duminică, 3 iunie 2012

Casa la tara vs locuinta la oras

            Vorbeam zilele trecute cu Mircea despre diferenta dintre o locuinta la tara si una la oras.
            Bineinteles tine de principiu si pretentii. Eu voi opta mereu pentru o casa la tara.
            In primul rand o casa la tara costa mai putin, e accesibila, fara banci, fara datorii pe toata viata. In ziua de azi toata lumea are masina, distanta nu mai e o problema. Apoi e vorba de spatiu. O casa are curte, gradina, copiii au loc si sunt in siguranta. Poti face un gratar fara sa iei amenda. O casa presupune miscare. E mereu ceva de facut, nu intepenesti, nu te tampesti. O casa ofera posibilitatea de a evita monotonia si vecinii. Ai loc de parcare. Vrei caine, il poti avea. Vrei un morcov, il poti avea. Nu e poluare, nu e zgomot, nu te ataca teroristii.
             Da, stiu, poti avea o casa si la oras. Dar te costa de la 100 000 de euro in sus. La 30 de km de oras casele au preturi de la 25-30 000 de euro in sus. Repet, in pretul asta ai probabil un hectar de teren.
             Nu voi cumpara niciodata un apartament in oras. Chiar daca orasul are parcuri, cluburi, pizzerii, cinema, mall-uri.
           

19 comentarii:

  1. E vorba si de obisnuinta. Eu am crescut la bloc, sunt antrenat. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am crescut la bloc. de asta vreau casa la tara! :))

      Ștergere
    2. Sper ca framantarile tale despre soarta Romaniei nu erau legate exclusiv de intrebarea daca sa investesti in real estate acolo ! (Glumesc.) Cred ca investitia in real estate in anumite zone rurale din Romania este inca considerata o investitie buna, desi in general investitiile in real estate sunt de obicei antreprize riscante, (din punctul meu sperios-prudent de vedere in legatura cu absolut orice investitii), si poate ca preturile pot fi oarecum hiperumflate in acest moment, mai ales daca ai cumpara in zone deja acaparate de interesele unor diverse agentii imobiliare, si nu direct de la un proprietar pe care sa il prinzi oarecum la ananghie.

      Ștergere
    3. zona rurala din Ro e unica.
      nu vreau sa fiu rau, dar „taranii” falsi cam trag spre orase. si eu sper ca migratia asta sa lase in urma doar taranul roman autentic, farmecul satelor romanesti...
      cred ca e o afacere buna sa cumperi case la tara. daca as avea bani, as cumpara sate intregi.

      Ștergere
    4. Sunt curios cum e un taran roman autentic ! Singurul pe care l-am cunoscut eu la nivel de stat de vorba cu el asa mai pe indelete, a fost un taran cu profesiunea de cioban, (nu proprietar de oi ci doar cioban care avea grija de oi), de varsta aprox poate 30-32 de ani, (cam asa ca la varsta mea de acuma), de printr-o zona de pe langa m-tii Fagaras, cam prin 1997. Era un om total normal ca toti oamenii, care mi s-a parut relativ OK- echilibrat, oarecum visator in impresiile lui despre viata de la oras, adica acolo viata e posibil mai usoara, gasindu-se mai multe bunuri de consum si diverse unelte utile traiului de zi cu zi, si nu devine un chin procurarea lor daca se deterioreaza una mai veche, si exista si mai multe oportunitati de satisfacere a nevoilor sexuale comun obisnuite pt un om de acea varsta, lumea de la oras fiind oarecum, in opinia lui, mai "libera" in legatura cu obiceiurile activitatilor sexuale decat in mod traditional permisibil la sate. Dar poate ca asta o fi fost unul din taranii aia "falsii".

      Ștergere
    5. P.S. Mi s-a parut deosebit de autentic tolerant fata de gay + tigani + politicieni de toate felurile + mineri + securisti, prin comparatie cu destui oraseni din sectorul 2 Bucuresti la vremea aceea, dar asta e poate pt ca era cioban asa ca cowboy-ii aia ulterior reprezentati de d-nii Heath Ledger + Jake Gyllenhaal in filmul Brokeback Mountain.

