete in roate .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as spune ca tocmai simtul comercial este cel care ne omoara. Cel mai simplu exemplu?... Acum doi-trei ani, am fost la cascada Urlatoarea, la Busteni. Era iarna si zapada. Traseul era relativ pustiu, unu-doi excursionisti ici si colo. Am banuit ca sunt aproape de cascada dupa vuietul ce se auzea din departare. Am fost sigur c-am ajuns la cascada cand am vazut umbrela unei tarabe.

      In mijlocul (relativ al) pustietatii, un nene venise cu o taraboanta in padure, chipurile ca sa vanda vin fiert chiar langa bijuteria naturii. In spatele tarabei curgea suvoiul de munte, printre deseurile care deja incepeau sa se adune.

      Prea-multul simt comercial romanesc ne invata ca turism = sa vii cu taraba de Coca-Cola langa un punct de interes si sa incepi sa-l ingropi in deseuri. In consecinta, la noi, turismul aproape ca nu are nimic de-a face cu pastrarea (conservarea) patrimoniului.

      Ștergere
    2. Sunt de acord, ca in alte tari oamenii chiar platesc bani grei tocmai ca sa fie pusi la munca in vacanta, de ex sa se joace de-a fermierii in ferme de cow-boy, sau de-a indigenii saraci lipiti prin diverse corturi prin jungle, etc.

      Ștergere
    3. Erata: fusesem de acord cu Ana Maria S, nu stiu de ce a iesit ca as fi de acord cu Intuneric, pt ca nici nu stiu daca sunt de acord cu el, pt ca nici nu am apucat sa citesc inca ce a scris si el !

      Ștergere
    4. Revin ca sa precizez ca NU sunt intru totul de acord cu Intuneric, pt ca definitia lui de "simt comercial" mi se pare una cu totul si cu totul gresita...de fapt in realitate sincer cred ca romanii contemporani NU prea au simt comercial, ("prea mult" nici pe departe !), ca de unde naiba sa il stie, daca, uite, nici macar Intuneric habar nu are ce e aia ! Simt comercial este sa convingi eschimosii ca au nevoie sa cumpere zapada pe bani sau in schimb de alte produse + cu precadere zapada ecologica vanduta de tine personal adusa chiar tocmai din Sahara special pt acei eschimosi !

      Ștergere
    5. Sa pui taraba acolo, langa cascada, nu inseamna simt comercial adevarat. Inseamna doar putina nesimtire amestecata cu prostie. Poae cerde ca va castiga ceva pe moment, dar va pierde pe termen lung. Nu numai arabagiul, ci toti din zona. Ar trebui interzis, nu e greu de facut niste reguli.

      Ștergere
    6. recititi aici cum se face turism/comert in Ro.
      http://raulghiran.blogspot.com/2011/03/turism-de-romania.html
      pentru ca am uitat ca turismul si comertul sunt 2 lucruri diferite. revin

      Ștergere
  2. din pacate nu prea sunt de acord cu aceasta imagine angelica pentru ca asta inseamna produse scumpe, pentru ca sunt obtinute cu greu. Asta inseamna de asemenea inapoierea taranului. Si nu zic asta la modul peiorativ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e vorba nici de un produs, e vorba de a valorifica ce avem. ce mai avem.

      Ștergere
  3. Te salut , Raul !
    Mai zilele trecute am facut o mica excursie in zona Bran - Simon . Toate bune si frumoase , soseaua acceptabila pana la intersectia dintre DN 73A şi DN 73 . Ultima dintre ele , face legatura dintre Brasov si Pitesti . Arata deplorabil . Ma tot duceam cu gandul la banii de drum pe care-i platesc in fiecare an . Am mai vazut drumuri proaste prin tara . Dar ca sa vrei sa faci turism si sa castigi din asta , soseaua aceea ce rece printre Bucegi si Piatra Craiului ar trebui sa arate "glantz ". Pacat ca nu stim sa ne punem in valoare frumusetile pe care le avem !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna, Radule.
      daca ar fi drumuri, ar fi si turisti. daca ar fi turisti, ar fi si bani. daca ar fi bani, ar fi cultura, acces, evolutie. ei bine, evolutia poporului nu prieste politicienilor.

