marți, 30 iulie 2013

Cum sa traiesti mai bine

           Francezii au un sistem foarte bine pus la punct cand vine vorba de comfortul si siguranta cetateanului.
           Daca cineva vrea va vanda o proprietate, teren sau casa, vecinul acestuia are prioritate de cumparare. Daca vecinul nu doreste sa cumpere, poti vinde cui vrei. Pentru ca nu e corect sa aduni o viata, sa construiesti, sa investesti si pe cand sa te bucuri de ceea ce ai sa te trezesti cu niste vecini insuportabili.

sâmbătă, 27 iulie 2013

Scrisoare la scrisoarea emotionanta

            De cateva zile circula pe internet un articol scris de o studenta in Marea Britanie, Student roman la Londra: "Dumnezeu a fost ucis de Occident, VREAU SA MA INTORC ACASA!"
            Lumea da like, vai Doamne, pedepsiti sa traim in Londra. Sunt de acord si eu cu ce spune doamna sau domnisoara, Romania e extraordinara, dar e furata consecvent, legal si ilegal de clasa politica si de acolitii acesteia. Romania e bogata, foarte bogata, Romania e unica, Romania e surprinzatoare. Dar...
            Dar se intampla sa retraim vorba tiganului, dupa masa: mult fost, nimic ramas, daca mai era mai mancam, dar daca nu mai este nu-mi mai trebuie. E ca si cum faci autostopul, din diverse motive, de regula din motive de saracie, te ia cineva in masina lui, te duce unde ai nevoie, platesti ceva, desigur, pentru ca totul se plateste, iar dupa ce cobori spui ca masina e rea, urata, mica iar soferul conduce prost. Da, Europa e comerciala, e seaca, e superficiala, oamenii sunt reci sau robotizati. De ce? Pentru ca au inteles ca munca aduce belsug. Pentru ca nu sunt lingusitori, nu au timp de cadouri, de intrebarea Ce faci?, nu au timp de invidie sau de barfa. Muncesc, isi vede fiecare de treaba lui. Si nu l-au ucis ei pe Dumnezeu mai mult decat romanii. Nu merg la biserici, nu se inchina in catedrale somptuoase, nu-si fac cruci, dar nici nu-l amintesc pe Dumnezeu in fiecare propozitie. Plus ca prin atitudinea lor de oameni harnici si corecti sunt mai aproape decat noi de ceea ce vrea Dumnezeu sa fie omul. Daca va trece prin minte sa ma contraziceti, ganditi-va cum e a doua zi dupa Sarbatori la noi si cum spitalele colcaie de indopati.
             Autoarea da cu piciorul Europei. De ce e la Londra? Pentru ca acolo a gasit ceva mai bun decat in Romania. La fel ca alte milioane de romani. Si daca cineva are, asta nu inseamna ca toata lumea are. In Romania s-a trait greu, se traieste si acum, dar suntem prea mandri ca sa recunoastem, sau prea corupti. Si domnisoara a avut noroc ca a crescut cu Badea. Eu am crescut cu Ceausescu.
             Am plecat si eu si vreau sa ma intorc acasa. Dar deocamdata acasa e plin de hoti, de mitocani, de mincinosi, de lenesi. E drept, sunt si munti si vai, dealuri si paduri, dar trebuie sa urmam o cale spre civilizatie. Iar civilizatie se face prin oameni, de la individ la individ. E drept si ca ar trebui sa luptam. Eu vreau sa lupt, dar nu pot, pentru ca vecinul e prieten cu un politist, care e omul primarului, iar primarul e ghidat de prefect, care are legaturi in politica, toti fura cate 5 lei si sunt multumiti. Nu pot lupta pentru ca alt vecin nu lupta, are credite la banca si daca isi pierde job-ul e mort. Si tot asa. Si pentru ca am nevoie de masina si de o casa, dar nu vreau nici sa fur, nici sa dau in cap, am plecat. Si desi sunt strain intre straini, uneori impresia ca sunt mai in siguranta intre straini decat intre ai mei ma face sa contrazic oameni ca autoarea articolului.