      Ștergere
    6. Sper ca PS-ul releveaza ca si impresiile mele personale despre el, in timpul acelei conversatii, erau oarecum influentate de propria mea cultura si preocupari caracteristice varstei mele de atunci (cand aveam 17 ani, in treact fie zis multe din ele aceleasi si acuma, la 31 de ani pt ca eu sunt mai imatur-intarziat decat media), cand opinia mea despre viata era ff colorata de Hollywood, pe cand el era autentic mai realist decat mine, fiind si mai matur fata de mine, si castigandu-si si propria existenta in mod independent de pe la vreo 15-16 ani in sus. Oricum, mie personal mi-a facut placere sa stau de vorba cu el, si mi-a facut placere sa stau de vorba cu el mai mult decat cred ca mi-ar fi facut placere sa stau de vorba cu un agricultor obisnuit. Aia, vazuti din afara, mi s epare ca intr-adevar au o viata destul de deprimanta si brutal-chinuitoare, cu singura bucurie fiind poate bautul la carciuma si injuratul parintelui si primarului local, dar asta e probabil influentata de lecturile de tip Morometii, pt ca eu personal nu am stat de vorba niciodata cu un taran agricultor din Romania.

      Ștergere
    7. taranul roman autentic e cel care „isi produce” viata. cei falsi sunt cei care se lasa „produsi” de viata.

      Ștergere
    8. Nu stiu daca inteleg prea bine, eu mai mult eram curios sa aflu daca acel unic taran roman de meserie cioban pazitor de oi cu care am interactionat eu personal fusese de tip autentic sau fals.

      Ștergere
    9. Eu la vremea aia nu stiu daca as fi avut acest rafinament de a clasifica taranii romani, poate ca procentul de autenticitate depinde si de meserie, si de starea economiei zonei geografice respective, naiba stie...eu am ajuns pe atunci la concluzia ca era si el om ca mine, si ca si eu, la fel ca si el, aveam preocupari si vise asemanatoare, de a gasi in mod mai usor obiecte importante pt noi (incaltaminte in cazul meu, anumite unelte in cazul lui, ca totusi era mai serios/matur in campul muncii decat mine), plus oportunitati mai confortabile, adica tot fara prea mare chinuiala, de a avea relatii sexuale placut satisfacatoare, din cand in cand.

      Ștergere
  2. Eu as alege casa la tara, dar in apropierea unui oras mare, sa aiba toate utilitatile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca e vorba de apa curenta, canalizare si curent, eventual gaz, nu? pt ca net si telefon e fezabil. imp e sa existe utilitati in localitate. cu 100 de ron si un kil de palinca ti le bagi toate pana langa pat:)0

      Ștergere
  3. pai stai, o casa la tara nu te costa? Aaaa, daca o ai de la bunici, asta e altceva. Si eu as vrea asa ceva, dar nu prea inteleg de unde iti iese tie asa de ieftin?
    Apoi e greu sa ai si liniste, si curte, sa fie si ieftina, dar sa fie si aproape de un oras. Deocamdata meseria mea ma tine legat de un oras intr-un fel sau altul ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. una e sa dai 100 000 si alta e sa dai 30-40 000. cel putin pentru mine. la 35 de km de Cluj, de ex, gasesti case la 25-30 000. mai bagi 10 000 sa ai conditii bune.

      Ștergere
  4. Da, in ziua de azi poti sa-ti construiesti casa cu absolut toate utiitatile. In plus, spatiul mare si costul mic al casei iti permite sa investesti si in ceva energie eoliana, solara etc. Daca ai si un parau prin apropiere poti sa-ti faci un iaz pentru scaldat si pescuit... Ooooh, ce frumos poate sa fie!
    Eu visez de cativa ani la independenta energetica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Depinde din ce directie privesti lucrurile.Personal eu as prefera sa stau la tara, la 10 -20 de km de oras si asa o sa si fac intr-un viitor nu prea indepartat.Dar cunosc oameni care nici nu vor sa auda sa stea la tara pentru ca din pacate , satul romanesc, cel putin din partea de sud a tarii ar avea ca descriere ulite pline de noroaie, oameni care stau cu gainile in case(nu pentru ca nu au cum sa faca niste cotete), wc in fundul curtii si pantofi plini de namol.Eu am crescut la casa (e adevarat , in urban) si acum locuiesc la bloc(oribil).Pot sa spun cu tarie ca, da , eu vreau sa stau la casa la tara si ca depinde in mare masura de mine daca ea va arata ca un grajd sau ca un mic paradis .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact, depinde de tine daca ai conditii sau nu. sunt sate superbe, cu peisaje superbe, ai de unde alege...

      Ștergere
  6. Eu mă mut la ţară. Dau ap. la bloc pe o casă cu TOT CONFORTUL , grădină, livadă, pădure,20 ha.
    Nici nu mă mai interesează dacă copilul meu mai vrea să-şi piardă 20 de ani prin şcoli. Poate doar dacă plânge rău de tot.

    RăspundețiȘtergere