      Ștergere
    2. Nu e nevoie de drumuri, sunt de acord cu dl Basescu la asta, (desi NU sunt politic pro- sau anti-, pur si simplu evaluez o declaratie publica oferita parca de el o data mai de mult in legatura cu turismul).

      Poti sa atragi turistii aia dispusi sa plateasca bani multi pt a avea experienta muncii in conditii cat mai autentic primitive oferindu-le si zbor cu elicopterul + poate si barci pe niste rauri izolate, departe de orice urma de civilizatie, imbunatatindu-le astfel experienta de parere de autenticitate ca vor ajunge intr-o zona super-naturala si super-salbatica, ca sa fie si cf ultimelor dorinte ale lui Mircea Vladut.

      (LOL ! Glumesc FARA rautate, chiar mi-a placut ff mult ultimul lui articol, pe care zicea ca l-a scris gandindu-se si la tine sau la preocuparile/preferintele tale turistice + optim dezirabil managerial turistice pt Romania.)

      Ștergere
  4. Prinţul Charles apreciaza ţara noastra. E un inceput bun. http://www.mediafax.ro/social/printul-charles-din-nou-in-romania-mostenitorul-coroanei-britanice-a-ajuns-la-targu-mures-si-urmeaza-sa-faca-o-vizita-privata-in-transilvania-9714680

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dam il apreciez pe om. si sa taca din gura cei care spun ca are interese.

      Ștergere
    2. Pai, da, zau, sincer pot declara astazi public ca, dupa parerea mea personala, singurii oameni care intr-adevar muncesc neobosit + cat pot ei de optim competent pt Romania, chiar si cu autentic patriotism, sunt fostul rege Mihai de Romania + dl Ion Iliescu !

      Vedeti ce inseamna adevarata experienta cu adevarat onorabil reputabila PLUS respectul pe care il datoram cu totii generatiei de oameni mai in varsta ? (si chiar nu cred ca zic asta in mod aiurea ironic)

      Ștergere
    3. Eu sunt mereu in cautare de oameni de tip leader harnic (sau chiar si ne-leader) sa fie role model pt tanara generatie, uneori inca chiar si pt mine insumi (desi la mine cred ca mi-am fixat deja niste role model-uri mai de mult si mi-e cam greu sa ies din acea schema, plus eu nu sunt interesat de functii de leadership, dar tot sunt interesat sa descopar posibili noi "candidati").

      Vad ca in legatura cu Romania maj acestor role-model-uri bune pt tanara generatie sunt de varsta pensionara, dar asta cred ca se intampla si in alte locuri, nu numai acolo...efectiv pacat ca nu se explica mai des tineretului ce bine e sa mai asculte si de la cei in varsta, ci mai des, in politica mai ales, se practica dezbinarea pe diverse linii de posibil conflict, de ex tineri vs batrani, urban vs rural, proletar vs artist, etc.