           P.S. Vreau sa ma intorc acasa! Dar cand sunt acasa vreau sa ma intorc in Vest!

vineri, 26 iulie 2013

Cum se vinde lubenita

            Imi amintesc muntii de lebenita/lubenita de la noi. Pana si in centrul Clujului erau si stateau in soare cate 2-3 luni. Sa nu mai vorbim de intersectii.
            Si cum vanzatorul tuciuriu baga ditamai palosul ruginit in coaja groasa, facea un triunghi, scoatea piramida rosie si o baga cu forta, pe rand, la fiecare client in gura, obligandu-te sa recunosti ca e cea mai buna.

joi, 25 iulie 2013

Triajul gunoiului sau estetica uratului

            Ma uit cum stau francezii la coada ca sa trieze gunoiul. Da, stau la coada, cu masinile, cu rabdare, pentru ca cei care sunt la tomberoane triaza cu grija, ca nu cumva sa cada o hartie la stica. Ma gandesc de cate ori m-am luat de gat cu oamenii de la noi care au aruncat pungile cu gunoi din masina pe marginea drumului.
            In aceeasi ordine de idei, inca nu am vazut caine vagabond pe aici. In cativa ani buni.

miercuri, 24 iulie 2013

Ceas Casio

             Pentru ca imi plac lucrurile trainice, nu cele la moda si pentru ca imi place sa ma pot baza pe ceea ce am, in orice conditii, mi-am luat un ceas Casio. 10 ani garantie, ceas plus baterie. Rezista la 100 de metri adancime. Merge la sutime de secunda. In vreo 4 ani l-am dat jos doar de vreo 3 ori si atunci l-am scapat de pe terasa pe beton. L-am lovit, l-am frecat de ziduri, l-am agatat, l-am tinut in apa... nici gram de plangere.
             Acum voi o sa-mi enumerati cateva marci de ceasuri mai bune, dar nu ma intereseaza. Poate cele elvetiene. Sa fie intr-un ceas bun.
    


luni, 22 iulie 2013

Placeri personale

             Anul trecut mi-am cumparat tarantula, iar acum doi ani Biblia veche de 150 de ani. Anul acesta am gasit o statie de emisie-receptie din cel de-al doilea razboi mondial.

                                                                                    

duminică, 21 iulie 2013

Dalai Lama si atat

             Stateam intr-o seara la poarta cu vechiul meu prieten, Dalai Lama si priveam boii cum se intoarceau acasa. I-am pasat sticla si l-am intrebat ce-l surprinde cel mai mult la umanitate. M-a privit cu mila si mi-a spus:
             -Omul. Isi sacrifica sanatatea ca sa faca bani. Apoi isi sacrifica banii pentru a recupera sanatatea. Apoi e nerabdator sa vina viitorul incat nu traieste prezentul; rezultatul fiind ca nu traieste nici in prezent nici in viitor; traieste ca si cum niciodata nu o sa moara si apoi moare fara sa traiasca niciodata cu adevarat.

sâmbătă, 20 iulie 2013

Politia romana vs usa

             In cat timp deschide Politia romana o usa? Nu se stie. Dupa 13 minute n-au reusit, cel urmarit a avut timp sa se trezeasca linistit, sa bea o cafea si sa plece pe geam.

                                                                                     

              Rudolph, m-am gandit la tine, tu tot ii ridici in slavi.

joi, 18 iulie 2013

Banc. Banc?

