sâmbătă, 14 aprilie 2012

Alba-neagra

            De ce striga cei cu bani ca nu au bani si ca sa ii credem ii baga la inaintare pe cei care chiar nu au?
            De ce cel fara bani e aratat la tv, ca tiparul romanului sarac, ca reprezentant al saraciei nationale, iar cel care-l arata isi face vacanta in insule exotice?
            De ce, cand ar trebui sa ne apropiem unii de ceilalti, facem distante, ca sa fie evidenta diferenta?
            De ce facem compromisuri si cersim , ca apoi sa traim regeste cateva zile?
          
          

8 comentarii:

  1. Tocmai ieri, efectiv, nu mai tin minte unde, poate pe CNN-US, am vazut scris ca e preferabil ca lumea in dezvoltarea lor personala, atat ca om, sau poate ca si posibil grup de oameni cu interese sociale comune, sa fie sprijinita sa treaca de la intrebarea, (si ea necesara, ca reprezinta primul pas), "DE CE ?" la intrebarea "CUM ?", (care e un al doilea pas in diverse inovatii posibil utile).

    Eu, care zic incontinuu ca lumea e cam inmlastinita/inghetata in sec XIX in Romania, (asa ca mentalitate si mod de gandire si interese, nu stiu sa explic cum), si am si determinat deja ca ganditul la si in mod de secol XX in Romania e cam cu probleme asociate de posibila anxietate re patologiile care au afectat si Romania acelui secol, insa care trebuie si alea depasite la un moment dat, chiar daca iti trebuie poate ceva curaj, efectiv ca si cum ai avea de traversat zona Khumbu Icefall cand te urci pe Everest, (desi, desigur MULT MULT mai putin real periculos decat asa ceva in real life !), ca sa ajungi cu bine si in sec XXI, ca mentalitate de popor al acestei tari, (daca exista asa ceva de tip mentalitate cat de cat coerent "colectiva", nu stiu, dar fac si eu speculatii), zau daca nu am ajuns sa cred ca cele 2 lucruri posibil utile de invatat si de implementat in mod real din sec XX pt Romania, asa ca sa avanseze si ea in continuare pe drumul intotdeauna dezirabil al prosperitatii si democratiei, ar fi conceptele de:

    a) activismul politic de tip grass-roots, util mai ales pt capatat glas si drepturi, si invatat organizat, minoritati, dar si pt toti efectiv ca exercitiu de invatat ce e aia libertate de cuvant si de grup de interese comune si de asociatie in mod totusi mai profesionist organizat, nu asa aiurea ca oracaie sau bazaie fiecare in coltul lui sau, daca e un pic mai mare si stie sa si zica cateva cuvinte, mai fuge la mama sau tata din cand in cand si-si paraste fratiorul ca i-a furat jucaria ; definitii si know-how e gratis pe net;

    b) conceptul de think tank pt diverse chestii, nu numai politic; la fel definitii, si partial si know-how se poate gasi pe net; finantare poate veni de la Soros sau fundatii similare interesate de a sprijini democratia, plus ca nu e nevoie de bani ff multi pt organizat si mentinut asa ceva, doar de motivat anumiti oameni sa-si doneze ceva timp si de organizat logistica de comunicare intre ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat re Dialogul Social posibil facilitator de ceva posibil util concret anume care TREBUIE neaparat sa se MUTE cat mai repede din mass-media si in real life, sau macar sa apara si in real life nu numai la nivel de serate in cafenele intre aceiasi rasuflati mari ganditori destepti de la Humanitas & co., eu am dat idee de colaborare BOR cu compania de infotainment Discovery Communications din Maryland chiar acum pe blogul lui Cleo (Alegerea Sophiei) sub postul despre biblioteci, care fiind depozite de tip muzeu de carti pe care poti si pune mana + eu avand fetish (real de nivel posibil aproape patologic) pt obiectul carte, mi-a creat atat anxietate, dar obligat sublimativ dupa aia si creativitatea necesara de a fi si eu in stare de a gandi si eu o IDEE (recunoscut posibil de nivel total de fantezie SF utopic, dar de ce nu ?)