      Ștergere
    4. Zau, tocmai am citit in mass media internationala de lb engleza un articol care mi-a dat fiori pe sira spinarii, ca era despre outsourcing-ul de joburi pt manipulare de roboti de la distanta prin calculator, si, desi asta ca idee poate nu e rau ca mai dai joburi si la altii de mai departe posibil mai saraci si fara joburi, si iese si mai ieftin, plus e mai comod pt muncitor sa lucreze in pijama la calculator la el acasa decat sa se chinuie cu o naveta, etc, in acel articol aplicatia practica la care se gandisera autorii, era in legatura cu casele si azilurile de batrani, ca sa aiba mai multi roboti pe acolo prin jur decat oameni, ca sa ii ajute de ex daca le cade o cana din mana, sau li se intepeneste o roata de la carucior...si efectiv inteleg ca e mare cerere si lipsa de muncitori care sa lucreze in persoana ca ingrijitori in azilele de batrani, plus ca inteleg ca e mai ieftin cu robotul decat cu un om ajutator, dar ZAU daca eu personal doresc sa fiu inconjurat la batranete mai ales daca e sa fiu si la azil, de roboti in jurul meu sa ma ajute daca imi cade o cana din mana, sau sa-mi serveasca breakfast-ul...eu chiar sincer cred ca robotii ar fi mai buni ca ajutor acum la tinerete, NU la varste senile, ca atunci, mai ales daca esti total singur la vreun azil, macar poate mai vrei sa vezi un zambet de om, mai ales sa atingi o mana adevarata de om...si chiar si cu cei mai tari androizi japonezi care sa iti para cat mai autentici la zambet, (mai ales daca esti senil), totusi cand vine la simtul TACTIL, ala care se zice ca este ULTIMUL simt de om care dispare chiar in pargul mortii, zau daca nu ar fi preferabil o mana de om pe acolo, ca NU cred ca se poate inventa ceva total similar android, cel putin nu INCA, chiar daca puisori sau bebelusi de foca roboti exista si sunt chiar OK, dar eu cand o fi sa fiu la azil totusi NU vreau animal de companie, nici macar catel, care ar fi preferatul meu, (NU foca sau puisor, in nici un caz pisica !), eu vreau OM acolo ! Desi ma rog, am citit tot felul de povesti horror si in legatura cu calitatea angajatilor de azil, din care unii pur si simplu chinuie oameni, nu ca doar sunt indiferenti, ca e munca grea de tot, dar solutia nu cred ca este sa aduci mai multi roboti, ci sa dai joburi la mai multi oameni, chiar daca te costa sa ii aduci mai de departe, si chiar daca unii vor avea joburi doar sa stea acolo intr-un colt si, efectiv pe model de banda rulanta, sa se deplaseze cativa pasi in vreo directie anume si ridice o cana care cade pe jos la un moment dat...ca tot e mai bine decat la banada rulanta in fabrica chiar si pt acesti muncitori.

      Ștergere
    5. Sorry de off topic, dar mi-a fost imposibil sa nu ma gandesc la batranetea mea, daca tot am mentionat pensionari ca role model pt mine...desi, ca sa nu creez panica, pot adauga ca autorii acelui articol chiar se gandisera ca acei muncitori manipulatori de roboti de la distanta sa fie chiar ei de varsta pensionara, insa ceva mai functionali decat semenii lor de la azil...dar, desi e OK pt un pensionar sa castige un ban in plus stand la calculator acasa, tot e o idee oarecum yeach...ca ma gandeam ca efectiv acei autori s-au gandit ceva de gen, hai sa le dam de lucru la pensionari ca sunt ieftini + nepretentiosi, plus vor sa isi ajute ei semenii senili, adica batranii cu batranii, nu pe spinarea noastra de tineri business-men-i + e clar ca se gandeau si la outsourcing si mai de la distanta, international din ala ieftin de tot, dar ala nu e asa de popular politic cu populatia locala, ca vor si ei joburi pt ei, nu doar outsourcing la straini, si de aia au prezentat articolul asta in felul asta, ca sa fie mai usor de digerat de cititorii locali de lb engleza. YEACH...(adica mi se face efectiv greata)

      Ștergere
    6. Si si mai precis, m-a enervat nu neaparat ideea, dar m-a enervat spin-ul politic editorial al acelui articol, ca era clar ca stirea + ideea principala a acelui articol era editata exact specific cf ingrijorarilor politice curente de ultima zi ale populatiei majoritar cititoare a acelei mass-medii respective...a fost un exemplu de jurnalism politizat (precis la nivel editorial, nu doar de autor) efectiv la nivel etic INACCEPTABIL (cel putin pt mine personal, chiar si cu intelegerea ca anumite mass-medii, de fapt majoritatea vor fi inevitabil usor inclinate politic si nu pot fi total 100 % independente politic).