             Doi romani stau de vorba:
             -Auzi, tu cat ai salariul?
             -250 de euro fara ceva.
             -Fara cat?
             -Fara 200.

miercuri, 17 iulie 2013

Cocalarii si autosugestia

             N-are rost sa dam definitii, cocalarii sunt clari si multi iar autosugestia e puternica.
             I-am urmarit pe cativa, din curiozitatea de a descoperi specia. Ei traiesc prin puterea exemplului, adica se molipsesc unii de la altii. Cum supravietuiesc? Cum unii o duc chiar bine? Toata ziua le urla in boxe vine milioanele, cu sacii sau sunt jupan si cel mai tare. Apoi, isi baga in cap ca lantul de la gat atrage femei frumoase, chiar daca cu forta. Mersul larg ii ajuta sa isi castige increderea in sine. Au inteles repede ca inteligenta nu e un factor determinant, deci nu o cauta. Au in minte doar masini, femei si bani, iar ceea ce au in minte produc in realitate.
             La fel cum tiganii sunt mari psihologi, fapt despre care voi scrie,  cocalarii sunt exemple de luat in seama in incercarea de a folosi autosugestia.

marți, 16 iulie 2013

Cum recunosti o incaltaminte din piele

             Daca sunt tinuti in frigider, sigur sunt din piele, nu?

                                                                                          

luni, 15 iulie 2013

Ce am facut de ziua Frantei

            M-am trezit cu gandul la Transalpina.
            Am alergat sa vad Turul Frantei, dar am ajuns la 2 minute dupa ce au trecut, inca li se vedeau umbrele.
            In rest... Le jour de 14 Juillet/Je reste dans mon lit douillet..., cum zice Brassens.

duminică, 14 iulie 2013

Stiati ca...

              Stiati ca o cascada din Romania a fost declarata cea mai spectaculoasa din lume?
              Se pare ca autoritatile nici macar nu stiau ca exista.
              Mai multe fotografii aici.

vineri, 12 iulie 2013

Cine nu lucreaza nici sa nu manance

            Exista niste categorii de oameni care nu-mi plac si unii pe care nu-i suport.
            Nu-mi plac oamenii mandri, repeziti, mincinosi, rai, prosti, egoisti, lacomi.
            Nu suport oamenii lasi si lenesi. Pe unii dintre cei fara curaj ii inteleg, poate fi ereditar. Dar pe cei lenesi si implicit profitori nu-i pot tolera, indiferent ca-mi sunt prieteni, cunostinte sau neamuri. Consider injositor sa fii sanatos dar sa traiesti cu mana intinsa. Sa traiesti, uneori chiar bine, pe munca si efortul cuiva. Sa te pui consecvent la masa, sa ceri, sa nu refuzi nimic, sa nu ai limite, sa nu te gandesti ca fiecare felie de paine costa si daca tu esti invatat doar sa primesti cineva trebuie sa procure ceea ce tu primesti. Cand nu mai merge treaba, mergem la bunici, ca au muncit toata vara si au strans 20-30 de lei, iar camara e plina.
             Pe langa toate astea, mai scrii si pe Facebook cat de bine traiesti tu pe spatele cuiva si ce bine ii merge masina.
             Cine nu lucreaza nici sa nu manance.
           

joi, 11 iulie 2013

Revin

             Revin (imi revin) incet. Am avut cateva zile pline, cu drumuri in gura leului, adica la Lyon si la Mediterana, nopti nedormite, zile lungi, caldura.
             Sper sa pot tine pasul cu voi, dar nu vreau sa ratez nici Turul Frantei, asa sunt cu ochii pe ei, pe langa mine trec.

miercuri, 3 iulie 2013

Diferente si efecte

           Cineva din Romania a venit la mine in vizita. Mama de doi copii, care toata ziua e prin magazine si stie toate preturile, toate reducerile, toate afacerile bune. Spune ca 80% din produse sunt mai scumpe la noi, unde salariul e de 200 de euro, plus ca sunt proaste dpdv calitativ, ca pentru Europa de Est.
           Rezultatul acestei diferente e ca oamenii sunt relaxati, zambitori, politicosi, nu schimonositi de greu, rautate si nesimtire, ca in Romania.
           Stiu, sunt si romani frumosi, dar nu despre ei vorbim azi.

luni, 1 iulie 2013

Ce vad de pe terasa

              Tu ce vezi de pe geam sau de pe terasa?