    RăspundețiȘtergere
  3. In rest, ca psihoterapie de popor posibil traumatizat psihologoc, poate si abuzat asa fizic din cand in cand, la nivel istoric, de diversi alcoolici si/sau posibili exploatatori, am dat recomandari pe blogul lui MV, re:

    a) toata lumea, (atat guvernanti cat si guvernati) la citit despre co-dependenta si la format grupuri de suport si educatie reciproca Alanon si Alateen;

    b) toti oamenii muncii la participat la psihoterapie de familie;

    c) toti activistii politici, membri de partide curente si viitoare la participat in plus la psihoterapie maritala (de cuplu).

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta e doar pt suport initial popor. Munca de psihoterapie mai recunoscut util-eficace la ceva anume, cea de tip cognitiv-comportamental, trebuie desfasurata in continuare cu ajutorul participarii mass-media...TOTI, TVR, ziare, tabloide, bloguri, etc, trebuie sa fie motivati sa participe la munca patriotica voluntara de utilizat cuvinte si expresii posibil utile, de dat lectii de facut la fani nu numai de tip leapsa, dar si de tip de intrebari utile pt a MUTA mentalitatea de la intrebarea "DE CE ?" mai intai la intrebarea "DE CE ASA si NU ALTFEL ?", si mai apoi si la intrebarea "CUM ? Uite de ex asa sau asa", plus exercitii repetate cu dat EXEMPLE clare educative pt toata lumea si dat teme de exersat de facut acasa.

    Iar la nivel de ranforsare de motivatie, e total OK de continuat si gazeta de perete cu exemple frumoase si utile de ASA DA/ASA NU, ca sa dea si role model la tineret, insa cu grija re modele realiste si setarea pragului asteptarilor cat mai jos, nu re influentat in continuu perceptii total nerealiste ca toti vor ajunge Miss sau Mr Sexy cu contract la Hollywood, plus cu grija fata de imagini adecvate si realiste reprezentative pt minoritati. Pt Ind Cinematografica, am oferit indicatii, nu stiu cat de pretioase, tot pe blogul lui MV, re filme patriotice si de motivatie tineret apatic si neglijat.

    (din raportul consultativ catre Grupul de Lucru asociat Plenarei de la Congresul cu ocazia implinirii varstei de 18 luni)

    RăspundețiȘtergere
  5. Zau, daca asa gandesc acum fata de Romania la 18 luni, (de cand sunt in Norvegia), habar n-am ce oi mai scoate din mine cand oi implini 3 ani !

    Totusi, just in case trece pe aici vreo mamica sau viitoare mamaica posibil interesata, varsta de 18 luni este o varsta importanta in viata oricarui copil, la care copilul poate indeplini, asa in medie (nu e obligatoriu sa fie FIX la 18 luni, poate sa fie si pe la catre 2 ani, sau o idee mai devreme la unii), urmatoarele activitati,

    http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002011.htm

    RăspundețiȘtergere
  6. Efectiv nu stiu de ce ma apuca impulsuri din astea de micromanagement consultativ din cat mai diverse posibile perspective, mai demult managerial-organizatorice, acum, observ, mai terapeutic punctuale, catre Romania in loc sa-mi vad de Cuvantarea mea personala la Plenara de 18 luni (de pe blogul meu) !

    Ca totusi Romania NU are chiar asa probleme de deosebit de "grave" care nu se pot rezolva cu know how local, are institutii stabile, nu are nici chef nici nevoie deosebita de consultanti externi in clipa asta, (asta parand a fi posibil fix caracterologic posibil doar reactiv, nu inradacinat, din ala bazat asa pe diverse experiente/amintiri mai neplacute de la diversi educatori/consultanti posibil mai neetici, sau subcompetenti, sau dezinteresati, sau cu training propriu mai slab calitativ, sau cu resurse mai limitate, sau cu burn-out ei insisi, naiba stie), dar cum ziceam pe blogul lui MV, e probabil pt ca eu personal inca o percep ca pe o posibila adolescenta oarecum vulnerabila de vreo 13-14 ani care a crescut si intr-o familie cam abuziva cu posibile rude de gr 1 alcoolice, intr-un cartier mai asa si asa, nu chiar de lux, dar nici din ala total rau famatul sau de-a dreptul violent, cred ca de aia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romania are nevoie de maturizare. Pentru ca jucariile incep sa se strice si nu sunt fonduri ca sa cumparam altele. Eu am zis mereu, oamenii nu se schimba atunci cand le place asa cum sunt. Mie nu-mi place situatia Romaniei, dar se pare ca sunt singur importiva multora.

      Ștergere
  7. astept sa-mi plece musafirii si promit ca citesc cu atentie

    RăspundețiȘtergere