      Ștergere
    7. Ah ! Ma simt obligat sa precizez. Am si aflat DE CE s-a intamplat chestia asta pe care am numit-o total inacceptabila ! Tocmai recent a plecat dl Tim Weber, editorul de peste 20 de ani ai sectiei respective de Business & Technology, (pt ca "sa plece cat e inca in top", adica inainte sa o ia la vale mai rau atmosfera de lucru de la BBC probabil, din punctul lui de vedere, si sa isi caute "noi oportunitati de challenge"), si vad ca nu s-a anuntat inca cine ii va lua locul...precis ca a functionat in cazul acestui articol o chestie ca probabil l-au pus pe moment pe un inlocuitor oarecare sa functioneze ca editor...sper ca NU va fi asta care a facut asta total neglijent cel permanent ales sa fie noul editor pe Business & Technology...si nu imi vine sa cred ca dl Tim Weber ar fi facut una ca asta asa expres ca ultim gest de F U inainte sa plece din jobul respectiv.

      Ștergere
    8. Pai raul, unii au o problema genetica zic eu.Nu se poate sa apara unul sa faca ceva bun ca si sar niste unii sa-l denigreze, sa-l suspecteze.Si daca ar avea interese ce?Nu e normal sa ai si interese personale?As vrea sa-i vad pa aia care arata acuzator interesele punandu-si viata la bataie pentru binele omenirii.Nu e nicio mirare ca ei sunt de fapt acei oameni care nu ar da doua cepe degerate pe nevoile altora.In privinta simtului comercial al romanilor , ei bine, nu l-au avut niciodata dar asta nu inseamna ca nu se poate invata.Pentru asta trebuie mai intai sa invete sa ceara pentru banii pe care ii dau ca apoi sa stie ca atunci cand oferi un serviciu acesta trebuie platit in functie de calitatea lui.Dar daca noi continuam sa cumparam tot felul de mizerii din magazine, continuam sa platim taxe si impozite fara sa intrebam unde se duc banii aia , ni se pare normal (poate si din frustrare) sa oferim nimic foarte scump

      Ștergere
    9. eu m-am intrebat unde se duc banii de pe taxe si am gasit raspunsul. Atat, nu pot face nimic, nu am cui spune. spun tie, tu imi spui mie si cercul exista. nu putem face nimic, au reusit!

      Ștergere
  5. Asa cum au plecat oamenii acum 50 de ani spre orase, asa se intorc acum la sate.
    Pamantul stramosesc ofera o speranta pentru familiile tinere. Asta e un lucru bun! E un semn ca suntem mai constienti de ce avem!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa fie intr-un ceas bun ce spui...

      Ștergere
    2. Poate sa insemne si probleme mari economice + frica mare cu dorinta de supravietuire, cf unii care studiat interesul crescut pt mutat de la urban in rural de-a lungul istoriei in Europa, (atat real cat si promo lui in cultura generala a societatii respective, inclusiv in mass-media, carti, TV, poezii, spectacole, etc) de pe la vremea grecilor si romanilor antici incoace, un interes aparent periodic crescut si apoi mai scazut, si tot asa, ca tot asa era ruralul promovat si chiar sincer cautat de populatii de cate ori nu se mai gasea de mancare la oras sau era orasul deja cu diversi vandali sau barbari invadatori- ocupanti la poarta sau chiar deja pe strazi.

      Ștergere
    3. Dar sper totusi sa fie doar asa o criza mai mica pe plan local si de durata scurta, pt ca la nivel global deja se stie ca in 2050, 70 % din polpulatii LUMII va trai in urban, (spre deosebire de 50 % acum, si numai 30 % prin sec XX si mai toate secolele anterioare)...desi, desigur, cei mai bogatii de nivel Printul Charles si dl Ellison, CEO de la Oracle, vor cauta sa se refugieze in rural, cumparandu-si inca de pe acum proprietati rurale, de ex o casuta cu gradina in Transilvania, sau respectiv o insula in mijlocul Oceanului Pacific.

      Ștergere